Pahamaineinen hallintarekisteri

Hallintarekisterivääntö on taas aiheuttanut kuohuntaa. Hallintarekisteristä ollaan puhuttu jo vuosia, ja nyt ehkä viimein näemme, saadaanko draamaa aiheuttaneet keskustelut päätökseen. Mutta kuka hyötyy laista – ja jos hyötyy, niin miten?

Hallintarekisteristä ollaan väännetty jo vuosia. Verotusneuvos Markku Hirvosen mukaan finanssieliitin lobbarit ovat puskeneet asetusta läpi viimeiset 20 vuotta. Pankkiirien into on jo sinänsä varoitus siitä, että lakiuudistuksessa on todennäköisesti jotain mätää.

Hallintarekisteri on osa vuonna 2014 EU:n säätämää arvopaperikeskusasetusta. Tällä asetuksella EU:ssa toimiva yritys voi valita unionin alueelta mitä arvopaperikeskusta tahtoo käyttää.

Varsinaista kuohuntaa asian ympärillä onkin syntynyt, koska suomalaiseen pörssiin listautuneet yhtiöt voisivat valita EU:n alueelta arvopaperikeskuksen ja laittaa osakkeensa liikkeelle siellä. Kun osakkeet eivät sijaitsisikaan Suomessa, voisi suomalainen osakeomistaja piilottaa omistuksensa, ja veronkierron riski kasvaisi.

Sinänsä veronkierron lisääntymisen pelko on konkreettinen, sillä asetus mahdollistaa helpomman vastuunpakoilun. Asetus onkin suosittu suurpääoman edustajien keskuudessa ja lukeutuukin finanssieliitin etujen piiriin.

Huomioon on kuitenkin otettava, että nykyiseltäänkin omistajuuden piilottaminen kansainvälistä kiertotietä pitkin on jo mahdollista, kuten veroneuvos Markku Hirvonen kommentoikin pientä muutosta, jonka asetus toisi:

”Omistuksen peittäminen on ollut mahdollista ulkomaisia välikäsiä käyttämällä, mutta tässä on se iso ero, että se tulee lailliseksi,”

Asetus käytännössä vain poistaisi vaivaa, jota omaisuuden piilottaja joutuisi näkemään. Pieni käytännön muutos ei olekaan todellinen lakiuudistuksen motiivi, vaan EU:n pyrkimys yhdenmukaistaa ”markkina-aluetta”, millä tasoitetaan tietä finanssieliitin entistä vahvemmalle ylivallalle ja normalisoidaan EU:n ylivaltaa jäsenvaltioissa.

Vastatoimet sijoitusten piilottamista ulkomaille vastaan eivät vaikuta lupaavilta eivätkä uskottavilta. Jo valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Armi Taipale myöntää, että piilottelua ei voida estää.

Perussuomalaisten uhriutuminen

Perussuomalaiset ovat pauhanneet hallintarekisteriä vastaan jo vuosia. Puolueenjohtaja Timo Soini on kirjoitellut hallintarekisteriä vastaan suurin sanoin useaan kertaan ”plokissaan”.

Nyt hallituksessa istuvat Perussuomalaiset käänsivät takkinsa tuttuun tapaan. Hallintarekisterin vastustaminen ei ole ollutkaan mitään muuta kuin isänmaallisten poliittisten pisteiden kalastelua ja oman väitetyn ”kansallismielisen” kuvan kiillottamista.

Perussuomalaiset ovat päättäneet perääntyä vaatimaan vain ”raippaveroa” henkilöille, jotka eivät ilmoita osakeomistuksiaan verohallinnolle. Tästä tullaan vääntämään vielä eduskunnassa, eikä tälle ole mitään takeita, sillä Keskusta ja Kokoomus eivät tätä olisi vaatineet.

Kuten aiemmin osoitettiin, ei asetuksen läpi meneminen tule varsinaisesti muuttamaan mitään, joten Perussuomalaisten uhriutuminen paljastuu suoranaiseksi äänten kalasteluksi valheilla. Puolueen sankarillinen uhriutuminen kääntyy helposti itseään vastaan pienellä tarkastelulla.

Jos puolue todella haluaisi antaa ja tehdä Suomelle reilumman ja finanssieliittiä vastustavan talouden, pitäisi savotta aloittaa aidosti merkityksellisistä laeista, mutta Perussuomalaisten äänestyskäyttäytyminen on hyödyttänyt ainoastaan globaalia finanssieliittiä; olipa kyseessä metsien yhtiöittäminen, pankkiylivallan kannattaminen tai rajojen auki pitäminen pakolaisille.

Ajassa44_Osa2-620x330

Kuka voittaa?

Hallintarekisterillä ei otettaisi valtavaa loikkaa finanssieliitin edun puolesta, sillä hyöty, jonka pankkiirit saisivat lakiuudistuksesta, on jo olemassa. Siksi inttäminen pienistä asetuksista ei tule vaikuttamaan mihinkään. Tilanne vaatisi radikaaleja muutoksia, kuten pankkitoiminnan kansallistamista.

Hallintarekisterihurskastelun sijaan Perussuomalaiset voisivatkin ottaa radikaaleja askelia todellisen kansallisen talouden puolesta ja alkaa toimia kuten opettaa. Mutta sehän iskisi puolueen todellista, finanssieliittiä mielistelevää ja suomalaisvastaista agendaa, vastaan.

 

Lue myös:

Kaikki perussuomalaiset äänestivät metsien yhtiöittämisen puolesta
Perussuomalaisten seuraavakin puheenjohtaja edustaa Goldman Sachsia – rajoja ei suljeta
Perussuomalaiset ruoskivat Goldman Sachsin uhria – esittäen samalla ”pankkikriittistä”

1 kommentti

  1. Mielestäni tästä on suuri hyöty, kun poliittiset päättäjät pystyvät piilottamaan hallintarekisteriin osakeomistuksiaan, joita he saavat. Kuinka tarmokkaasti onkin ajettu läpi A. Bernerir ehdottamaa Liikenneverkkoyhtiötä, joka on täysin turha ja kallis lähes jokaiselle suomalaiselle kalliiksi tuleva hanke.
    SOTE avaa myös hurjia mahdollisuuksia päättäjille rikastumiseen.
    Jos esim. Liikenneverkkoyhtiö myytäisiin ulkomaille, niin päättäjät saisivat varmaan lahjuksia.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat