- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Washingtonilainen instituutti vaatii yleiseurooppalaista sensuuriviranomaista

CEPA:n (Center for European Policy Analysis) raportti ”Winning the Information War” suosittelee eurooppalaista sensuuriviranomaista, jotta mantereellamme voitaisiin torjua esimerkiksi maahanmuuttovastaisuuden nousua. Artikkeli julkaistu alunperin MV-lehdessä [1]. Lue myös Magneettimedian Venäjä-analyysi [2].

CEPA:n raportti kohdentaa erityisen huomionsa ”venäläismielisyyden” torjuntaan, mutta tässä nimissä iskee myös lähes kaikkea liikkuvaa ja ajatuksia tuottavaa toimintaa vastaan, jos tämä ei tue transatlanttista uskoa läntisten liittoutumien yhtenäisyyteen.

CEPA suosittelee sensuroimaan kaikki sellaiset ideat, joiden ajatellaan olevan liian ”venäjämielisiä” ja ehdottaa, että ”radikalisoituneet, Kreml-mieliset kannattajat” täytyy erityisen ohjelman avulla ”rauhoittaa” (deradicalize).

CEPA:n raportin päätekijät Edward Lucas ja Peter Pomerantzev vertaavat jokaista transatlanttista läntistä allianssia hajottavaa henkilöä ”radikaaleihin islamisteihin”, jotka tulee myös erityisohjelman avulla ”de-radikalisoida”.

Washingtonin politiikka- ja journalismikeskuksessa opintonsa saanut, irlantilainen freelance-toimittaja ja media-analyytikko Danielle Ryan on moittinut CEPA:n ”suoraan sanottuna järjetöntä ja uskomattoman vaarallista ajattelutapaa”.

”Miten on tullut okei-menettelyksi edes ehdottaa sensuuria ja de-radikalisointiohjelmaa?”, Ryan kysyy.

Raportissa yleiseurooppalaisen valvonnan vaatimus perusteellaan Venäjän valtion harjoittamalla informaatiosodankäynnillä.

Venäjään keskittynyt argumentaatio on käytännössä kuitenkin vain tekosyy.

Raportti sulkee venäläisen vaikutuksen myös patrioottisten ryhmien toimintaan, joita raportissa kutsutaan sanalla ”vihapuhe”. Myös länsimaisten allianssien hajottaminen on tuollaista hybridisotaa, johon CEPA tahtoo puututtavan.

Edward Lucasin mukaan myös Brexit on putinistista politiikkaa. Brexit-äänestystä ei CEPA:n raportti kuitenkaan käsittele. [3]
Edward Lucasin mukaan myös Brexit on putinistista politiikkaa. Brexit-äänestystä ei CEPA:n raportti kuitenkaan käsittele.
Edward Lucas uskoo, että putinistinen propaganda vaikuttaa myös Trumpin vaalikoneiston hyväksi. [4]
Edward Lucas uskoo, että putinistinen propaganda vaikuttaa myös Trumpin vaalikoneiston hyväksi.

Lucas ja Pomeranzev

CEPA:n raportti on valtaosin brittiläisen Edward Lucasin ja Kiovassa syntyneen brittiläisen Peter Pomeranzevin tuotos, mutta tietysti heiltä tilattu tähän tarkoitukseen.

Washingtonilaisen CEPA:n raportin toisena pääarkkitehtina Edward Lucas on nähnyt vuosien varrella Venäjän informaatiosodallisen osallisuuden mitä moninaisimmissa asioissa. 13. toukokuuta Lucas levitti twitterissään Kasparovin lausetta, että Brexit on täydellinen lahja Vladimir Putinille.

Edward Lucas oli tärkeä hahmo myös Narva-Jõesuun informaatiosotaseminaarissa jo 12. huhtikuuta 2011, jossa Viro valtion presidentti Toomas Henrik Ilveksen ja Kapon johtajan Raivo Aegin johdolla tahtoi ohjeistaa suomalaisia toimittajia ”psykologisesta puolustuksesta, mediasta ja informaatiouhkista”.

Lontoossa toimiva TV-tuottaja Peter Pomarantzev toimii Pavel ja Mihail Hodorkovskin järjestössä The Institute of Modern Russia.

Iltalehdessä 12.11. 2014 Pomarantzev oli esillä ikään kuin riippumattomana tutkijana raportteineen, jonka mukaan ”Kreml hämmentää häikäilemättömästi kaikilla rintamilla” informaatio-operaatioidensa avulla.

Pomarantzevin pomot IMR:ssä ovat Bolotnayan aukion joukkokokouksen 6.-7.5. 2012 keskeinen toimija Pavel Hodorkovski ja Jukosin entinen asianajaja Pavel Ivlev, joka on Interpolissa kansainvälisesti etsintäkuulutettu osallisuudesta varkauksiin ja rahanpesuun.

Raportti antaa erityisen tunnuksen myös muutamille muille henkilöille näiden panoksesta raportin syntyyn.

Washingtonilainen ajatusriihi tukeutuu loppuviitteissä vain kahteen suomalaiseen, joiden avulla on rakennettu Suomea kokeva todellisuuskuva.

CEPA viittaa UPI:n tutkija Saara Pynnönniemen erääseen kirjoitelmaan ja sotatieteen tohtori Saara Jantusen teokseen Infosota (2015).

Pynnönniemi tunnetaan 11. toukokuuta 2016 julkaistusta kiellettyjen sanojen listasta: hänen mukaansa nämä sanat edistäisivät vääränlaista narratiivia.

Pynnönniemi oli tilastoinut suomalaisesta mediasta tapauksia, joissa oli erehdytty väärien sanojen käyttöön. Tuossa tutkimuksessa myös Saara Jantunen oli antanut oman panoksensa. UPI:n tutkimuksessa kuvatiin piirroksella, miten Vladimir Putin vaikuttaa suomalaiseen nettikirjoittajaan, joka onkin Kremlin vaikuttaja-agentti.

Washingtonilaisen instituutin tehtävä vaalia USA:n etua Euroopassa

CEPA eli The Center for European Policy Analysis on vuonna 2005 perustettu ajatushautomo. Se on ainoa yhdysvaltalainen aivoriihi, joka on omistautunut Keski- ja Itä-Euroopan tutkimukseen. CEPA:n toimistot ovat Washingtonissa ja Varsovassa.

Instituutin ”tehtävänä on edistää taloudellista elinvoimaisuutta, geopoliittista vakautta ja poliittisesti vapaata Keski- ja Itä-Euroopan aluetta, jolla on läheiset ja kestävät suhteet Amerikan Yhdysvaltojen kanssa”.

Washingtonilainen instituutti vaatii tällä kertaa ”taktisia, strategisia ja pitkän tähtäimen prioriteetteja siinä, miten vastataan Kremlin disinformaatioon ja vahvistetaan demokratioita sekä kasvatetaan kuulijoita” (s. 3).

CEPA-instituutin mukaan Eurooppaan tarvitaan kansalliset ja valtiolliset rajat ylittävä yleiseurooppalainen säätelyviranomainen, joka toimii yhdessä amerikkalaisen viranomaisen kanssa. [5]
CEPA-instituutin mukaan Eurooppaan tarvitaan kansalliset ja valtiolliset rajat ylittävä yleiseurooppalainen säätelyviranomainen, joka toimii yhdessä amerikkalaisen viranomaisen kanssa.

Amerikkalaismielinen yleiseurooppalainen säätelyviranomainen

Washingtonilainen instituutti ei luota median ja demokratian suojelua yksittäisten eurooppalaisten valtioiden tehtäväksi, vaan katsoo sellaisen tehtävän kuuluvan yleiseurooppalaiselle säätelyviranomaiselle:

”Jopa vahvinta puhevapautta suojaten, media on säädeltyä ja rikolliset ja terroristit on pidettävä poissa radioaalloilta. Poliittinen mainonta, virheiden korjaaminen ja vihapuheen rajat täytyy voida säädellä.”

“Kuitenkin monissa EU:n ulkopuolisissa valtioissa on heikot tai kokemattomat säätelyviranomaiset.”

“Euroopan neuvoston alaisuudessa Venetsian komission linjauksia noudattaen on oikeusvaltion ja demokratian standardien mukaista ohjata aloittelevia sääntelyviranomaisia (fledgling regulators), varmistaa heidän riippumattomuutensa ja auttaa kommunikoimaan heidän päätöksistään sekä tukea heidän laatuaan.”

CEPA vaatii Euroopalle muodostettavaksi yhteistyötoimiston amerikkalaisen Informaatiotoimiston kanssa, jota senaattorit Chris Murphy ja Rob Portman ovat tukeneet kutsuen tätä ”Informaatioanalyysin ja vastauksen keskukseksi”.

CEPA:n tehtävälistalla on ”kohdennettu vuorovaikutus. Facebook-tekniikkaa käytetään jo yrityksessä de-radikalisoida äärioikeistolaisia ääriliikkeitä ja jihadisteja. Samanlaisia aloitteita olisi käytettävä niihin, jotka ovat joutuneet Kremlin propagandan uhreiksi” (s. 4).

Washingtonilainen CEPA edellyttää, että Euroopassa harjoitetaan mainosboikotteja:

”Läntiset mainostajat rahoittavat kanavia, jotka kuljettavat vihapuhetta ja demonisoivat LGBT-yhteisöjä, kun länsimaiset tuotantoyritykset myyvät viihdesisältöä. Tarvitaan pitkäjännitteisiä kampanjoita painostamaan heitä karttamaan tällaisia asiakkaita ja liiketoimintaa” (s. 4, s. 57).

Instituutin mukaan nyt elämme väärän informaation vaarallista aikaa. [6]
Instituutin mukaan nyt elämme väärän informaation vaarallista aikaa.

”Dramaattiset seuraukset”

CEPA maalaa eurooppalaisille dramaattiset seuraukset, mikäli Eurooppa ja Pohjois-Amerikka eivät oikealla tavalla vastaa Venäjän valtion sponsoroiman propagandan vaaralliseen haasteeseen.

Mustamaalatun tilannekuvan nykyinen aika olisi suorastaan ”vaarallinen aika”, josta on ”dramaattiset seuraukset”, mikäli väärään informaatioon ei järeästi puututa pian (s. 7).

CEPA nimeää kaksi päällimmäisen vaarallista asetta: RT-kanava ja Sputnik-tietotoimisto:

”Näiden kautta harjoitettu Venäjän hallituksen väärä tiedonvälitys poikkeaa ratkaisevasti perinteisestä propagandasta: nyt tavoitteena ei ole vain vakuuttaa ja suostutella, vaan heikentää. Nyt yleisöä ei vain kutsuta toimiin, vaan nyt yleisö tahdotaan hajamieliseksi, passiiviseksi ja vainoharhaiseksi. Venäjän taktiikka on sotkea ja turmella vastustajat. Se on taistelua havaitsemisesta ja ihmismielestä.”

“Venäjän väärää informaatiota levitetään sekä avoimesti RT ja Sputnik –kanavien kautta että salaisesti teoreettisesti riippumattomien toimittajien, asiantuntijoiden ja kommentaattoreiden avulla sekä yhtä paljon Internet-trollien (maksettujen propagandistien) toimesta.”

”Kyseisten viestien sisältö on yksinkertainen: Yhdysvallat on omistautunut itsekkääseen, häikäilemättömään maailman herruuteen. Implisiittisesti kerrotaan, että Venäjän ja muun valtion vastustaessa tätä herruutta on toiminta kiitettävää ja perusteltua.”

Washingtonilaisen instituutin mukaan mainittu Kremlin vaarallinen viesti on erityisesti muotoiltu kullekin markkina-alueelle. Läntinen toiminta on huomattavasti vähämuotoisempaa: CNN, BBC, Reuters ja Hollywood ovat vain yksittäisiä toimijoita, eikä niitä ole koordinoitu informaatiosodankäynnin tarpeisiin.

Etniset ja uskonnolliset jännitteet

CEPA nimeää Venäjän harjoittamaksi hybridisodaksi ”etnisten, kielellisten, alueellisten, uskonnollisten ja sosiaalisten jännitteiden hyödyntämisen kohdeyhteiskunnassa” (s. 17).

CEPA käy läpi tapaustutkimuksena Ukrainan, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Tshekin ja Slovakian.

Varsinaiset suositukset alkavat sivulta 47 ja ne vastaavat kysymykseen, tuhoaako väärä informaatio (disinformaatio) demokratian. Uhkaan pitäisi vastata tämän tilannekuvan mukaisesti:

”Kreml käyttää väärän tiedon kampanjoita, yllyttämistä väkivaltaan ja vihapuheeseen heikentääkseen naapureita, rikkoakseen läntisiä liittoutumia ja Ukrainassa tasoittaakseen tietä kineettiselle sodalle. Tavoitteena on tuhota luottamus, rappeuttaa moraali, huonontaa informaatiokenttää, auttaa tuhoamaan julkinen keskustelu sekä lisätä partisaanihenkeä.”

Taktiset ohjeet

Taktisena ohjeena on, että Yhdysvaltojen ja Euroopan on yksituumaisesti suoritettava:

CEPA vaatii ”Venetsian komissiota medialle”

”Vahva säätelyelin on avain varmistamaan lähetystoiminnan journalistiset standardit. Ollakseen tehokas, säätelyviranomaisten on selkeästi ohjeistettava sitä, milloin kanavia rangaistaan lain rikkomisesta, vihapuheesta, yllyttämisestä väkivaltaan ja epätarkkuuksista. Säätelyviranomaiset EU-maissa ovat usein heikkoja, ja vankeja omille intresseilleen. Heillä on vain vähän kokemusta sanktioista” (s. 50).

Tästä syystä washingtonilainen CEPA vaatii luotavaksi kansainvälisen komission, joka toimii Euroopan Neuvoston alaisuudessa ja arvioi kanavien vihapuhetta, disinformaatiota ja muita vikoja (s. 50).

CEPA muistuttaa, että Yhdysvalloissa on keskustelua ja kaipuuta Yhdysvaltojen informaatiotoimiston jälleenrakentamiseksi. Tällainen hanke oli Kylmän sodan loppu. Nimenomaan senaattoreiden Chris Murphyn ja Rob Portmannin uusi aloite Tietoanalyysitoimiston luomiseksi palvelisi samaa tehtävää.

CEPA vaatii, että historialliset suuret tapahtumat ja muistot tulisi uudestaan kerrata suurelle yleisölle, jotta venäläinen kertomus ei täytä ihmisten muistia.

Strateginen tehtävä lisätä kansan luottamusta valtamediaan

Strategisena tehtävänä on vahvistaa eurooppalaisen yleisön luottamusta valtamediaan.

CEPA huomauttaa, että bloggaajat ja informaatioaktivistit voivat olla positiivisia tai negatiivisia vaikuttajia. Tästä syystä ”informaatioaktivistit voitaisiin rohkaista allekirjoittamaan kirjallinen eettinen peruskirja” (s. 55).

Erityisesti CEPA tahtoo puuttua median rahoitukseen ja liikesuhteisiin, mikäli media tukee vihapuhetta ja LGBT-väen demonisointia tai ksenofobiaa (epäluuloa vierasmaalaisia kohtaan).

 

Lähteet: CEPA:n raportti [7], CEPA:n missio [8], Danielle Ryan [9]