Glukoosi-fruktoosisiirappi – paholaisen sokeri on rantautunut meillekin

Tämän makeutusaineen käyttö on meillä Suomessakin lisääntynyt todella paljon viime vuosina. Kuitenkin erittäin vähän on tuotu esille niitä terveyshaittoja, joita sen on todettu aiheuttavan.

kakku jaatelo (375 x 281)Ihmetellään kyllä, kun diabeetikkojen määrä meilläkin kasvaa kasvamistaan ja toitotetaan, että ihmisten pitäisi liikkua enemmän ja syödä terveellisemmin. Mutta jospa syytä tämän kansansairauden lisääntymiseen voidaan etsiä myös glukoosi-fruktoosisiirapin käytön lisääntymisestä!

Tätä ”Paholaisen sokeriksi” nimittämääni makeutusainetta löytyy mm. makeisista, kekseistä, valmisleivonnaisista, jäätelöistä, hilloista, marmeladeista, kastikkeista, ketsupista, sinapista, ateriankorvike- ja proteiinipatukoista, juomista ja leivistä.

Lisäksi sitä voi olla tuotteessa ”piilotettuna” muun ainesosan sisällä (esim. mehutiiviste tai hillo). Sillä on myös muita nimiä: isoglukoosi, maissisiirappi, fruktoosimaissisiirappi ja englanniksi high-fructose corn cyrup = HFCS.

Mistä se tehdään

Se on nestemäistä sokeria, joka on valmistettu viljasta, yleensä maissista tai vehnästä pilkkomalla sen sisältämää tärkkelystä. Se on hinnaltaan halvempaa ja nestemäisenä sitä on helpompi kuljettaa kuin ns. tavallista pöytäsokeria (sakkaroosi). Teollisessa tuotannossa se on myös helpompi sekoittaa muihin raaka-aineisiin. Se tekee elintarvikkeiden koostumuksen miellyttävämmäksi ja esim. jäätelön paksummaksi.

Euroopan unionissa sille on asetettu tuotantokiintiö, joka esimerkiksi vuonna 2005-2006 oli noin 300 000 tonnia. Se on maissi- ja vehnäteollisuuden halpa sivutuote.

Glukoosi-fruktoosisiirappi eroaa pelkkää glukoosia sisältävästä tavallisesta sokerista niin, että siinä on 45 % glukoosia ja 55% fruktoosia ja niiden välillä ei ole mitään kemiallista sidosta. Siten se imeytyy verenkiertoon välittömästi ilman ruuansulatuksen vaikutusta. Äkkiseltään tietysti tulee mieleen, että ”fruktoosi -sehän on terveydelle hyvä, sitähän on hedelmissäkin”.

Hedelmissä fruktoosi on kuitenkin erilaista. Kun tässä tekstissä puhutaan fruktoosista, tarkoitetaan eristettyä, teollista fruktoosia. Hedelmillä ei ole koskaan todettu fruktoosiin liittyviä haittavaikutuksia. Niissä se on kiinnittyneenä monimutkaisissa biologisissa rakenteissa, joissa on myös antioksidantteina toimivia flavonoideja, muita fenolisia yhdisteitä sekä vitamiineja ja hivenaineita.

Tämä biologinen rakenne käy myös läpi ruuansulatuksen (eli ei imeydy suoraan verenkiertoon) toisin kuin fruktoosi tai glukoosi-fruktoosisiirappi.

Et ehkä tiennyt, että fruktoosi (ja sitä kautta myös glukoosi-fruktoosisiirappi) on todellisuudessa myrkkyä maksalle. Se saa maksan tuottamaan rasvoja (mm. triglyseridejä ja kolesterolia) ja aiheuttaa niin maksan kuin sisäelintenkin rasvoittumista paljon voimakkaammin kuin tavallinen sokeri.

Lisäksi runsas fruktoosimäärä aiheuttaa ns. vuotavaa suolta, jossa suolen pintasolujen väliin tulee mikroskooppisia reikiä. Tämän myötä osittain sulaneen ruuan partikkelit, bakteerimyrkyt tai muut ravinnon haitalliset aineet pääsevät suoraan verenkiertoon aiheuttaen monenlaisia terveysongelmia.

Pysakilla2Glukoosi-fruktoosisiirappi sisältää mm. elohopeaa

USA:ssa glukoosi-fruktoosisiirapin on todettu sisältävän mm. elohopeaa. Epäillään, että se tulee tuotteeseen kloori-alkalikäsittelyn myötä. FDA (USA:n elintarvikeviranomainen) ei tutki eikä seuraa näitä glukoosi-fruktoosisiirapin jäämiä.

Tuskinpa meillä elintarvikkeiden glukoosi-fruktoosisiirappi on yhtään sen puhtaampaa. Sen tuotantoprosessi on lisäksi tarkasti varjeltu salaisuus. Kukaan ei tiedä, mitä kaikkea tämä aine todellisuudessa pitää sisällään. Kun sitä on analysoitu kemiallisesti, on löydetty ainesosia, joita ei kyetä tunnistamaan. Kuinka innokas olet syömään ainetta, jonka todellisen sisällön tietää vain sen tuottaja?

Glukoosi-fruktoosisiirapin on todettu aiheuttavan mm. sydän- ja verisuonitauteja, lihavuutta, metabolista oireyhtymää, 2 tyypin diabetesta, verenpaineen nousua, maksan rasvoittumista ja sitä kautta maksakirroosia. Se lisää elimistön tulehdusvälittäjäaineiden pitoisuuksia ja koska nämä kaikki prosessit ovat olennaisia myös syövän ja dementian kehittymisessä, mitä todennäköisemmin se aiheuttaa myös näitä.

Mm. eräässä tutkimuksessa, jossa nuorten aikuisten energiansaannista 25% tuli glukoosi-fruktoosisiirapilla makeutetuista juomista, heidän sydän- ja verisuonitautien riskitekijänsä nousivat merkittävästi jo kahdessa viikossa. Tavallisella pöytäsokerilla (sakkaroosi) makeutettujen juomien vaikutus oli paljon vähäisempi, vaikkei sokerikaan ole mikään varsinainen terveystuote.

Glukoosi-fruktoosisiirappi aiheuttaa riippuvuutta

Glukoosi-fruktoosisiirappi näyttää aiheuttavan myös riippuvuutta. Rottakokeissa on todettu, että rotat valitsevat mieluummin glukoosi-fruktoosisiirapilla kuin muilla sokereilla maustetun sokeriliuoksen.

Itse huomasin saman syödessäni ensimmäistä kertaa vuosiin jäätelöä. Se maistui aivan mielettömän hyvältä. Ällistyneenä havaitsin ”himoitsevani” lisää jäätelöä niin, että söin melkein koko paketin ja seuraavana päivänä oli jopa vähän ärtynyt ja huono olo, kunnes sain jäätelöä. Ilmiö sai minut lukemaan tuoteselosteen tarkemmin ja ottamaan selvää kyseisestä makeuttamismenetelmästä.

Ruokailun aiheuttamat hormonivasteet, mm. leptiinin ja insuliinin eritys tuovat luontaisen kylläisyyden tunteen ja näin ilmoittavat, että on aika lopettaa syöminen. Glukoosi-fruktoosisiirappi häiritsee elimistön kylläisyysmekanismeja vähentäen aterian aiheuttamaa kylläisyyshormoni leptiinin sekä insuliinin tuotantoa.

Elintarviketeollisuus on luonnollisesti enemmän kuin innostunut tällaisesta tuotteesta! Aine kun lisää elintarvikkeiden käyttömääriä. Ei ihme, että minulle tuli siihen jäätelöön suorastaan himo.

Nyt on jopa joku älypää innostunut lisäämään glukoosi-fruktoosisiirappia tupakkaan! Tutkimus on tehty otsikolla ”glukoosi-fruktoosisiirapin turvallisuus tupakan ainesosana”. Eiköhän tässä ole vielä yksi oivallinen tapa lisätä nikotiiniriippuvuutta. Jos siis ei pelkkä nikotiini riitä, niin laitetaan sinne vielä glukoosi-fruktoosisiirappia lisäämään addiktiota!

Inverttisokerissa samat haitat

Inverttisokerissa, jota meillä myös käytetään paljon makeutukseen, glukoosin ja fruktoosin suhde ja 50 ja 50%. Samat fruktoosista johtuvat aiemmin kerrotut terveyshaitat koskevat tätäkin ainetta.

USA:ssa tämä asia on ollut paljon kauemmin pinnalla kuin meillä ja siellä maissiteollisuus käykin jo kiivasta propagandasotaa tämä aineen terveyshaitoista kertovia tutkijoita ja ravitsemusasiantuntijoita vastaan. Olisi tärkeää, että meillä kansalaiset, ravitsemusgurut ja erityisesti media aktivoituisivat asiassa jo ennen kuin teollisuus aloittaa todennäköisen massiivisen kampanjansa glukoosi-fruktoosisiirapin puolesta.

 

Viitteet:

Maailman tunnetuin funktionaalinen lääkäri Mark Hyman kirjoittaa täällä aiheesta: DrHyman.com

Eräs viite aineen lihavuutta aiheuttavasta vaikutuksesta (näitä on runsaasti lisää): Ncbi

Rottatutkimus: BMI kasvaa ja kehon rasvamäärä ja veren triglyseridien (eli haitallisten rasvahappojen) määrä nousee: Ncbi

Nostaa verenpainetta ja aiheuttaa metabolista oireyhtymää niin eläimillä kuin ihmisillä riippumatta nautitusta ruuan kalorimäärästä. Tässä artikkelissa epäillään, että se voi myös tätä kautta aiheuttaa munuaissairauksia. Kirjoittajien mielestä liiallista fruktoosia tulisi pitää ympäristömyrkkynä, jolla on merkittäviä terveyshaittoja: Ncbi

Tutkimus, jossa nuorten aikuisten energiansaannista 25% tuli glukoosi-fruktoosi siirapilla makeutetuista juomista, jo 2 viikon kuluttua heidän sydän- ja verisuonitautien riskitekijänsä nousivat merkittävästi (yhtä paljon kuin fruktoosilla makeutettujen juomien vaikutuksesta), mutta selvästi enemmän kuin mitä kävi tavallisella pöytäsokerilla (sakkaroosi) makeutettujen juomien ansiosta: Ncbi

Hiirille tehdyssä tutkimuksessa, jossa verrattiin transrasvojen ja glukoosi-fruktoosisiirapin haitallisia vaikutuksia, tuli esille, että jo muutamassa viikossa jälkimmäinen lisäsi hiirten nauttiman ruuan määrää (siis häiritsi kylläisyyden tuntemusta), aiheutti lihavuutta ja heikensi insuliiniherkkyyttä (joka aiheuttaa 2 tyypin diabetesta): Ncbi

Rotat valitsevat mieluummin glukoosi-fruktoosisiirapin kuin sokerin: Ncbi

Glukoosi-fruktoosisiirapin turvallisuus tupakan ainesosana: Ncbi

 

Julkaistu alunperin Median Vahtikoira -sivuilla 7.2.2012.

2 kommenttia

  1. Kun ihmisiltä kysytään elämän tärkeimpiä asioita, yleensä ainkin TOP 3:sta löytyy terveys. Käytännössä tämä ei monien kohdalla näy mitenkään. Kuinka moni oikeasti lukee aineososaluettelon ja tekee ostopäätöksen sen perusteella? Kuinka moni käyttää päivittäin aikaansa selvittämällä esim. netistä mitä tuotteita/lisäravinteita kannattaa syödä ja mitä ei? Jos kerran terveys on TOP 3:ssa tai edes TOP 10:ssä niin luulisi, että siihen myös panedutaan tosissaan ihan päivittäin, jopa useita tunteja.

    Plusääni(23)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat