- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Verokohu: Islannin pankkiuudistusta vaatinut pääministeri tahdotaan syrjäyttää

Valtamedian veroparatiisiuutisoinnin toistaiseksi ainut konkreettinen vaikutus on ollut se, että Islannin pankkireformia vaatinut pääministeri tullaan todennäköisesti syrjäyttämään virastaan.

Tuoreet veroparatiisiuutiset ovat herättäneet kiivasta keskustelua toimittajien poliittisista motiiveista. Yrittääkö media lynkata yksittäisiä syntipukkeja, vaikka koko kansainvälinen talousjärjestelmä on läpeensä korruptoitunut (1 [1], 2 [2], 3 [3], 4 [4])?

Veroparatiisien tietovuotoja on tapahtunut aiemminkin, eivätkä ne ole koskaan horjuttaneet länsimaissa eliitin asemaa ja yksityiseen keskuspankkijärjestelmään perustuvaa poliittista järjestelmää. Paljastukset ovat kuitenkin tehokas keino pilata yksittäisten ihmisten, yritysten ja valtioiden maine.

Uuden paljastuksen ensimmäinen todellinen uhri oli Islannin pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, joka on tahtonut estää uudet rahoitus- ja velkakriisit kansallistamalla keskuspankkijärjestelmän [5]. Toisin sanoen hän tahtoo siirtää poliittisen vallan pankeilta takaisin kansalle.

Islannissa on viikonlopun ajan keskusteltu [6] siitä, tulisiko pääministeri nyt syrjäyttää verokohun varjolla. Muun muassa maan entinen pääministeri Jóhanna Sigurðardóttir on näyttänyt vihreää valoa Gunnlaugssonin erolle.

Toistaiseksi kukaan ei ole kuitenkaan kyennyt osoittamaan, että Gunnlaugsson olisi syyllistynyt mihinkään rikokseen – hän on vain omistanut yrityksen, joka sijaitsi veroparatiisina tunnetuilla Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Gunnlaugssonin suosio on perustunut pankkivastaiselle sanomalle. [7]

Gunnlaugssonin suosio on perustunut pankkivastaiselle politiikalle.

Tuleeko rahareformihanke tyssäämään?

Gunnlaugssonin tilaama raportti ”Monetary Reform – A Better Monetary System for Iceland [8]” julkaistiin viime keväänä. Raportissa arvioitiin, kuinka pitkälti Islannin talousongelmat johtuvat yksityispankkien ylivallasta ja rahanluontioikeudesta.

Esipuheen raportille kirjoitti lordi Adair Turner, joka on toiminut Britannian finanssivalvonnan johtajana.

Turner totesi raportin julkaisun yhteydessä, että on turha puhua talousjärjestelmän vakauttamisesta, ellemme uskalla kaivautua kriisin perusteisiin. Turnerin mukaan rahoitusjärjestelmät voivat vain kosmeettisesti hoitaa finanssikriisin oireita, ellei taudin todelliseen syyhyn – yksityispankkien ylivaltaan – puututa.

Raportin mukaan valtiolliselle keskuspankille on taattava yksinoikeus uuden rahan luomiseen. Lisäksi valta luoda uutta rahaa ja valta jakaa uutta rahaa tulisi jakaa kahdelle toisistaan riippumattomalle elimelle, keskuspankille ja parlamentille.

On hyvin todennäköistä, että pankkireformihanke tullaan hautaamaan kohun myötä.

 

Lue myös: Taistelu koronkiskontaa vastaan 1 [9], 2 [10], 3 [11]