- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Uutisanalyysi: Venäjän mukaan NATO on hyökkäämässä Iraniin ja Syyriaan

Verenvuodatus Syyriassa on jatkunut kolme kuukautta.

Elokuun 3. päivä 2011 YK:n turvallisuusneuvosto antoi korkean tason huomautuksen Syyrialle, tuomiten käynnissä olevan väkivallan ja esitti vakavan huolensa Syyrian tilanteesta. Samalla neuvosto ilmaisi pahoittelunsa satojen ihmisten kuolemasta väkivaltaisuuksissa.

Korkean tason huomautus ei ole yhtä voimakas kuin päätöslauselma, eikä johda toimenpiteisiin. Venäjä ja Kiina olisivat kumonneet veto-oikeudellaan jyrkemmät toimet.

Izvestija-lehti julkaisi 5. päivä elokuuta Venäjän presidentti Medvedevin haastattelun. Haastattelussa Medvedev varoitti Syyrian Presidentti al-Assadia siitä, että myös Venäjän kärsivällisyys on lopussa, ”Me katsomme nyt tarkkaan tilanteen kehittymistä. Se on muuttunut, ja meidän lähestymisemme tapahtumiin on myös muuttumassa.”

Jotta viesti varmasti menisi perille, Dmitri Rogozinin, Venäjän edustaja NATO:ssa, antoi paljon tarkemmin muotoillun varoituksen.

”NATO on suunnitellut sotilaallista kampanjaa Syyriaa vastaan, jonka tarkoitus on auttaa syrjäyttämään presidentti Bashar al-Assadin hallinto, joka taas on osa kauaskantoisempaa tavoitetta valmistellessa sillanpääasemaa hyökkäykselle Iraniin.” Rogozin sanoi.

”Tämä lausunto tarkoittaa sitä, että sotilaallisten toimien suunnittelu on täydessä käynnissä. Se onkin looginen päätelmä niistä sotilaallisista toimista ja propaganda-operaatioista, joita tietyt länsimaat ovat suorittaneet Pohjois-Afrikkaa vastaan.”

Moskova siis selvästi epäilee, että sotilaallinen toiminta Syyriaa vastaan johtaisi myös muihin konflikteihin alueella, aiheuttaen toisaalta Moskovan vaikutusvallan katoamisen niistä maista, jotka yhä kuuntelevat sitä, arvioi asiasta kirjoittanut Huffington Post.

”Silmukka Iranin ympärillä kiristyy. Sotilaallinen suunnittelu Irania vastaan on käynnissä ja olemme todella huolissamme sen mahdollisesta laajenemisesta suurimittaiseen sotaan laajalla alueella.” Rogozin päätteli.

Rogozin välttää mainitsemasta Yhdysvaltojen olevan suunnitteilla olevan hyökkäyksen pääosallinen. Rogozin piilottaa diplomaattiseen kieleen varoituksen Yhdysvalloille: sen ei tule jatkaa kampanjansa suunnittelua.

Venäjän yhteistyön motiiveiksi Iranin ja Syyrian kanssa mainitaan poliittiset tarkoitusperät ja asekauppa. Samoin energiasektorin yhteistyötä pidetään merkittävänä tekijänä. Venäjä on jo esittänyt kantansa Iranin vastaisten pakotteiden lievittämisen puolesta. Venäjällä on myös näkemys siitä, että Yhdysvaltain vaikutusvalta on pian vähenemässä alueelta, kun vetäytyminen Irakista on edessä tämän vuoden lopussa.

Iran nähdään tulevaisuuden voimatekijänä alueella ja kun Iran on ystävä, Syyria kuuluu oleellisesti tähän pakettiin. Venäjällä on Syyriassa ainoa Välimeren laivastotukikohtansa.

Venäjä odottaa, että Yhdysvaltain taloustilanne pakottaa Yhdysvallat tarkastamaan politiikkaansa ja tavoitteitaan. Amiraali Mike Mullen totesi hiljattain, ettei Yhdysvalloilla ole varaa maksaa palkkoja armeijoilleen. Taloustilanne saattaa olla osasyy siihen, miksi Yhdysvallat on työntänyt nyt eri maissa käynnissä olevien ”humanitaaristen interventioiden” vetovastuuta NATO-liittolaisilleen.

Heidän jotka ihmettelevät, miksi USA ja sen Euroopan liittolaiset rajoittavat reaktioitaan Syyriassa tapahtuvien levottomuuksien edessä, kannattaa kuunnella Venäjän kantaa näihin tapahtumiin. Venäläiset nimittäin uskovat, että viesti minkä NATO ja Yhdysvallat ovat lähettäneet Syyrialle – ja lopulta Iranille on: ”me tulemme pian hyökkäämään kimppuunne”, arvioi Verkkomedia.

Rogozin on myös antanut uutistoimisto NTB:lle lausunnon, jonka mukaan Yhdysvallat suunnittelee tuovansa sota-aluksia Norjan vesialueille osana NATO:n ohjuskilpeä. Rogozin sanoo, ettei ”ole tietoinen siitä, onko Norjan hallitus hyväksynyt Yhdysvaltain aikeet”.

Kiinan asevoimien komentaja Chen Bingde on ilmoittanut maansa halukkuudesta edelleen laajentaa sotilaallisia suhteitaan ja yhteistä asevarustelua Venäjän kanssa.

Puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) mielestä puolustusmäärärahojen leikkaukset lisäävät perusteita NATO-jäsenyyden puolesta.

– Jos ja kun tehdään puolustushallintoon paljon lisäleikkauksia, vähitellen pääsee syntymään kenties turvallisuusvajetta, joka pitää sitten täyttää jollain muulla tavalla, Wallin sanoi tiistaina STT:lle.

Wallinin näkemyksen mukaan todennäköinen keino turvallisuusvajeen paikkaamiseen on liittoutuminen, kertoo Helsingin Sanomat.

Venäjän kanta siihen, että NATO-joukot tuodaan Pietarin porteille, ei vaatine erillistä lausuntoa.

 

Lähteet:

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=832 [1]

http://www.newsinenglish.no/2011/08/09/russia-us-will-send-ships-to-norway/ [2]

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Wallin+Leikkaukset+lis%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t+perusteita+Naton+puolesta/1135268408652 [3]

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=9&id=829 [4]

http://www.presstv.ir/detail/191682.html [5]

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=804 [6]