- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Tämän vuoksi pidän oransseja aurinkolaseja illalla (suodattaa sinisen valon)

Nykyään monet kärsivät univaikeuksista. Olen kirjoittanut luontaisista keinoista joilla parantaa unenlaatua [1], ja ne ovat olleet erittäin suosittuja. Niinpä halusin kertoa poikkeavasta asiasta, joka on auttanut minua nukahtamaan: käytän illalla oransseja aurinkolaseja.

Kuulostaako erikoiselta?

Jos vilkaiset tutkimuksia, huomaat, että hassunnäköisistä laseista on ihan oikeasti hyötyä!

Sininen valo on ongelma

Monet tutkimukset osoittavat, että altistuminen siniselle valolle auringonlaskun jälkeen voi sekoittaa vuorokausirytmin ja heikentää melatoniinin tuotantoa. Tätäkin tuoreemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että keinovalolle altistumisella on vielä vakavampia seurauksia.

Tämä kuulostaa loogiselta. Ennen sähköllä toimivia lamppuja aurinko oli ihmisen ensisijainen valonlähde. Pimeän tultua käytettiin luonnollisia valonlähteitä, kuten kynttilöitä, nuotiota tai lyhtyjä (joista kaikkien valo on oranssia). Nykyaikaisen sähkötekniikan kehittyessä saatoimme valvoa valojen ansiosta vielä tunteja auringonlaskun jälkeen.

Kun otetaan vielä huomioon tietokoneet, televisiot, tabletit ja puhelimet, altistumme vielä suuremmalle määrälle valoa, ja nämä laitteet lähettävät erityisen paljon sinistä valoa.

Uni häiriintyy

Sähkö toi mukanaan lukuisia etuja, mutta se teki mahdolliseksi vuorokausi- ja unirytmin sekoittamisen.

Tutkijat ovat tienneet vuosien ajan, että vuorotyöläisillä, jotka ovat säännöllisesti hereillä yön pikkutunneilla, monien syöpien riski on korkeampi. Lukuisat tuoreet tutkimukset ovat myös osoittaneet, että siniselle valolle altistuminen yöelämässä vain muutaman tunnin ajan voi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia.

Osa tutkijoista kannattaa teoriaa, jonka mukaan luonnollisen vuorokausirytmin häiriintyminen sinisen valon vuoksi pimeän jälkeen vaikuttaa suuresti lihavuuden ja kroonisten sairauksien yleistymiseen.(1 [2]) On jopa olemassa todisteita, jotka yhdistävät unirytmin häiriöt korkeampaan sydänsairauden esiintymiseen, korkeampaan verenpaineeseen ja muihin sydän- ja verisuoniongelmiin. (2 [3])

Harvard Medical Schoolin tutkimus:

”Tutkimus toisensa jälkeen on yhdistänyt yövuorojen ja valolle altistumisen yöllä lukuisiin erityyppisiin syöpiin, diabetekseen, sydänsairauteen ja ylipainoon. Ei ole täysin selvää, miksi altistuminen valolle yöaikaan on niin pahaksi meille. Mutta tiedämme että valolle altistuminen heikentää melatoniinin eritystä, hormonin joka vaikuttaa vuorokausirytmiin, ja on olemassa kokeellisia todisteita(hyvin varhaisessa vaiheessa) siitä, että matalammat melatoniinitasot saattavat selittää yhteyden syöpään.”(3 [4])

Vuorotyöntekijät ja klo 23 jälkeen valvovat ovat erityisen alttiita sinisen valon negatiivisille vaikutuksille. Tästä huolimatta tutkimus [5] osoittaa, että kuka tahansa meistä, joka on valveilla pimeäntulon jälkeen ja käyttää sinisen valon lähteitä (TV, tietokone jne), kuuluu riskiryhmään. Koska työpäiväni alkaa kun lapseni menevät nukkumaan kahdeksalta, laitteiden käytön välttäminen ei ollut vaihtoehto joten etsin toista ratkaisua.

Kuinka suodattaa sininen valo (illalla)

Osoittautuikin, että on olemassa yksinkertainen laite, joka suodattaa suurin osa illalla näkemästämme sinisestä valosta: oranssit aurinkolasit.

Toisesta Harvardin tutkimuksesta:

”Vaikka kaikki valo vähentää melatoniinin eritystä, sinisen valon vaikutus on kaikkein voimakkain. Harvardin tutkijat ja heidän kollegansa suorittivat kokeen, jossa he vertasivat keskenään vaikutusta, joka syntyy kun altistuu yhtä kirkkaalle siniselle valolle tai vihreälle valolle 6,5 tunnin ajaksi. Sininen valo vähensi melatoniinin eritystä lähes kaksi kertaa kauemmin aikaa kuin vihreä valo. Se muutti vuorokausirytmiä kaksi kertaa pidemmäksi aikaa (3 tuntia vs. 1,5 tuntia).

Toisessa tutkimuksessa, jonka kohteena oli sininen valo, Toronton yliopiston tutkijat vertasivat kirkkaalle sisävalaistukselle altistuneita henkilöihin jotka altistuivat tavalliselle himmeälle valolle. Ensimmäisen ryhmän ihmiset pitivät sinistä valoa suodattavia laseja, toinen ryhmä ei. Se seikka, että hormonitasot olivat suurinpiirtein samat kummassakin ryhmässä, tukee hypoteesia, jonka mukaan sininen valo on voimakas melatoniinin tuotannon heikentäjä. Se myös ehdottaa, että vuorotyöntekijät ja yökukkujat voisivat suojata itseään mikäli he käyttäisivät laseja, jotka suodattavat sinisen valon.”

Milloin sinisestä valosta on hyötyä

On tärkeää muistaa, että sininen valo itsessään on itseasiassa hyvä asia. Altistuminen siniselle valolle (mieluiten ulkona) on tärkeää päiväsaikaan, jotta vuorokausirytmi pysyisi kunnossa. Sininen valo aiheuttaa ongelmia vain illalla ja yöllä. Pimeän aikaan sininen valo viestittää elimistölle, että on yhä päivä (auringonvalossa on runsaasti sinistä valoa).

Itse asiassa, sinisen valon välttely päiväsaikaan on yhdistetty masennukseen ja univaikeuksiin! On tärkeää saada sinistä valoa, mutta vain päivällä, jolloin siitä on hyötyä elimistölle. Omistan 10 000 luksin valolaatikon [6] (johon kuuluu myös sinisen valon spektri), jota käytän aamuisin tasapainottamaan kortisolirytmiä vuodenaikaan sopivaksi.

Oranssit aurinkolasit illalla

Psychology Today [7] kertoo miksi sinistä suodattavia laseja kannattaa käyttää iltaisin:

Kuinka rajoittaa tai välttää sinistä valoa illalla

 

Lähde: Wellnessmama.com [15]

Lue myös: Sininen LED-valo on haitallista aivoille [16]