- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Vessanpönttöön heitetyt antibiootit heikentävät luonnon vastustuskykyä

Vanhat lääkkeet kannattaa hävittää kodin kaapeista vaikka siivouksen yhteydessä.

Jätelain mukaan kunta huolehtii kuntalaisten ongelmajätteiden, siis myös tarvittaessa vanhojen lääkkeiden hävittämisestä. Eri kunnissa käytännöt kuitenkin vaihtelevat, lääkkeiden hävittämisen voi hoitaa myös yksityinen yrittäjä.

Varmin tapa hävittää vanhat lääkkeet on viedä ne lähimpään apteekkiin, joka vastaanottaa ne maksutta. Tabletit voi pakata joko läpinäkyvään pussiin tai ne voi jättää myös alkuperäiseen pakkaukseensa. Käytännöstä voi etukäteen vaikka kysyä oman kunnan apteekista.

Jodia ja elohopeaa sisältävät lääkeaineet pitää pakata erikseen ja pakkauksen päälle kannattaa myös laittaa merkintä, mitä se sisältää. Jodia on joissakin ihon puhdistusaineissa ja joditableteissa, elohopeaa voi valua lähinnä rikkoutuneesta kuumemittarista. Ruiskut ja neulat palautetaan aina erillään muista tarvikkeista hyvin pakattuina.

Vessanpönttöön tai lavuaariin lääkkeitä ei saa veden mukana heittää. Esimerkiksi antibiootit kuormittavat luontoa nopeasti ja saattavat jopa edesauttaa vastustuskykyisten bakteerien lisääntymistä. Ne saattavat myös vedenpuhdistamoihin joutuessaan häiritä puhdistusprosessia.

Vanhentuneita lääkkeitä ei kannata vaivaansa nauttia, koska niiden teho on todennäköisesti heikentynyt. Säännöllistä lääkitystä tarvitsevan terveydentila voi jopa huonontua nopeasti.

Ne voivat aiheuttaa myös muita haittavaikutuksia, mutta yleensä niitä tulee erittäin harvoin.

Yleensä peruslääkkeiden vanhenemisen huomaa helposti. Esimerkiksi asetyylisalisyylihappo hajoaa etikkahapoksi, jolloin särkylääkkeen pintaan alkaa muodostua kiteitä ja haju muuttuu kitkeräksi.