- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Silmänpohjanrappeuman ennaltaehkäisy, pysäyttäminen ja parantaminen

Tuntuuko että ravintolisät ovat hukkaan heitettyä rahaa? Vaikka olet noudattanut ohjeita tarkasti, et kaikesta huolimatta saa samoja tuloksia mitä muut samaa ohjelmaa käyttäneet? Epäilyksesi saattavat pitää paikkansa. Olemme auttaneet satoja potilaita, joita vaivaa silmänpohjan ikärappeuma [1]. Hoitomme on suunnattu niille, joille yleisimmistä ravintolisistä ja erityisruokavalioista ei ole apua.

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin sokeutta aiheuttava sairaus länsimaalaisten vanhusten keskuudessa, ja sille on tyypillistä pälvisokeus eli skotooma. Neulomisesta tai ajokokeen läpäisemisestä tulee lopulta mahdotonta, mutta silmänpohjan ikärappeuma on ennaltaehkäistävissä – jossain määrin jopa korjattavissa tarkkaan suunnatuilla menetelmillä, joita hyödynnämme klinikallamme, jotta parantumisen todennäköisyys olisi korkeampi.

Lääkärien parhaimmatkin suositukset tai ravitsemusneuvonta menevät hukkaan jos ravinteet eivät pilkkoudu tai misellisoidu ja siirry silmänpohjaan ja vaikuta siellä. Olen vuosien aikana nähnyt kuinka osa potilaista on välttänyt silmänpohjan ikärappeuman vahvasta perinnöllisestä taipumuksesta huolimatta, kuinka osalla sokeutumiskehitys pysähtyy tai jopa korjaantuu, ja kuinka osalla potilaista tila heikkenee vaikka he noudattavat täsmälleen samaa ohjeistusta, minkä vuoksi ymmärsin että tarvitaan tehokkaita taktiikoita ruokavaliomuutosten tai ravintolisien käytön ohella.

Käyttämämme strategiat toimivat monilla yksilöillä, ja niillä on enemmän sovellutuksia kuin pelkkä silmänpohjan ikärappeuman diagnosointi. Ne auttavat sairauksiin, joissa rasvojen pilkkoutumisessa on häiriöitä, kuten kuiviin silmiin, sappirakon poistoleikkauksen [2] jälkeisiin oireisiin, maksatautiin jne. Silmät, ruoansulatuskanava, maksa ja sappirakko ovat kytköksissä toisiinsa. Mieti asiaa: kun maksassa on vikaa, silmät alkavat kellertää. Kun ruoansulatuskanavan tasapaino järkkyy, silmät yleensä punoittavat ja kutisevat. Mielenkiintoinen ilmiö! Ratkaisu on huomattavasti monimutkaisempi kuin vain muutaman pillerin nappaaminen tai muutosten tekeminen ruokavalioon. Oletko valmis oppimaan salaisuudet? Kärsitpä silmänpohjan ikärappeumasta tai et, näistä ohjeista on hyötyä myös sinulle.

Salaisuus #1: ruoansulatuskanava kuntoon

Jos lääkäreiden pitäisi valita yksi järjestelmä johon erikoistua, ainakin osa vastaisi ”ruoansulatuskanava”. Miksi? Koska ruoansulatuskanava on keskeinen hyvän terveyden kannalta, ja se kykenee vaikuttamaan koko elimistöön toimiessaan täysillä. Näön parantaminen alkaa sieltä. Ravinteet, joita aiemmissa tutkimuksissa [1] [3] käytettiin ennaltaehkäisemään, pysäyttämään tai korjaamaan silmäpohjan ikärappeumaa, ovat luteiini, kseaksantini, beetakaroteeni, antioksidantit ja kalaöljy. Karotenoidit (luteiini, kseaksantiini ja beetakaroteeni) keskittyvät verkkokalvon keskiosaan ja auttavat erottamaan eri värejä ja näkemään yksityiskohtia, joten parantaessa ne ovat tärkeässä asemassa. Ne myös suojaavat siniseltä valolta, joka vaurioittaa verkkokalvoa. Makulan pigmenttitiheyden kasvattaminen on tämän lähestymistavan tavoite, makulan elvyttäminen. Mutta ensin nämä karotenoidit ja antioksidantit on pilkottava, minkä jälkeen ne kuljetetaan makulaan käyttämällä muutamia yksinkertaisia taktiikoita.

Tri Stuart Richer, joka osoitti menestystä silmänpohjan ikärappeuman korjaamisessa LAST-tutkimuksissa,[2] [3] jossa makulan pigmenttitiheys kasvoi, kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi. Vuoden 2011 heinäkuun 14. päivästä lokakuun 6. päivään pigmenttitiheys kasvoi käyttämällä seuraavia strategioita. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja se on paras tapa motivoida potilaita sitoutumaan. Nämä kuvat valavat toivoa niihin jotka ovat menettämässä näkökykyään: makula täyttyy nätisti luteiinista ja kseaksantiinista.

[one_half]image004 [4][/one_half]
[one_half_last]image006 [5][/one_half_last]

Kuvissa näkyy pigmenttitiheys alussa ja lopussa kun ravintolisiä on käytetty kolmen kuukauden ajan. Kuvasta näkyy kuinka makula täyttyy luteiinista [6] ja kseaksantiinista.

Jotta ravintolisät pilkkoutuisivat oikein, on syytä käyttää hyvälaatuisia ruoansulatusta edistäviä ravintolisiä. Mieluiten sellaisia, jotka sisältävät häränsappea, tauriinia, lesitiiniä ja riittävästi suolahappoa, tai näiden yhdistelmää. Sapen ohentaminen on terveen näön avainaskel, sillä sen ansiosta suurempi määrä luteiinia siirtyy makulaan. Säännöllinen maksa/sappirakkohuuhtelu [3] [7] kuuluu keskeisesti suunnitelmaan jos haluaa suhtautua asiaan vakavasti ja johdonmukaisesti. Muista, että maksa ja sappirakko vaikuttavat silmiin joten pyri luomaan terve, hyvin toimiva maksa ja sappirakko. Silmät eivät toimi tyhjiössä, olemme kokonaisvaltainen biologinen järjestelmä, [4] [8] joten järjestelmällisellä lähestymistavalla voidaan mahdollisesti saavuttaa haluttu hoitovaste. Jotta tämä onnistuisi, ruoansulatusjärjestelmän on ensin oltava kunnossa.

[9]

Sisäinen ympäristö vaikuttaa imeytymiseen, joten huolehdi että perusta on kunnossa

Hyvinvoiva ruoansulatuskanava vaikuttaa merkittävästi silmiin. Tue ruoansulatuskykyä noudattamalla 4-R [5] [10] eli GI Restoration -ohjelmaa. Helikobakteerin läsnäolo ja/tai suolistobakteerien epätasapainotila estävät makulaa elvyttävien karotenoidien kuten beetakaroteenin imeytymistä. Tämä sisäinen ympäristö tarvitsee terveen tasapainotilan hyvien ja pahojen bakteerien välillä käyttämällä kohdennettuja ravintolisiä ja ruoansulatusentsyymien tukea muiden 4-R-protokollassa mainittujen lähestymistapojen ohella.

Yhdestäkään kohdennetusta ravintolisästä tai karotenoidipitoisesta ruoasta ei ole tippaakaan hyötyä elleivät ne pilkkoudu tai misellisoidu.

Kuten jopa Wikipediassa sanotaan: ”Misellien muodostuminen on välttämätöntä, jotta rasvaliukoiset vitamiinit ja monimutkaiset lipidit imeytyvät ihmisen elimistöön. Maksassa muodostuvat ja sappirakon erittämät sappisuolat mahdollistavat rasvahappomisellien muodostumisen. Tämä mahdollistaa monimutkaisten lipidien (esim. lesitiinin) ja rasvaliukoisten vitamiinien (A, D, E ja K) imeytymisen ohutsuolesta misellien sisällä.” [6] [11]

Misellisoivia ”ihmeaineita” ovat: (1) Häränsappi: ulkopuolista häränsappea, erityisesti potilaille joiden sappirakko on poistettu; (2) Lesitiini [12]: (auringonkukka tai soija) voidaan lisätä ruokavalioon auttamaan rasvojen pilkkoutumisessa; ja (3) Tauriini: sapentuotannon esiaste, joka myös ohentaa sappea.

Rasvaliukoinen luteiini ja kseaksantiini, välttämättömiä makulan elvyttämisessä, täytyy emulgoida tai pilkkoa misellisoituun tilaan jotta ne siirtyvän verenkiertoon erään hyvin yllättävän ”sukkulan”, korkean tiheyden lipoproteiinin (HDL), kuljetettaviksi.

Riittävä ja toimintakykyinen sappi on elintärkeää

Sappihapot muodostuvat kolesterolista maksassa ja varastoituvat ja väkevöityvät sappirakossa, missä ne toimivat emulgentteina ja pilkkovat rasvaa pienemmiksi pisaroiksi, mikä tekee niistä liukoisempia eli hydrofiilisempia. Tätä prosessia kutsutaan misellien muodostumiseksi. Rasva, ja rasvaliukoiset vitamiinit kuten A, D, E, K, sekä beetakaroteeni ja karotenoidiperhe kuljetetaan suoliston limakalvolle, josta ne imeytyvät imusuonistoon ja sieltä verenkiertoon. Eli mikä se salaisuus sitten on? Ensin pilko rasvaliukoiset vitamiinit ja sen jälkeen kuljeta ne makulaan nostamalla HDL-tasot [13] 61:een tai korkeammaksi. Tiedätkö omaa HDL-tasoasi?

Selvitimme tämän salaisuuden tarkastelemalla satoja silmänpohjan rappeumaa sairastavia ja huomaamalla heidän taustastaan, että heistä monilta oli poistettu sappirakko tai he olivat ylipainoisia tai muuten huonossa kunnossa ja heillä oli ongelmia rasvojen pilkkomisen kanssa, mihin viittasivat kuiva iho, kuivat silmät, painonnousu, ilmavaivat ja turvotus, tai kelluva ja kiiltävä uloste rasvaisen aterian jälkeen. Yhteys oli ilmeinen! Ei sappirakkoa, rasvojen imeytymishäiriö, tai maksaan tai ruoansulatuskanavaan liittyvä ongelma. Vuosittain puoli miljoonaa ihmistä valitsee sappirakon poistoleikkauksen tietämättä että he voisivat yksinkertaisesti puhdistaa maksan ja sappirakon ”huuhtelulla”, [7] [14] mikä on käytännössä ”öljynvaihto” joka poistaa vanhan, jähmettyneen sapen ja monissa tapauksissa lievittää oireita. Sen suorittaminen ei ole vaikeaa tai kallista ja kuka tahansa voi tehdä sen. Ja se on vähintäänkin kokeilemisen arvoista.

Olemme kuitenkin huolissamme – erityisesti potilailla joiden sappirakko on poistettu ja joilla on silmänpohjan rappeuma – että rasvaliukoiset vitamiinit pilkkoutuvat ja imeytyvät tehokkaasti. On toivottavaa että silmänpohjan rappeumapotilaista välittävät lääkärit sisällyttävät nämä strategiat hoitokäytäntöihin, jotta tavanomaisiin hoitoihin reagoimattomilla olisi parantumisen mahdollisuudet.

Mutta homma ei rajoitu pelkkään pilkkoutumiseen. Ravinteiden siirto on toinen avainpelaaja. Tässä vaiheessa kuvioihin astuu HDL-”sukkula.”

Salaisuus #2: luteiinin ja kseaksantiinin siirtoon tarvitaan HDL-partikkeleita

Luteiini ja kseaksantiini ovat kriittisiä komponentteja makulan elvyttämisen kannalta, ja ne kulkeutuvat makulaan verenkierrossa HDL-partikkeleiden kantamina. Näöstä vastaavat karotenoidit siis hyppäävät kolesterolipartikkelien kyytiin saavuttaakseen päämääränsä, makulan. Ja joku vielä sanoi kolesterolia haitalliseksi … kuinka väärässä he olivatkaan! Kolesteroli oikeassa suhteessa ja ohut sappi ovat avainpelaajia terveen näön strategiassa.

Sappi koostuu sappisuoloista, kolesteroliestereistä ja lesitiinistä. Terveet kolesterolitasot ja optimaalinen HDL:n ja matalan tiheyden lipoproteiinin (LDL) suhde on tärkeä, koska jos kolesterolia on liian vähän, ei keholla ole riittävästi raaka-aineita tuottaakseen sappea. Varmista että kolesterolin tuotantoon tarvittavia aineita on riittävästi. Jopa magnesiumia tarvitaan. Veren seerumin luteiini- ja kseaksantiinikonsentraation saavuttaminen ravinteiden oikeanlaisella pilkkoutumisella miselleiksi on tärkeää, mutta aivan yhtä tärkeää on kyky siirtää ne päämääräänsä. Jos HDL-kolesterolia ei ole riittävästi – vähintään 61 milligrammaa desilitraa kohden – ravintolisiin laitettu aika ja raha valuu hukkaan.

Strategioita HDL:n nostamiseksi

Koska on tärkeää pitää HDL-tasot 61 mg/dl tai sitä korkeampina, kannattaa noudattaa seuraavia strategioita:

Kannattaa käyttää monia menetelmiä samanaikaisesti eli valita kokonaisvaltainen lähestymistapa. Sokeutumisen ennaltaehkäisy, pysäyttäminen ja jopa parantaminen on kaikkien uhrauksien tai uusien tottumusten väärti, sillä yhdessä ne muodostavat voittavan yhdistelmän.

Kokonaisvaltaisen lähestymistavan yhteenveto

 

Lähde: GreenMedInfo [17]

Lue myös:

Pinaatti auttaa suojaamaan silmänpohjan rappeumalta [18]
Ruokavalio vaikuttaa näöntarkkuuteen – näin parannat sitä [19]
Miten pysäyttää silmänpohjan rappeuma? [20]
Miten parantaa näkökykyä ja silmien terveyttä [21]
Paranna näkökykyäsi luonnollisesti [22]
Ravinto, ravinnelisät ja elämänvalinnat, jotka pitävät näön kunnossa [23]
Keho vahvemmaksi astaksantiinilla [24]