"Elämme pelossa, emme demokratiassa. Eliitti pelkää kansaa, minkä vuoksi se on säätänyt mielipidelakeja pelotellakseen kansaa. Siksi yhä harvempi uskaltaa kertoa todellisista mielipiteistään."

Ursula Haverbeck Dortmundin tuomioistuimessa 2007.

Vähemmän haitallinen palonestoaine vaatteille

9 ääntä, keskiarvo: 4,44 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,44 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,44 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,44 / 5 tähteä 59 ääntä, keskiarvo: 4,44 / 5 tähteä 5 (9 ääntä, keskiarvo: 4,44)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Amerikkalainen tutkimusryhmä on keksinyt keinon hidastaa vaatteiden syttymistä.

 

Puuvilla on maailman suosituin vaatekuitu, mutta se syttyy helposti ja palaa nopeasti kuumalla liekillä. Palonestoaineet hidastavat puuvillan syttymistä ja heikentävät palamista, mutta erityisesti bromia sisältävien palonestoaineiden myrkyllisyys aiheuttaa huolta. Polybromattujen difenyylieetterien on havaittu muun muassa olevan yhteydessä pikkulasten syntymäpainoon.

 

Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet nanopäällysteisen palonestoaineen, jossa on käytetty samaa tekniikkaa kuin rakennusten teräsmateriaalien palonsuojauksessa. Nanomittakaavainen materiaali koostuu äärimmäisen ohuista kerroksista vuoroin positiivisesti ja vuoroin negatiivisesti varattuja polymeerejä. Kun nanokuitu altistuu liekille, se palaa vain pinnasta, sillä pienten rakenteidensa ansiosta polymeeri tunkeutuu riittävän syvälle jokaisen yksittäisen puuvillakuidun sisälle. Nanopäällysteen kehittäjien mukaan vesipohjaiset polymeerit ovat paljon vähemmän myrkyllisiä kuin ihmisille nykyisin käytettävät palonestoaineet. Uutisesta kertoi Tekniikka ja Talous.

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*