- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Totuus kevytlevitteistä, margariinista ja teollisesti käsitellyistä rasvoista

Teollisesti käsiteltyjä kevytlevitteitä pyritään voimallisesti markkinoimaan terveystuotteina.

Mutta mikä on lopulta totuus tämän takana? Miten margariinia valmistetaan? Onko media missään vaiheessa pyrkinyt oikeasti kyseenalaistamaan näitä eräiden ”terveysgurujen” väitteitä? Heillähän on asiassa oma lehmä ojassa, siis merkittävät omistusosuudet kasvirasvateollisuuden osakkeita.

 

Kasviöljystä rasia- tai juokseva margariini – miten se tapahtuu?

Kasviöljyjen teollinen käsittelyprosessi on aika mielenkiintoinen, vai mitä mieltä olette seuraavasta? Öljy erotetaan kasvin siemenistä heksaanilla, joka on liuotin. Se on raakaöljyn jalostuksen sivutuote, joka on vaarallinen sikiölle ja jonka epäillään heikentävän hedelmällisyyttä. Euroopan neuvoston asetuksen mukaan se ”aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille” (entäpä ihmiselle?).

Öljyseos käsitellään sitten fosforihapolla, jota käytetään mm. ruosteenpoistoon sen metalleja syövyttävän vaikutuksen vuoksi. Tämä voimakas happo neutraloidaan voimakkaalla emäksellä, lipeällä. Seuraavana on vuorossa tumman haisevan mönjän valkaisu ja ”deodorointi” eli hajustaminen miellyttävämmäksi kemikaaleilla. ”Deodoroinnin” seurauksena tuotteeseen jää mm. karsinogeenisiä 3-MCDP-yhdisteitä. Saksalaisen toksikologian instituutin (BfR) mukaan jo 100 g margariinia päivässä ylittää viisinkertaisesti suurimman sallitun 3-MCDP:n päiväsaannin. (Valitettavasti myös vauvojen maitokorvikkeet sisältävät liikaa 3-MCDP:n jäämiä.)

Jotta nestemäinen seos saadaan kiinteämmäksi, se kovetetaan joko vaihtoesteröinnillä käyttäen apuna natriummetylaattia (syövyttävä aine, jonka pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä ole tutkittu) taikka lisäämällä siihen vetyä käyttäen apuna mm. nikkeliä (tässä vaiheessa muodostuvat haitalliset transrasvat).

Jossain välissä massaan sitten lisätään erilaisia maku- ja emulgointiaineita. Ja kun mm. E-vitamiini ja monta muuta vitamiinia on tässä prosessissa tuhoutunut, seokseen lisätään mm. synteettistä E-vitamiinia ja markkinoidaan sitten vitaminoituna!

Eikä asiaa auta, jos tähän biologisesti kuolleeseen seokseen lisätään lopussa ylenmäärin kasvistanoleja ja -steroleja ja nimitetään se Benecoliksi. Kasvistanolit ovat kyllä terveydelle hyödyllisiä, mutta ne (ja paljon kaikkea muuta hyvää!) saadaan luonnollisessa muodossa paljon turvallisemmin syömällä kasviksia, marjoja ja käsittelemättämiä rasvoja.

Margariinin ja kevytlevitteiden tärkeintä ainesosaa, haisevaa tummaa mönjää muokataan käyttötarkoituksen mukaan. Siitä tehdään mm. kenkälankkia ja ihovoiteita. Kun mönjästä halutaan tehdä margariinia, siihen lisätään kemikaaleja, jotta se muistuttaisi mahd. paljon voita. Esim. Flora kevytmargariini sisältää 15 eri ainetta, joista vettä on eniten.

laboratorio [1]

 

Surullisen kuuluisat transrasvat

On käsittämätöntä, miten kasvirasvateollisuuden päätä ei ole vaadittu vadille millään tavoin siitä, että se on vuosikymmeniä syöttänyt (ja syöttää yhä) kansalle nykyään hyvin haitallisiksi tiedettyjä transrasvoja. Transrasvat aiheuttavat mm. sydän- ja verisuonisairauksia. Suunnaton on esimerkiksi se määrä sydämen ohitusleikkauksia, jonka oikeina maksumiehinä pitäisi olla kasvirasvateollisuus eivätkä veronmaksajat. Puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä.

Teollisuushan paukuttaa nyt henkseleitään siitä, että ovat tiettyjen margariinien valmistuksessa luopuneet prosessista, joka tuottaa transrasvoja, mutta samaan aikaan ei kerrota, että sen tilalle on otettu käyttöön kemikaali (natriummetylaatti), jonka haittavaikutuksia ei vielä tunneta kunnolla. Se kuitenkin tiedetään, että natriummetylaatti hajoaa herkästi metanoliksi ja metanoli on myrkyllinen hermostolle, munuaisille ja silmille.

Transrasvoja on yhä kekseissä, jäätelöissä, karjalanpiirakoissa, karkeissa, sipseissä ja muissa vastaavissa naksuissa, salaatinkastikkeissa, muissa kastikkeissa, leivissä, ylipäätään kaikissa leipomotuotteissa. Lista on pitkä ja tuotteiden määrä tuntuu vuosi vuodelta vain pitenevän. Suomessa ei ole vaivauduttu edes miettimään näiden verisuonia tukkivien rasvojen kieltämistä, kuten on tehty ainakin Tanskassa ja muutamissa USA:n osavaltioissa. Päinvastoin meillä ”ravitsemusasiantuntijat” jaarittelevat kuin automaatit pehmeistä rasvoista, ja tarkoittavat sillä margariinia!!!

 

Miksi transrasvoja käytetään?

Kasvirasvateollisuus pyrkii kovettamaan kasviöljyt, jotta kasvirasvapohjaisia tuotteita voidaan myydä ei-nestemäisinä ja pidempään säilyvinä. Tällöin tuotteiden logistiikka- ja varastointikustannukset pienevät oleellisesti ja teollisuus käärii tästä sievoiset voitot. Hinnan tästä säilyvyydestä maksavat kuluttajat. Terveydellään.

 

Lähteitä:

http://www.ttl.fi/ova/heksaani.pdf [2]

http://www.ttl.fi/ova/fosforih.pdf [3]

http://www.aocs.org/Resources/content.cfm?ItemNumber=1011 [4]

http://www.ilsi.org/Europe/Documents/E2009MCPD-7.pdf [5]

http://www.drsarma.in/files/medicine/Lipids%20Metabolic%20syndrome/Trans%20fats.pdf [6]

 

Julkaistu alunperin Median Vahtikoira -sivuilla 7.1.2012. [7]