- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Suomi menettänyt Venäjä-pakotteissa jo miljardeja

Ranskalais-saksalainen tuore tutkimus osoittaa, että Suomi on maksanut pakotteisiin osallistumisesta jopa dollareissa (tai euroissa) mitattuna enemmän kuin Yhdysvallat. Suomen kärsimä tappio on vähintään 100 miljoonaa dollaria joka kuukausi.

Viikko sitten Helsingissä pidettiin European Trade Study Groupin konferenssi, jossa professori Matthieu Crozentin ja tohtori Julian Hinzin esitelmä Venäjä [1]-pakotteiden vahingosta paljasti karut luvut.

Tuo 59 sivua pitkä laskelma oli julkaistu jo heinäkuussa 2016. Sen mukaan länsivaltioiden tappio on ollut kesäkuuhun 2015 mennessä jo yli 60 miljardia dollaria, josta EU-valtiot kärsivät 76,7 %:a.

Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Pertti Haaparanta tuonut esille [2]kirjoituksessaan 13.9.2016 Crozentin ja Hinzin analyysia [3] siitä, miten ankarasti Venäjä-pakotteet ovat iskeneet Suomeen. Haaparanta on toiminut myös Aalto-yliopiston taloustieteen professorina.

Matthieu Crozent toimii Pariisin yliopiston kansantaloustieteen professorina. Kuvassa hän luennoi Shanghain yliopistossa kansantaloustieteen opiskelijoille. [4]

Matthieu Crozent toimii Pariisin yliopiston kansantaloustieteen professorina. Kuvassa hän luennoi Shanghain yliopistossa kansantaloustieteen opiskelijoille.

Julian Hinz on suorittanut kansantaloustieteestä tohtorin tutkinnon Pariisin yliopistossa ja toimii maailman talouden tutkijana Pohjois-Saksassa Kielin instituutissa ja Pariisin ylipistossa. [5]

Julian Hinz on suorittanut kansantaloustieteestä tohtorin tutkinnon Pariisin yliopistossa ja toimii maailman talouden tutkijana Pohjois-Saksassa Kielin instituutissa ja Pariisin ylipistossa.

Tutkijat Crozent ja Hinz kysyvät tiukasti johdannossa ennen pitkiä matemaattisia laskelmiaan, ovatko ulkomaan politiikan suosikkisanat ”älykkäät sanktiot” todella älykkäitä.

Sanktiot kohtelevat myös valtioita eri tavalla: ennen sanktioita Liettuan viennistä meni 19,9 %:a Venäjälle, mutta Yhdysvaltojen viennistä vain 0,7 %:a.

Sanktiomaat ovat ottaneet kärsittäväksi taloudellisen vahingon, mutta toiset pahemmin kuin toiset. Valtaosa valtioista ei ole osallistunut sanktioihin. [6]

Sanktiomaat ovat ottaneet kärsittäväksi taloudellisen vahingon, mutta toiset pahemmin kuin toiset. Valtaosa valtioista ei ole osallistunut sanktioihin.

Valtaosa maailman valtioista ei edelleenkään liittynyt sanktioihin. Sanktioista koituvat tappiot eivät koske näitä valtioita.

Suomen menetys sanktioiden tähden on ollut jopa absoluuttisesti rahassa mitattuna yksi kaikkein suurimmista valtioiden joukossa, mutta suhteellisesti tätäkin suurempi. [7]

Suomen menetys sanktioiden tähden on ollut jopa absoluuttisesti rahassa mitattuna yksi kaikkein suurimmista valtioiden joukossa, mutta suhteellisesti tätäkin suurempi.

Suomen menetys absoluuttisesti miljoonissa dollareissa kuukaudessa oli yksi pahimmista maailman valtioiden joukossa heti Saksan, Ukrainan, Puolan ja Alankomaiden jälkeen, huomattavasti enemmän rahassa mitattunakin kuin suuren ja mahtavan Yhdysvaltojen.

Sanktioista ei koitunut Yhdysvalloille “bumerangia”, mutta sanktioihin liittyminen kohdistui voimakkaammin Suomen kaltaisiin valtioihin.

Julkaisuun otettiin huomioon maiden itsensä asettamat pakotteet ja Venäjän vastapakotteet. Vaikka tarkasteluaika oli vain joulukuusta 2013 kesäkuuhun 2015, Suomen kohdalla tilanne oli erityisen synkkä.

Joka kuukausi Suomen vienti väheni keskimäärin yli 100 miljoonaa dollaria. Suomelle oli kertynyt jo vuosi sitten yli 1,8 miljardia dollaria vientiromahdusta.

Eniten väheni sellaisten tuotteiden viennin arvo, joita Venäjän asettamat vastapakotteet (tuontikiellot) edes koskeneet. Suurimmat vahingot olivat sivuvahinkoja.

Dosentti Haaparanta arvioi, että syksyyn 2016 mennessä Suomen kustannukset ovat jo yli 3 miljardia dollaria.

Haaparanta kysyy hurjien kustannusten takia sitäkin, onko pakotteista ollut hyötyä.

”En osaa vastata, mutta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella niitä ei ole ollut, ei minkäänlaisia.”

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä [8].