- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Tutkimus: eteeriset öljyt voivat auttaa lievittämään ilmansaasteiden aiheuttamia oireita

Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan eteeristen öljyjen sisältämät ainesosat voivat lievittää ilmansaasteiden aiheuttamia hengitystie- ja maksaoireita.

Ilmansaasteiden pienhiukkasten tiedetään aiheuttavan tulehdusta hengitysteissä, minkä vuoksi tutkijat testasivat öljyjen kykyä lievittää tulehdusta [1]. Osa eteerisistä öljyistä sisältää fenyylipropanoidien ryhmään kuuluvia yhdisteitä, joilla on tulehdusta lievittävä vaikutus. Tutkimuksessa käytettiin neilikasta, aniksesta, fenkolista ja tuoksuilangiasta (ylang-ylang) eristettyjä öljyjä. Näitä olivat trans-anetoli (anis ja fenkoli), estragoli (basilika), eugenoli (neilikka) ja isoeugenoli (tuoksuilangia).

Kokeellisessa järjestelyssä maksa- ja keuhkosoluja altistettiin pienhiukkasille ja eteerisille yhdisteille. Tutkijat havaitsivat, että eteeriset yhdisteet laskivat IL-6-sytokiinin pitoisuutta jopa 96 prosenttia ja IL-8-sytokiinin pitoisuutta 87 prosenttia. Kummankin sytokiinin pitoisuus kasvaa tulehdustilassa.

”Löydökset ovat tarjonneet ensimmäisen osoituksen siitä, että luontaiset eteeristen öljyjen ainesosat voivat vastavaikuttaa pienhiukkasten, kuten sellaisten mitä on huonolaatuisessa ilmassa, tulehdusta aiheuttavaa vaikutusta.” tutkimusta johtanut Miriana Kfoury totesi.

Lue myös:

Näin eteeriset öljyt voivat nostaa elämänlaatuasi [2]
Nämä eteeriset öljyt auttavat syöpään [3]
FDA haluaa puuttua eteeristen öljyjen markkinointiin [4]
Tutkimus: olibaanihartsiöljy lisää haimasyöpäsolujen apoptoosia [5]
20 timjamiöljyn terveyshyötyä [6]