- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Trump tappoi TPP-”vapaakauppasopimuksen”!

Viime viikolla presidentin virkaan astunut Donald Trump vaikuttaa pitävän ”vapaakauppasopimusten” vastaisesta lupauksestaan [1] kiinni. Hän on nyt aloittanut TPP-pankkiylivaltasopimuksen purkamisen.

Amerikan ja Aasian välistä TPP:tä sekä Euroopan ja Amerikan välistä TTIP:tä [2]kutsutaan eliitin propagandassa yleensä ”vapaakauppasopimuksiksi”, vaikka niiden todellinen tavoite on rajoittaa kansallisvaltioiden sekä paikallisten yritysten [3] vapautta.

Kriitikot kutsuvatkin niitä usein pankkivaltasopimuksiksi, sillä niiden tarkoituksena on siirtää lainsäädäntövalta [4] valtioilta pankeille [5] sekä kupata paikallisten yritysten rahat monikansallisille megayhtiöille. Lisäksi pankkivaltasopimukset pyrkivät yksityistämään julkiset palvelut ja kansallisomaisuuden [6].

Kuten olemme aiemmin uutisoineet [7], Donald Trumpin vaalivoitto voi olla positiivinen asia, mikäli hän hyökkää lupaustensa mukaisesti pankkivaltasopimuksia vastaan. Ainakin tällä hetkellä merkit antavat aihetta optimismiin.

Muun muassa New York Times uutisoi [8], että Trump repi TPP-paperit, joiden puolesta Barack Obama oli ehtinyt lobata vuosien ajan. Lehti myöntää, että vaikka teko suututti valtapuolueiden eliitin, sai Trump kiitosta sekä demokraattien että republikaanien kenttäväeltä – tavallisilta amerikkalaisilta kuluttajilta ja yrittäjiltä.

NY Timesin mukaan kyseessä oli historiallinen hetki, sillä viimeisten vuosikymmenten ajan johtavat poliitikot ovat ainoastaan edistäneet suurten pankkien lobbaamaa kansainvälistä ”vapaakauppaa”.

Trump perusteli päätöstään muun muassa sillä, että hän tahtoo suojella amerikkalaista työvoimaa Malesian ja Vietnamin kaltaisten maiden halpatyövoimaa vastaan:

”Tulemme pysäyttämään kaikki idioottimaiset kauppasopimukset, jotka ovat vieneet työvoiman ja yritykset ulkomaille. Me käännämme nyt kehityksen suunnan.”

tpp1022865275 [9]

Trump on luvannut neuvotella myös Pohjois-Amerikan ”vapaakauppasopimus” NAFTA:n kokonaan uusiksi. Parasta tietysti olisi, että NAFTA:kin tapettaisiin kokonaan. TPP:n tavoin eliitti lobbasi NAFTA:n puolesta siksi, että sopimus siirsi tuotannon halpatyövoimamaihin.

Kuten olemme uutisoineet [10], ei NAFTA lupauksista huolimatta luonut Yhdysvaltoihin lainkaan uusia työpaikkoja. Sen sijaan NAFTA murskasi amerikkalaisten ostovoiman ja ajoi muun muassa kotimaisen maatalouden kriisiin.

Muun muassa kansalaisjärjestö Public Citizen oli innoissaan TPP:n kuolinuutisista. Nimensä mukaisesti järjestö ajaa tavallisten amerikkalaisten julkista etua, jota isänmaaton monikansallinen pääoma uhkaa.

Trumpin hallinto on luvannut taistella työpaikkakatoa vastaan ”kepin” lisäksi myös ”porkkanalla” [11]. Trump tahtoo lisätä amerikkalaista vientiä ulkomaille, mikä tarkoittaa kotimaisen teollisuuden kasvattamista.

Trump on kuitenkin uhannut, että hallitus voi käyttää myös ”keppiä” hankalia kauppakumppaneita vastaan. Hallitus saattaa nostaa korkeita tullimuureja ulkomaalaisen halpatuotannon torjumiseksi.

Nähtäväksi jää, tuhoaako Trump myös eurooppalaisen TTIP:n.

 

Lue myös: TTIP-vapaakauppasopimus: usein kysytyt kysymykset [12]