- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on ollut Kolumbialle katastrofi

Kolumbialaiset maanviljelijät ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan [1] poliittisen eliitin liitosta Yhdysvaltojen kanssa. ”Vapaakauppasopimus” on riistänyt paikallisilta vapauden käyttää omia siemeniä.

Uusliberaalit [2] ovat lobanneet vapaakauppasopimusten puolesta ja väittäneet, että nämä edistävät ”reilua kilpailua” ja parantavat siksi paikallisten yrittäjien asemaa.

Todellisuus on kuitenkin päinvastainen: vapaakauppasopimukset antavat hallitusten ja suurpankkien kanssa liittoutuneille monikansallisille suuryrityksille monopoliaseman, jota vastaan kansallisella pk-sektorilla ei ole lainkaan sananvaltaa.

Tunnetuimpia vapaakauppamonopolista hyötyviä yhtiöitä on pahamaineinen Monsanto, jonka viimeisimpiä uhreja ovat kolumbialaiset maatalousyrittäjät.

Monstanton tuottoisimpiin talousrikoksiin kuuluu siementen yksityistäminen ja myyminen maanviljelijöille kiskurihintaan.

[3]

Koronkiskontaa ja poliisin mielivaltaa

Kolumbiassa vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen kanssa on merkinnyt sitä, että maanviljelijät eivät saa enää itse päättää, mitä siemeniä käyttää. Sen sijaan heidät pakotetaan ostamaan siemenensä Monsantolta, joka omistaa tuhansien siemenlajien patentit.

Kalliit siemenet joudutaan usein ostamaan velkarahalla, mikä sitoo maanviljelijät elinikäiseen korko-orjuuteen.

Kolumbian poliisitoimesta on tullut Yhdysvaltojen ja monikansallisten pankkien aseistettu siipi, joka valvoo, että viljelijät käyttävät vain kaupallistettuja siemeniä. Esimerkiksi Huilan maakunnassa viranomaiset polttivat 70 tonnia riisiä, kun selvisi, että sato oli peräisin kotimaisista siemenistä.

Vapaakauppasopimus on surkastuttanut kolumbialaista maataloustuotantoa ja maaperää. Monet valittavat ravinnon heikentyneestä laadusta. Maatalousinsinööri Orlando Asanten mukaan ”huonolaatuinen ravinto tekee ihmisistä alttiimpia erilaisille puutostiloille ja muille sairauksille, mikä hyödyttää lääketeollisuutta”.

Amerikkalaisyritykset pakkomyyvät omia tuotteitaan maanviljelijöille myös lannoitemarkkinoilla. Kolumbialaisministeriöt ovat sinetöineet korporaatioiden kilpailuedun säätämällä lakeja, jotka estävät kotimaisen ja luonnonmukaisen viljelyn.

Monikansallisen monopolin synnyttämä hintojen nousu on johtanut maassa kasvavaan köyhyyteen ja verisiin mellakoihin. Vain väkivalta hallitusta vastaan on pakottanut eliittiä puuttumaan kiskurihintoihin. Parannukset ovat kuitenkin väliaikaisia, ja kolumbialaisten yrittäjien elämän kurjistaminen jatkuu vapaakauppasopimuksen ikeessä vastaisuudessakin.

 

Lue myös:

TTIP-vapaakauppasopimus: usein kysytyt kysymykset [4]
Lobbaajat: vapaakauppasopimus ylläpitää Amerikan poliittista ylivaltaa [5]
Jussi Halla-aho kannattaa TTIP-vapaakauppasopimusta [6]
Amerikan esimerkki todistaa vapaakauppasopimusten tappavat vaikutukset [7]
Euroopan komissio valehtelee vapaakauppasopimuksesta [8]