- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Suomen Terveysjärjestö ei hätkähdä kyseenalaisesta kunnianosoituksesta

Lääketeollisuuteen kriittisesti suhtautuva Suomen Terveysjärjestö [1] ei hätkähdä Skepsis ry:n [2] ”palkinnosta”.

Puheenjohtaja Merja Lindströmin [3] mukaan syynä Skepsis-järjestön irvailulle on Suomen Terveysjärjestön aktiivinen kirjoittaminen esimerkiksi rokote- ja kilpirauhasasioista. Terveysjärjestö on tänä vuonna tuonut esille suureen kansainväliseen suosioon ponnistanutta Peter C. Gøtzschen kirjaa Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus [4]. Viime kuussa Magneettimedia kirjoitti hallitukseen kuuluvan Nina Bjelogrlic-Laakson rokotekriittisestä radiohaastattelusta [5].

Skepsikseltä saamansa huomion vuoksi Suomen Terveysjärjestö antoi julkilausuman:

Suomen Terveysjärjestö kiittää Skepsistä saamastaan kunnianosoituksesta, joka myönnettiin järjestöllemme mm. sen aktiivisuudesta rokote- ja kilpirauhasasioissa.

Suomen Terveysjärjestön mielestä rokotetutkimusten sekä rokotehaittojen seurannassa käytettyjen menetelmien luotettavuus tulisi saattaa riippumattomien asiantuntijoiden arvioitavaksi. On ennenkuulumatonta, että rokotetutkimuksessa olevien koehenkilöiden vammautumisia ei raportoida eikä täten selvitetä mahdollisina rokotehaittoina.

Esimerkkinä vakavien haittojen seurannan laiminlyönnistä mainittakoon kansalliseen tyttöjen rokotusohjelmaan viime syksynä otetut HPV-rokotteet. Tutkimusten luotettavuutta kohtaan on lääketieteellisissä aikakausilehdissä esitetty kovaa kritiikkiä sen lisäksi, että eri puolilla maailmaa rokotetuilla nuorilla naisilla on kuvattu vakavia haittoja kuten munasarjojen vajaatoimintaa, kroonisia kipu- ja väsymystiloja, näköhäiriöitä, tuntopuutoksia, epilepsiakohtauksia ja kuolemia. Ensimmäiset epäilyt vakavista haitoista ovat tulleet nyt myös Suomessa esiin laajamittaisen rokotuskampanjan käynnistymisen myötä.

Järjestömme peräänkuuluttaa poikkitieteellisyyttä erityisesti rokotetutkimuksiin. Rokotetutkimus kaipaa tutkijoita, joilla on oman erikoisalan lisäksi laaja tieteellinen yleissivistys ja mahdollisuus toimia riippumattomasti ilman lääketeollisuuden ohjailua.

Kilpirauhasasiassa toteamme, että terveellä ihmisellä kilpirauhanen tuottaa verenkiertoon mm. T4 hormonin lisäksi aktiivista T3 hormonia. Molempia hormoneja käytetään kilpirauhasen vajaatoimintaan. T3 hormoni (Liothyronin) on vanha lääke, joka sai myyntiluvan vuonna 1956. Eläinperäiset kilpirauhaslääkkeet ovat olleet markkinoilla vielä kauemmin ja ne sisältävät kaikkia niitä kilpirauhashormoneja, joita terveen ihmisen kilpirauhanenkin tuottaa. T4 hormoni (Thyroxin) on tullut markkinoille viimeisimpänä. Siitä saatiin tablettimuoto vasta 70 luvun alussa, jota ennen sitä sai vain injektioina.

Suomessa on 300 000 kilpirauhaspotilasta. PubMed lääketietokanta paljastaa, että tutkimusten mukaan noin 20 – 40 % tarvitsisi T3 hormonia, joko yksin tai  muiden lääkkeiden kanssa. Tämä tarkoittaa Suomessa 60 000 – 120 000 potilasta, joilla on väärä kilpirauhaslääkitys.

Väärä kilpirauhaslääkitys yksilön kohdalla on suuri tragedia joka pahimmillaan johtaa potilaan ennenaikaiselle eläkkeelle. Yhteiskunnalle väärin hoidettu kilpirauhaspotilas on suuri taloudellinen menetys, jonka poliitikkojen pitäisi huomioida, kun haetaan terveydenhuollon säästöjä.

Kilpirauhassairauksien monimuotoisuuden johdosta toivomme, että kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta ja samalla siis myös T3 hormonin käyttöaiheista laaditaan Käypä Hoito -suositus mahdollisimman pian.

Suomen Terveysjärjestö peräänkuuluttaa avointa ja rakentavaa keskustelua eri tahojen välille. Tiede menettää arvostuksensa ja perimmäisen tarkoituksensa, jos se kieltää avoimen keskustelun yhteiskunnassa. Uskomme tämän Suomen Terveysjärjestölle myönnetyn palkinnon jouduttavan niin kilpirauhassairauksien Käypä Hoito -suosituksen alulle saattamista kuin myös myös rokotehaittojen puolueettoman selvityksen käynnistämistä.

Professori Peter Gøtzschen kirja Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus [6], antaa aihetta kriittiseen pohdintaan lääketeollisuuden tekemien tutkimusten luotettavuudesta, niin Skeptikoille, kuin muillekin tahoille.

Merja Lindström

 

Lue myös:

Vuoden journalistinen teko [7]
Video: Lääketeollisuus on pahempi kuin mafia! [8]