- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Tämän vitamiinin puutos voi johtaa pysyvään aivovaurioon

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia, eivätkä ne varastoidu elimistöön. Poikkeuksena eräs tiamiinin rasvaliukoinen muoto, benfotiamiini. Sen käyttötarkoituksista kerrotaan enemmän myöhemmin artikkelissa. Tiamiinin eli B1-vitamiinin puutostila aiheuttaa väsymystä, hermosairauksia sekä useita eri aivosairauksia. Valitettavasti väsymys on monien sairauksien ja häiriöiden oire. B12-vitamiinin puutostila ilmenee väsymyksenä ja neurologisina vaivoina.

B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan adenosiinitrifosfaatin (ATP) muodostamiseen, mitä solut käyttävät energia-aineenvaihdunnassa. Väsymys voi johtaa virheelliseen diagnoosiin, mikä johtaa vääränlaisiin hoitokeinoihin. Tarpeettomien lääkkeiden syönti aiheuttaa muita sivuvaikutuksia, mutta itse ongelma ei ratkea.

Osa aivotoiminnan häiriöistä johtuu B1-vitamiinin puutostilasta

Loyolan yliopiston terveysaseman tutkijat julkaisivat raportin Scientific American Medicine -lehteen. Tutkimus selitti, kuinka tiamiinin puutostila voi johtaa pysyviin aivovaurioihin, joiden parantumisesta ei ole varmuutta.

Wernicken enkefalopatia on aineenvaihduntahäiriöiden ja myrkkyjen aiheuttama aivosairaus, mikä johtuu tiamiinin puutoksesta. Ensimmäisen maailman maissa kyseistä puutostilaa tavataan lähinnä alkoholisteilla, anorektikoilla, Chronin taudista kärsivillä, nesteenpoistolääkkeitä käyttävillä tai dialyysipotilailla.

Loyolan neurologit väittävät Wernicken enkefalopatian olevan alidiagnosoitu sairaus. Monet taudista kärsivät eivät saa hoitoa. Heidän arvionsa mukaan ainakin kolme prosenttia amerikkalaisista kärsii sairauden vakavasta muodosta, mikä voi johtaa Korsakoffin oireyhtymään.

Loyolan neurologit McCoyd, Ruland ja Biller kirjoittivat: ”Toksiset ja metaboliset aivosairaudet voivat vaihdella vakavuudeltaan huimauksen ja kooman väliltä,” ”Pysyvän vaurion riskin vuoksi diagnoosi täytyy tehdä nopeasti ja sen tulee olla tarkka.”

Pysyvä vaurio voi syntyä jo lyhyen ajan päästä ensimmäisten oireiden ilmenemisestä. Näitä ovat huimaus, hallusinaatiot, lihastenhallintakyvyn menetys, kahtena näkeminen, silmän pakkoliikkeet sekä kooma. Mikäli oireisiin ei puututa eikä diagnoosia tiamiinin puutoksesta tehdä ajoissa, seurauksena voi olla Wernicken enkefalopatia tai Korsakoffin syndrooma.

Oireet voivat äityä harhatilaan saakka. Hoitamaton Wernicken enkefalopatia voi johtaa Korsakoffin syndroomaan, mitä ilmentää muistinmenetykset sekä kyvyttömyys muodostaa todellisia muistoja. Tämä johtaa valemuistojen muodostumiseen. Elokuva Memento on viihdyttävä kuvaus muistinmenetyksestä ja valemuistoista äärimmäisessä muodossa.

Noin 80 prosentilla potilaista Wernicken enkefalopatia etenee Korsakoffin syndroomaksi. Mikäli sairaus etenee näin pitkälle, vain 20 prosenttia paranee. Aivovauriot voivat johtaa koomaan tai kuolemaan. Tämä kehitys voidaan pysäyttää nauttimalla tiamiinia aikaisessa vaiheessa.

Lievemmät oireet voidaan poistaa lisäämällä tiamiinia sekä muita B-vitamiineja ruokavalioon. Mehiläisten keräämä siitepöly sisältää runsaasti B1- ja muita vitamiineja.

Farmaseutin tunnustus

Farmaseutti Stuart Lindsay kirjoitti Orthomolecular.org -sivustolla julkaistussa artikkelissaan ”Turhautuneen farmaseutin tunnustuksia”, kuinka hän hylkäsi tavanomaiset kemialliset ratkaisut ja hoitaa oman kakkostyypin diabeteksensa oireita, erityisesti jalkojen oireita, lisäravinteilla.

Orthomolekulaarinen lääkintä perustuu lisäravinteiden käyttöön lääkkeiden sijasta. Stuart turhautui kanssaopiskelijoiden ja opettajien jatkuvaan vitamiini- ja mineraaliaiheisten löytöjen sivuuttamiseen. Hän lähetti artikkelinsa Orthomolekulaarisen yhdistyksen sivuille, missä se julkaistiin.

Stuartin kakkostyypin diabetes aiheutti ääreishermosto-oireita jalkoihin sekä epämiellyttävää kihelmöinnintunnetta, kipua ja turtumisesta johtuvaa tunnottomuutta. Lääketeollisuus ei kyennyt ratkaisemaan ongelmaa. Hoitamattomana tila voi pakottaa raakalaismaiseen ratkaisuun, jalkaterien amputaatioon.

Neuropatia on Wernicken vähemmän vaarallinen muoto, joka ei ole vielä kehittynyt äärimmäiseen muotoonsa Korsakoffin syndroomaksi. Näin ollen B1/tiamiini -ratkaisulla saavutettiin sama lopputulos. Paitsi, että Stuart päätyi käyttämään rasvaliukoista benfotiamiinia korvaamaan lisääntyneen virtsaamisen (yleistä diabeetikoilla) seurauksena poistuvan tiamiinin, parantaen hermostosairautensa.

Artikkeli on julkaistu alunperin englanniksi lähteineen Realfarmacy.com -verkkosivustolla [1].

Aiheesta lisää:
Terveen elämän osaset: Monipuoliset B-vitamiinit [2]