- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Washingtonin osavaltio liittymässä julkisten pankkien perustajiin

Yhdysvalloissa osavaltiot ottavat pankkeja omiin käsiinsä ja irtaantuvat keskuspankista. Liikkeen pioneeri on Pohjois-Dakota, jonka taloutta luottokriisi ei ole juuri heilautellut.

Washingtonin osavaltio on liittynyt niiden Yhdysvaltain osavaltioiden joukkoon, jotka ovat ottaneet aloitteen pankkiasioissa omiin käsiinsä. Tällä hetkellä Yhdysvaltain osavaltioista Illinois, Virginia, Massachusetts, Maryland, Hawaiji, Florida, Michigan, Oregon, Kalifornia ja muutama muu ovat laatimassa tai laatineet lakialoitteita, jotka mahdollistavat osavaltion oman pankin perustamisen sekä irtautumisen Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reservesta, FEDista. Innoittajana on toiminut Pohjois-Dakotan osavaltion oma pankki, BND, North-Dakota Bank, joka on pitänyt oman ja koko osavaltion talouden kunnossa ja joka toimii keskuspankista erillään. Yhdysvaltain keskushallinnon sekä osavaltioiden järkyttävästä taloudellisesta tilanteesta poiketen Pohjois-Dakota on selvinnyt lamasta hyvin, ja sen omistama BND tuotti ennätysvoitot osavaltiolle vuonna 2009.

Wall Streetin luottokriisi rampautti valtioiden ja kuntien hallinnot. Osavaltioiden budjettialijäämät ovat ylittäneet katasrofimittakaavan. Kriisi on kasvanut yhä akuutimmaksi. Pahan päivän varalle säästetty raha on käytetty, kaupungit ja kunnat ovat irtisanoneet yli 200 000 työntekijää. Arizona on jopa joutunut vuokraamaan pois omat hallintorakennuksensa. Veroja korotetaan, palveluja leikataan ja julkista omaisuutta myydään. Siitä huolimatta moni kunta ja kaupunki on jättänyt konkurssihakemuksen. Osavaltiot eivät saa mennä konkurssiin, mutta siihenkin on tulossa muutos. Kongressissa on kierroksella aloite, jolla lakia muutetaan niin, että osavaltiot voivat hakea konkurssiin. Konkurssimenettely päästää osavaltiot sitoumuksistaan, ja ne pääsevät maksamasta eläkkeitä tai muita tekemiään maksusitoumuksia. Osavaltiot siis vain seuraavat sellaisten megakorporaatioiden kuin General Motorsin ja Continental Airlinesin esimerkkiä. Pelko osavaltioiden konkursseista on laskenut osavaltioiden velkasitoumusten markkina-arvoa ja nostanut lainakustannuksia. Aivan kuin Kreikan ja Irlannin kanssa, huhut konkurssista muuttuivat itseään toteuttaviksi ennusteiksi: rahastot ja shorttaajat astuivat esiin ja muunsivat tarinan todellisuudeksi.

Tämän ovat osavaltiot nyt päättäneet ratkaista ottamalla pankkiasiat omiin käsiinsä. Tarkoitus on luoda omia, osavaltioiden omistamia pankkeja, jotka palvelevat julkista sektoria ja osavaltion asukkaita. Washingtonin osavaltion aloitteet esiteltiin tammikuun 18. päivä sekä osavaltion edustajainhuoneessa että senaatissa.  Aloitteet esittävät muodostettavaksi Washington Investment Trust´in (WIT), joka edistäisi maataloutta, koulutusta, yhteiskuntarakentamista, talouskehitystä, asuntotuotantoa ja teollisuutta hyödyntämällä Washingtonin osavaltion alueella asuvien ihmisten  varoja ja tuotantokapasiteettia. Tällä hetkellä kaikki osavaltion varat on talletettu Bank of Americaan (BoA). HB 1320 esittää, että ”tulevaisuudessa kaikki osavaltion varat talletetaan WIT:n ja osavaltio takaa ne ja sen, että varoja käytetään yhteisön ja julkisyhteisön ja kaikkien osavaltion alueella asuvien ihmisten ja heidän yritystensä hyödyksi”.

Vaikka drastisia leikkausesityksiä tehdään ja toteutetaan, osavaltioiden pulmat eivät johdu tuhlaavaisuudesta. Pikemminkin ne johtuvat osinkojen menetyksistä ja lisääntyneistä lainakustannuksista, jotka aiheutti Wall Streetin pankkikriisi. Tukittuna täyteen roskaluottoja, johdannaisia ja muuta roskapaperia Wall Streetin luottokone tukkiutui vuoden 2008 syksyllä eikä se ole toipunut siitä vieläkään. Kaupan päälle tuli subprime-asuntoluototuskriisi, joka sekin oli pankkien itse luoma. Tällaisessa globaalissa taloustilanteessa Pohjois-Dakotan malli osoitti toimivuutensa. Sen menestys on ollut ilmiömäinen. Tarjoamalla matalakorkoista luottoa – johon ihmisillä on varaa – yrityslaajennuksiin, uusille yrityksille ja opiskelijoille, Pohjois-Dakotan pankki BND on auttanut osavaltiotaan pysymään sivussa koko kriisistä. BND tekee yhteistyötä yksityispankkien kanssa tarjoten toissijaiset markkinat kiinteistöluototukselle, tarjoaa sellaista kaiken kattavaa pankkipalvelua kuin shekkien varmentaminen ja käteinen sekä likviditeettituki yksityisille pankeille samalla, kun se investoi Pohjois-Dakotan osavaltion omiin velkasitoumuksiin tukeakseen osavaltion talouskasvua. Viimeisten kymmenen vuoden aikana BND on palauttanut osinkoina lähes kolmannesmiljardin osavaltion kassaan. Pohjois-Dakota on eräs niitä harvoja osavaltioita, joilla on toistuvasti budjettiylijäämää.

Toisin kuin yksityiset pankit, julkisesti omistetut pankit eivät spekuloi rahamarkkinoilla tai pelaa korkean riskin ”finanssituotteilla”. Ne eivät myöskään maksa tolkutonta palkkaa ja bonuksia johtajilleen tai työntekijöilleen. Työntekijät ja pankinjohtaja ovat julkisen sektorin työntekijöitä. Pankin voitot maksetaan sen ainoalle osakkeenomistajalle: osavaltion asukkaille, kansalle. Washingtonin osavaltion edustaja Bob Hasegawa, päätekijä pankkialoitteen takana, kutsui ehdotusta julkisesti omistetusta pankista yksinkertaiseksi konseptiksi, josta koituu Washingtonin osavaltiolle suunnaton hyöty. Kirjeessään lain säätäjille hän selittää: ”Konsepti on yksinkertainen: pitää veronmaksajien rahat täällä Washingtonissa työskentelemässä meille, rakentamassa talouttamme. Tällä hetkellä rahamme ovat Bank of Americassa. BoA tienaa rahaa meidän rahoillamme, emmekä me koskaan näe senttiäkään niiden tuomasta voitosta. Sen sijaan voimme luoda oman instituutiomme, pitää verodollarit täällä Washingtonissa työskentelemässä meille ja hyötyä niistä itse”. Hasegawa kuvaili Washingtonin pankki-instituution avaintekijöitä: pankki tekisi yhteistyötä finanssi-instituutioiden, yhdyskuntien, kuntien, organisaatioiden, talouskehitysryhmien, vakuuslaitosten ja muiden kanssa. Hasegawa sanoo, että Washington Investment Trust (WIT) tarjoaa ”läpinäkyvyyttä, täsmällisyyttä ja vastuuvelvollisuutta taloudellisessa raportoinnissaan”. Se olisikin tervetullutta vaihtelua Wall Streetin isojen pankkien niin yleisesti harrastaman ”luovan kirjanpidon” käytäntöihin.
Pankkialoitteen käsittely kongressissa on vielä kesken.

Lisätietoja julkista pankkitoimintaa vaativasta liikkeestä:
[1]http://PublicBankingInstitute.org [1]http://www.webofdebt.com/articles/washington_state.php [2]

Vapaasti kääntänyt Riikka Söyring.

Lue lisää:

Kommentti: Irti tuhon kierteestä [3]