- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Vaihtoehtoja hormonikorvauslääkitykselle

Menopaussista ei tarvitse kärsiä.

 

Lääkäri ja diplomihomeopaatti Liisa Sulkakoski on hoitanut luontaisvalmisteilla naisten vaihdevuosioireita 20 vuotta. Hormonikorvaushoidot ovat hänen mielestään aivan paikallaan silloin, kun ne sopivat, mutta kaikille ne eivät sovi.

-Osalle naisista hormonikorvaushoitoja ei taas suositella esimerkiksi kasvaneen syöpäriskin vuoksi. On myös naisia, jotka eivät periaatteesta halua syödä hormonikorvausvalmisteita, vaan etsivät mieluummin vaihtoehtoja.

-Vaihtoehtoja onkin olemassa paljon. Täysverisenä homeopaattina esitän asiakkaalle tietenkin tämän mahdollisuuden, koska olen saanut homeopaattisilla valmisteilla erinomaisia tuloksia, mutta on olemassa myös erinomaisia yrttejä, jotka tasapainottavat hormonitason vaihteluita. Kiinan angelika (Angelica sinensis) on hyvä yrtti tähän tarkoitukseen, samoin tähtikimikki (Cimicifuga racemosa) sekä mäkikuisma (Hypericum perforatum), joita esimerkiksi Saksassa käytetään paljon.

Mäkikuisma on saanut ikävää julkisuutta, koska on lääkkeitä, joiden kanssa se ei sovi yhteen.

-Mäkikuisma on hieno yrtti, mutta voi heikentää samanaikaisesti käytettävien lääkkeiden tehoa. Tällaisia ovat esimerkiksi veritulppien ehkäisyyn tarkoitettu Marevan, sydämen vajaan toimintaan käytettävä digoksiini ja astmalääke teofylliini. Jos on muuta lääkitystä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, ennen kuin ottaa mäkikuismavalmisteita, Liisa Sulkakoski opastaa.

Hormonitasapainoa voi auttaa myös nauttimalla yrttiteetä. Esimerkiksi sarviapila-, camomilla-, nokkos- ja siankärsämöteet sopivat tarkoitukseen hyvin. Yrttiteellä ei ole äkkinäistä ja voimakasta vaikutusta, vaan pikkuhiljaa olo muuttuu mukavammaksi.

-Yrtit vaikuttavat yleensä miedosti eikä niillä ole sivuvaikutuksia, joten niitä voi hyvin yhdistellä oman tarpeen mukaan. Esimerkiksi salvia hillitsee yöhikoilua ja soijatuotteet sisältävät runsaasti kasviestrogeeneja, jotka vaikuttavat suotuisasti hormonitoimintoihin, Liisa Sulkakoski sanoo.

Naisen ei tulisi Sulkakosken mielestä odottaa niin pitkään, että oireet ovat jo päällä, vaan alkaa hoitaa itseään luonnollisin keinoin jo oireiden ensivälähdyksestä unella, ravinnolla, liikunnalla ja mielenmukaisilla yrteillä.

Nainen voi tulla raskaaksi, vaikka vaihdevuosioireet olisivat jo alkaneet. Onko olemassa luomuehkäisyä?

-Tätä kysytään silloin tällöin, mutta luomuehkäisyä ei ole. Niin kauan kuin munasarjat tuottavat munasoluja, on käytettävä esimerkiksi kierukkaa tai hormonaalista ehkäisyä.

Liisa Sulkakoski kertoo, ettei hän ole innokas vitamiinien määrääjä. Ainakaan niitä ei tulisi syödä kourakaupalla.

-Vitamiineja toki tarvitaan vaihdevuosissakin, muttei liikaa. B-vitamiini on hyväksi hermoille, E-vitamiini auttaa hikoiluun ja C-vitamiini ylläpitää yleiskuntoa. Lisäksi magnesium, pii ja sinkki ovat tärkeitä kivennäisiä. Ubikinoni puolestaan suojaa sydäntä ja sillä on antioksidanttista vaikutusta. Myös kalanmaksaöljy voi olla hyväksi.

Pelkkiin salaatteihin siirtymistä Liisa Sulkakoski ei suosittele. Vaikka ravinnontarve määrällisesti vähenee vanhemmiten, ravinnonlaadusta ei tulisi tinkiä, vaan aterioista on saatava kautta elinkaaren tasapainoisesti proteiineja, rasvaa ja hiilihydraatteja.

-Eri asia on tietenkin, jos kasvisruoka on elämäntapa. Yleensä kasvissyöjillä on hyvät tiedot eri ravinteista ja he osaavat käyttää myös kasvikunnan proteiini- ja rasvalähteitä, Sulkakoski toteaa.

Miehellä ei ole samassa mielessä vaihdevuosia kuin naisella, koska mieshormonin määrä ei laske yhtä radikaalisti kuin naisen. Samanlainen rappeutuminen ja toimintojen hidastuminen koskee kuitenkin yhtälailla miestä kuin naista. Luonnollisten muutosten ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa elämänlaadun heikkenemistä.

-Vaihdevuodet voi käsittää aikakaudeksi, joka jakaa elämän kahtia. Ensimmäiset 50 vuotta harjoitellaan elämistä, seuraavat 50 vuotta voi ottaa rennommin ja rauhallisemmin, Liisa Sulkakoski sanoo.

Alkuperäinen juttu: Luontaisterveys-lehti, www.karprint.fi [1]

 

Faktalaatikko: Hormonikorvaushoidot

 

Lähteet:

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/06/1144506/hormonikorvaushoidot-lisaavat-rintasyovan-riskia [2]

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=avv00026 [3]