- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Terveysjärjestö: rasvainen ruoka ei lihota!

Voittoa tavoittelematon terveysjärjestö The Public Health Collaboration on antanut julkilausuman, jonka mukaan Iso-Britannian viralliset ravintosuositukset ovat terveydelle haitallisia.

Järjestön mukaan vähärasvainen ruokavalio on yksi syy liikalihavuuteen ja diabeteksen yleisyyteen. Tyydyttyneiden rasvojen välttelylle ei ole syytä, sillä julkilausumassa viitattujen tutkimusten mukaan tyydyttyneen rasvan käyttö ei ollut yhteydessä kohonneeseen sepelvaltimotaudin, infarktin, sydän- ja verisuonisairauksien tai tyypin 2 diabeteksen riskiin [1].

Myöskään yhteyttä runsaasti maitorasvaa sisältävän ruokavalion ja liikalihavuuden välillä ei havaittu [2].

Piiskaa sai myös virallisen linjan mukainen suositus, jonka mukaan korkeintaan 35 % ruoan energiasta saisi tulla rasvasta, tai muuten liikalihavuuden riski kasvaa. Linjanvedon tueksi ei ole tarjottu tieteellistä näyttöä. Järjestö suositteleekin, että ihmiset söisivät ravitsevia ruokia, kuten lihaa, rasvaista kalaa ja rasvaisia maitotuotteita sekä esimerkiksi avokadoja. Lisäksi tulisi nauttia ei-tärkkelyspitoisia ja runsaasti kuitua sisältäviä hiilihydraatteja. Hiilihydraattien saanti tulisi rajoittaa alle 130 grammaan päivässä.

Vähärasvaisia maitotuotteita sekä sokeri- ja tärkkelyspitoisia ruokavalmisteita tulisi välttää, kuten myös huonoja rasvoja (auringonkukka-, maissi-, soija- ja rypsiöljy).

Raportti on luettavissa täältä [3].

Lue myös:

Rasva ei lihota [4]
Rasvat ovat elintärkeitä terveydelle – ne eivät lihota eivätkä aiheuta sydänsairauksia [5]