"Elämme pelossa, emme demokratiassa. Eliitti pelkää kansaa, minkä vuoksi se on säätänyt mielipidelakeja pelotellakseen kansaa. Siksi yhä harvempi uskaltaa kertoa todellisista mielipiteistään."

Ursula Haverbeck Dortmundin tuomioistuimessa 2007.

Pelastusliivien kunto kannattaa tarkistaa aina keväisin viime kesän jäljiltä. Jos liivien saumat ovat revenneet tai niissä on homejälkiä, on liivit syytä uusia. Kuva: Keskisuomalaisen arkisto/Petteri Kivimäki.

Muista pelastusliivit!

1 ääni, keskiarvo: 4,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 4,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 4,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 4,00 / 5 tähteä 51 ääni, keskiarvo: 4,00 / 5 tähteä 5 (1 ääntä, keskiarvo: 4,00)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Mökkeilijän on tärkeää muistaa tarkastaa pelastusliivien kunto joka kevät. Vielä tärkeämpää on vetää ne päälle veneessä.

Vaikka pelastusliivit mahtuisivat hyvin vielä edelliseltä kesältä päälle, kannattaa niiden kunto tarkastaa joka kevät. Esimerkiksi revenneet saumat tai homejäljet ovat varoittavia merkkejä.  Jollei omia pelastusvälineitä löydy ja vesille pitäisi päästä nopeasti, voi pelastusliivejä nykyään myös vuokrata. Tärkeintä on edelleen se, että liivit eivät jää rannalle vaan ovat aina mukana vesillä.

Uuden, oikeanlaisen pelastusliivin valinta voi olla veneilijälle hankalaa.
– Kelluntapukineet auttavat pysymään pinnalla, mutta niissä ei ole kääntöominaisuutta. Pelastusliivit sen sijaan kääntävät automaattisesti veden varaan joutuneen kellunta-asentoon ja kelluntakaulus varmistaa, että suu pysyy turvallisesti veden pinnan yläpuolella, merikapteeni Jan Janson selvittää.

Niin sanotut paukkuliivit taas soveltuvat haastaviin sääolosuhteisiin avomerialueella. Paukkuliivit täyttyvät automaattisesti silloin, kun niiden käyttäjä joutuu veden varaan.
– Vaatteiden alla paukkuliivi saattaa olla jopa vaarallinen, sillä takin vetoketju kestää täyttyvän liivin paineen, mutta kylkiluut eivät, Janson varoittaa.

•••

Käyttipä mitä pelastusliivejä hyvänsä, CE-merkintä liiveissä takaa turvallisuuden.
Nykyisin eläkkeellä oleva Janson on työskennellyt merenkulun ylitarkastajana yli 34 vuotta. Kokenut merikapteeni korostaa etenkin lasten pelastusliivien käyttöä.
– Liian iso liivi voi heittää lapsen väärinpäin, pään veden pinnan alle. Lapsia ei saa koskaan jättää yksin pelastusliivien kanssa uimarannalle, merikapteeni muistuttaa.

Pelastusliivit on myös pidettävä sellaisessa paikassa, että ne saa helposti esille.
– Kun olin partioimassa venepoliisien kanssa, muutamissa tapauksissa liivit olivat lukkojen takana ja avain kotona. On myös hyvä muistaa, että pelastusliivit on tarkoitettu pelastuskäyttöön, ne eivät ole istuimia tai tyynyjä.

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Yksi kommenti

  1. Kala-Eemeli

    Hyvä lähtökohta on valita sellainen kelluntapukine, joka on niin mukava ja jota on niin ’kiva’ pitää päällä, että sitä tulee tosiaankin käytettyä aina veneillessä – periaatteessa ’huono’ ja ominaisuuksiltaan vaatimaton (ei pidä tajutonta oikeinpäin, korkea aallokko lyö pään yli, tjms.) kelluntapukine, joka ON PÄÄLLÄ, auttaa tosipaikassa paljon enemmän kuin maailman paras pelastuspuku, joka on kotona kaapissa ..

    (0)(0)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*