"Mitä yleisempi valhe, sitä suurempi kohu syntyy totuuden puhumisesta. Ihmiset eivät suuttuneet siitä, että planeettamme on pallo, vaan siitä, ettei maa ollutkaan litteä. Kun sukupolvi toisensa jälkeen kiedotaan valheiden hienovaraiseen verkkoon, totuus näyttää kansan silmissä naurettavalta ja sen puhujat mielipuolilta."

Dresden James

Kaikkien aikojen ensimmäinen EU-kansalaisten aloite ojennettiin joulukuun 9. päivänä Euroopan komissiolle.

Miljoona EU-kansalaista geenimuunneltuja kasveja vastaan

HuonoVälttäväIhan okHyväErinomainen 4,00
Loading...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Kaikkien aikojen ensimmäinen EU-kansalaisten aloite ojennettiin joulukuun 9. päivänä Euroopan komissiolle. Miljoona EU-kansalaista allekirjoitti vetoomukseen, joka vaatii, että geenimuunneltujen kasvien hyväksymistä lykätään.

Tämä tarkoittaa Lissabonin sopimuksen mukaan, että komission täytyy antaa esitys, miten asiasta säädetään lailla. Vaihtoehtona ei ole jättää huomiotta miljoonan kansalaisen ääntä.

Myös Suomessa kuluttajista monien tutkimuksien mukaan valta osa ei halua GMO-ruokaa lautaselleen. GM-lajikkeiden viljelyä vastustavien viljelijöiden määrä on noussut 68 prosentista (2007) 85 prosenttiin (2010) Suomen Gallup Elintarviketiedon mukaan.

Geenimuunneltujen kasvien viljelyä Suomessa säätävä laki on eduskunnan käsittelyssä.

Turun yliopiston biologian laitoksen dosentit kysyivät, halutaanko Suomesta luomumaata maabrändiryhmän esityksen mukaisesti vai annetaanko muuntogeenien leviämisen tehdä luomutuotanto mahdottomaksi. Kansainväliset esimerkit osoittavat, että rinnakkaiselo ei ole mahdollista vaan esimerkiksi Kanadassa ei pystytä enää tuottamaan GMO-vapaata rapsia tai soijaa.

Luomuliiton ympäristöstrategia tuo esille sen, että luomumenetelmillä sekä turvallisella ja modernilla kasvinjalostuksella saadaan aikaan samoja tuloksia, mitä geenimuuntelulta on jo pitkään toivottu, mutta toimivia ratkaisuja ei ole saatu.

Viime viikkoina GM-ruoka on ollut otsikoissa, sillä huolimatta asiaa koskevien lakien keskeneräisyydestä suomalaiset broilerit ja siat syövät jo geenimuunneltua ruokaa. On arvioitu, että keskimäärin viidennes broilerin tai sian ruuasta on GM alkuperää.

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*