- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Voi korvattiin margariinilla – jälki on karua katsottavaa

Muutama vuosikymmen takaperin virallisten ravintosuositusten äänitorvet kehottivat luopumaan voista ja korvaamaan sen margariinilla. Sen väitettiin olevan terveellisempää, sillä se sisältää vähemmän mukamas haitallisia, monityydyttymättömiä rasvoja. Heidän mukaansa ihmiset sairastaisivat vähemmän. Monet kansat ympäri maailmaa ovat kyseenalaistaneet väitteen, erityisesti ne kansat, jotka ovat arvostaneet voita sen elämää ylläpitävien ominaisuuksien vuoksi vuosituhansien ajan. Nykytiedon valossa voi on miljoona kertaa terveellisempää kuin margariini voi koskaan olla. Se muistuttaa siitä, että ei kannata hylätä vanhan kansan viisautta, ja että suuryhtiöiden propagandaan ei tule koskaan luottaa. Sen tarkoitus on edistää myyntiä, ei terveyttä.

Vielä vuosisadan vaihteessa sepelvaltimotauti oli harvinainen sairaus teollisuusmaissa. Vuosien 1920 ja 1960 välillä sepelvaltimotauti nousi yleisimmäksi kuolinsyyksi. Samaan aikaan voin vuosikulutus henkilöä kohden romahti kahdeksasta kilosta kahteen kiloon.

Ei tarvitse olla maisteri ymmärtääkseen ettei muutos johdu voista. Todellisuudessa voin ravinteet suojaavat sepelvaltimotaudilta. Yksi näistä on kilpirauhasen ja lisämunuaisten tarvitsema A-vitamiini. Kumpikin elin on välttämätön, jotta sydän ja verenkiertoelimistö toimisivat niin kuin pitääkin. Äideille, joilla on A-vitamiinin puutostila raskauden aikana, syntyy vauvoja, joilla on poikkeamia sydämessä ja suurissa verisuonissa. Voin A-vitamiini imeytyy hyvin.

Voi sisältää lesitiiniä, yhdistettä, joka edistää kolesterolin ja rasvan muiden yhdisteiden imeytymistä ja aineenvaihduntaa.

Voi sisältää myös lukuisia antioksidantteja, jotka torjuvat vapaita radikaaleja, joiden aiheuttamat vauriot heikentävät valtimoita. Voin A- ja E-vitamiinilla on vahva antioksidatiivinen rooli. Voi sisältää grammaa kohden enemmän seleeniä kuin silli tai vehnänalkio. Seleeni on voimakas antioksidantti.

Voi on myös hyvä kolesterolin lähde. Kolesteroliko antioksidantti?? Luit oikein, kolesteroli on voimakas antioksidantti, jota tulvii vereen kun elimistöön päätyy liikaa vapaita radikaaleja – jotka ovat useimmiten peräisin turmeltuneista ja härskiintyneistä rasvoista, joita on margariinissa ja pitkälle jalostetuissa kasviöljyissä. Medical Research Councilin kysely osoitti, että voita syövien miesten riski sairastua sepelvaltimotautiin on puolet siitä mitä margariinia käyttävillä. Mikä ei yllätä kun tietää kuinka margariinia valmistetaan.

margariini [1]

Pääosin jatkokäsiteltyjä monityydyttymättömiä öljyjä nauttivilla on korkeampi sydänkohtauksen ja syövän riski, mikä on täysin vastoin ravitsemustieteilijöiden muutama vuosikymmen sitten esittämää näkemystä.

Parhaista pyrkimyksistä huolimatta margariinilobby ei ole kyennyt luomaan keinovalmisteista maultaan voin veroisia. Ihmiset syövät levitteitä vastentahtoisesti, sillä onhan heihin iskostettu, että voi on pahasta meille. Mutta on synti välttää tätä suussasulavaa herkkua, joka terästää ruokaa kuin ruokaa.

Näinä aikoina on olemassa huijareita, kuten Earth Balance, joka huijaa kuluttajia [2] ja vakuuttaa ehkä jopa miljoonille pahaa aavistamattomille kasvissyöjille ja vegaaneille, että heidän voinkorvikkeensa on toiseksi paras, vaikka niistä kaikissa käytetään geenimuunneltuja ainesosia ja myrkyllisiä öljyjä, kuten canolaa.

Miksi margariinia, leivontarasvoja ja levitteitä tulisi välttää

Margariinissa ja muissa voita jäljittelevissä levitteissä on lukemattomia epäterveellisiä ainesosia, kuten:

Voita ei voi korvata keinotekoisilla levitteillä

Ghee on yksi voin terveellisimmistä muodoista. Kirkastettu voi valmistetaan kuumentamalla matalalla lämmöllä ja antamalla sen kuplia ja hautua kunnes suurin osa vedestä on haihtunut. Käytännössä ghee on kirkastettua voita, vaikkakin valmistettaessa gheetä perinteisellä menetelmällä (joka on peräisin Intiasta, missä gheetä käytetään yleisesti ruoanlaitossa) kiinnitetään huomiota täsmällisiin työvaiheisiin ja kirkastetun voilaadun erityisominaisuuksiin. Kuumennus kestää yleensä kauan, jolloin suuri osa kosteudesta poistuu ja maidon kuiva-aineet karamellisoituvat, jolloin ne voidaan poistaa siivilöimällä. Korkealaatuisin ghee syntyy kun voita haudutetaan kauan ja annetaan jäähtyä, ja vain ylin kerros kuoritaan pois.

Kun gheeta verrataan voihin terveysvaikutustensa osalta, gheen etulyöntiasema voi selittyä osittain sillä, että ghee sisältää enemmän keskipitkiä ja lyhyitä rasvahappoja kuin voi. Voista noin 12-15 % on keskipitkä- ja lyhytketjuisia rasvoja ja gheesta noin 25 %.

Kun ghee muodostaa alle 10 % kokonaiskaloreista, se auttaa alentamaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, erityisesti jos muut päivän aikana nautitut rasvat ovat peräisin kasveista tai kasviöljyistä. Voin kohtuukäytöstä ei ole yhtä laajaa tutkimusnäyttöä kuin gheestä. Tutkijat ovat kiinnostuneet myös voista, sillä on itsessään ainutlaatuisia potentiaalisia hyötyvaikutuksia, erityisesti sen sisältämän K- ja D-vitamiinin vuoksi. Määrä voi vaihdella lypsylehmien ruokinnasta ja elinympäristöstä riippuen.

Täytyykö voin olla luomua?

Ehdottomasti. Voin laatu riippuu täysin eläimestä. GM-rehulla ruokitut, lääkityt, rokotetut, ja ahtaissa tiloissa koko ikänsä pidetyt lehmät tuottavat myrkyllistä maitoa ja siten myös myrkyllistä voita. Jos ihmiset olisivat valmiita maksamaan enemmän korkealaatuisesta voista ja kermasta, jotka ovat peräisin laiduntamalla ja luomukäytännöillä kasvatetuista lehmistä, terveyshyödyt ovat suunnattomat.

Koska tavanomainen voi sisältää usein vaarallisia torjunta-aineita, antibiootteja ja kasvuhormoneja, yritä valita luomutuote, sillä niissä on paras ravintosisältö.

Pohjois-Amerikan Pesticide Action Network rankkasi ei-luomuvoin kymmenen eniten POP-yhdisteitä sisältävän elintarvikkeen joukkoon. Ne ovat myrkyllisiä kemikaaleja, jotka on yhdistetty rintasyöpään, immuunijärjestelmän heikentymiseen, hermostohäiriöihin, lisääntymishäiriöihin, hormonihäiriöihin ja moniin muihin asioihin!

Sen lisäksi että ei-luomuvoi sisältää myrkkyjä, ei-luomuvoi sisältää myös vähemmän ravinteita kuin luomuvoi… se on vähemmän kermaisaa… ja mauttomampaa. Onko mitään syytä miksi kannattaisi ostaa voita, joka ei ole luomua? No ainakin se, että luomuvoi maksaa enemmän kuin tavallinen voi – mutta ero koko ruokabudjettiin nähden on mitättömän pieni, erityisesti nyt kun maanlaajuisilla kauppaketjuilla, kuten Whole Foodsilla ja Trader Joe’silla, on omat luomuruokaketjunsa.

Voin huimat yhdisteet

Voi koostuu voirasvoista ja hyvin pienestä määrästä maitoproteiineja ja vettä. Saatat yllättyä kuullessasi että voirasva on voihappoa, joka on käytännössä samaa ainetta millä äidit ruokkivat vauvojaan.

Voin hyödyllisiä yhdisteitä ovat muun muassa…

Kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden valmistajat ovat mustamaalanneet tyydyttyneitä rasvoja ja kolesterolia väärin perustein. Koska voita käytetään yleensä pieniä määriä, tämä on hyvä paikka paikka hankkia kehon tarvitsemat rasvat, ei vain optimaalisen terveyden vaan myös elämän itsensä kannalta. Kehon jokainen solu sisältää tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, jotka edistävät ruoansulatuselimistön toimintaa, kasvua ja muita elämälle välttämättömiä prosesseja.

Voi ja syöpä

1940-luvun tutkimukset viittasivat siihen, että rasvan suurentunut osuus kokonaisenergiansaannista aiheuttaa syöpää. Voin käytöstä luovuttiin yhä nopeammin, ja margariinin syömisestä – joka oli aiemmin köyhien ruokaa – tuli sosiaalisesti hyväksyttävää. Mutta tavassa, jolla tutkimus esitettiin yleisölle, oli pieni ongelma. Lehdistö unohti mainita, että kokeilussa käytetyt ”tyydyttyneet” rasvat eivät olleet luontaisia tyydyttyneitä rasvoja vaan osittain hydrogenoituja eli kovetettuja rasvoja – joita on pääasiassa margariinissa mutta ei voissa. Tutkijat totesivat – ja ehkäpä jopa itse uskoivat siihen – että voin luontaisten tyydyttyneiden rasvojen ja margariinin ja paistorasvojen keinotekoisesti kovetettujen rasvojen välillä ei ole eroa. Näin ollen voi tuhrittiin keinorasvojen musteella, ja vieläpä niin, että syylliset esitettiin sankareina.

Todellisuudessa monilla voin tyydyttyneillä rasvoilla on voimakkaita syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia. Voi sisältää runsaasti lyhyt- ja keskipitkäketjuisia rasvahappoja, joilla on voimakas kasvainten kasvua rajoittava vaikutus. Voi sisältää myös konjugoituneita linolihappoja, jotka tarjoavat erinomaisen suojan syövältä.

A-vitamiini ja voin antioksidantit – E-vitamiini, seleeni ja kolesteroli – suojaavat syövältä sekä sepelvaltimotaudilta.

Voi ja immuunijärjestelmä

Voin A-vitamiini on välttämätön immuunijärjestelmän toiminnalle: lyhyt- ja keskipitkäketjuisilla rasvahapoilla on myös immuunijärjestelmää vahvistavia ominaisuuksia. Sen sijaan hydrogenoiduilla rasvoilla ja liian suurella määrällä monityydyttymättömien öljyjen pitkäketjuisia rasvahappoja ja monilla voin korvikkeilla on immuunijärjestelmää heikentävä vaikutus.

Voi ja niveltulehdus

Wulzen-tekijä eli ”jäykkyyttä laukaiseva tekijä” on voille ainutlaatuinen. Tanskalaistutkija Wulzen havaitsi, että se suojaa niveliä kalkkiutumiselta – degeneratiiviselta artriitilta – kuten myös valtimoita kovettumiselta, harmaakaihilta ja käpyrauhasen kalkkiutumiselta. Valitettavasti tämä elintärkeä yhdiste tuhoutuu pastöroinnin aikana. Pastöroidulla tai kuoritulla maidolla imetettyjen vasikoiden nivelet jäykistyvät, ja eläinten kasvu kärsii. Oireet korjaantuvat kun niitä ruokitaan raa’alla voirasvalla.

Voi ja osteoporoosi

Voin A- ja D-vitamiinit saavat kalsiumin imeytymään oikeisiin paikkoihin, minkä vuoksi ne ovat tarpeellisia vahvojen luiden ja hampaiden kannalta. Osteoporoosin yleisyys maitoa juovissa länsimaissa johtuu osittain siitä, että suurin osa juo kuorittua maitoa eikä täysmaitoa, sillä he uskovat sen olevan hyväksi heille. Voilla on myös kariesta ehkäisevä vaikutus, mikä tarkoittaa, että se suojaa hammasmädältä.

Voi ja kilpirauhanen

Voi on hyvä jodin lähde, ja siinä se on hyvin imeytyvässä muodossa. Voin käyttö ehkäisee struumaa vuoristoalueilla, missä mereneläviä ei ole saatavilla. Lisäksi voin A-vitamiini on välttämätön kilpirauhasen toiminnan kannalta.

Voi ja ruoansulatuselimistön terveys

Voirasva sisältää glykosfingolipidejä, rasvahappojen erikoisryhmää joka suojaa ruoansulatuskanavan infektioilta, erityisesti hyvin nuoria ja vanhoja. Tästä syystä kuorittua maitoa juovilla lapsilla ripuli on kolmesta viiteen kertaa yleisempää kuin lapsilla, jotka juovat täysmaitoa. Voirasvan kolesteroli edistää suolenseinämien terveyttä ja suojaa suolistosyövältä. Lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot suojaavat patogeeneilta, ja niillä on voimakas antimykoottinen vaikutus. Näin ollen voilla on tärkeä rooli candidan liikakasvun hoidossa.

Voi ja painonnousu

Mielikuva siitä, että voi aiheuttaa painonnousua, on harmillinen väärinkäsitys. Voin lyhyt- ja keskipitkäketjuiset rasvahapot eivät varastoidu rasvakudokseen vaan elimistö käyttää ne suoraan energiaksi. Ihmisen rasvakudos koostuu pääosin pitkäketjuisista rasvahapoista. Niitä on oliiviöljyssä ja monityydyttymättömissä öljyissä, kuten myös raffinoiduissa hiilihydraateissa. Koska voi sisältää runsaasti ravinteita, sen nauttiminen tuottaa kylläisyyden tunteen. Voisiko olla niin, että margariinin ja muiden voin korvikkeiden kulutus saa aikaan mielihaluja ja ahmimista, koska keho ei saa näistä keinotekoisista valmisteista tarvitsemaansa?

Voin vaikutus kasvuun ja kehitykseen

Voissa on monia tekijöitä, jotka takaavat lasten optimaalisen kasvun. A-vitamiini on yksi tärkeimmistä. Liian vähän A-vitamiinia raskauden aikana saaneilla on kapeammat kasvot ja kapeampi ruumiinrakenne, pieni kitalaki ja päällekkäin kasvaneet hampaat. Erittäin merkittävä A-vitamiinin puutostila aiheuttaa sokeutta, luusto-ongelmia ja muita kehityshäiriöitä. Sopivasti A-vitamiinia raskauden aikana saavilla on komeat leveät kasvot, vahvat ja suorat hampaat ja loistava luuston rakenne. A-vitamiinilla on myös tärkeä rooli sukupuolipiirteiden kehityksessä. Voin korvikkeilla ruokitut vasikat sairastuvat ja kuolevat ennen kuin ne kasvavat täysikäisiksi.

Virheellinen mielikuva tyydyttyneen rasvan epäterveellisyydestä ja lihavoittavasta vaikutuksesta pyyhkiytymässä pois. American Journal of Clinical Nutritionissa vasta julkaistussa katsauksessa todettiin: ”Ei ole olemassa vakuuttavaa näyttöä siitä, että tyydyttyneet rasvat aiheuttavat sepelvaltimotautia.”

Kuka hyötyy eniten voin mustamaalaamisesta? Lista on pitkä: koululääketiede, sairaalat, lääkeyhtiöt ja ruokateollisuus. Mutta eniten hyötyvät suurmaatilat ja kartellit, jotka ostavat heidän tuotteitaan – eli pääasiassa puuvillaa, maissia ja soijaa – kolmea Amerikan eniten kasvatettua viljelyskasvia, joita yleensä kasvatetaan monokulttuureina suurmaatiloilla, ja joiden kasvatuksessa käytetään suuria määriä keinolannoitteita ja torjunta-aineita. Kaikkia kolmea – soijaa, puuvillaa ja maissia – voidaan käyttää sekä margariinin että uusien designer-levitteiden tuotannossa. Jotta tuotteet kelpaisivat laatutietoisille kuluttajille, ruoka- ja maatalousteollisuus markkinoi niitä terveysruokana. Ja me hölmöt uskomme heitä.

Jos uskosi maamme terveyspolitiikasta vastaaviin viranomaisiin ei ole vielä hiipunut.. on aika herätä todellisuuteen ja katsoa mitä he ovat saaneet aikaan.

 

Lähde: PreventDisease.com [3]

Lue myös:

Voin käytön ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä ei ole yhteyttä [4]
Ghee – intialainen terveysherkku [5]
Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät [6]
Totuus kevytlevitteistä, margariinista ja teollisesti käsitellyistä rasvoista [7]
Margariinin epäterveellisyydestä [8]