- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Selätä hormonihelvetti elämäntapavalinnoilla

Haastattelu ravintoasioiden ykkösnimen Ann Louise Gittlemanin kanssa paljastaa, kuinka voit selättää hormoniongelmat – olitpa 18-vuotias tai 80.

Tapasimme Ann Louise Gittlemanin kanssa ja keskustelimme hänen viimeisimmästä kirjastaan Before the Change: Taking Charge of Your Perimenopause. Hänen kirjansa ovat päässeet New York Timesin parhaiten myyvien listalle. Haastattelussa hän jakoi hyväksi havaittuja konsteja, joilla naiset selviävät hormonaalisista muutoksista läpi elämän. Vaikka kirja on kirjoitettu esivaihdevuotisia naisia silmälläpitäen, tiedosta on hyötyä kaikenikäisille naisille.

Jotta hormonitoimintamme pysyisi tyytyväisenä, täytyy ensin ymmärtää kuinka umpieritysjärjestelmä toimii ja kuinka sen toimintaa voi tukea elämän käännekohdissa.

Uudessa kirjassaan Ann Louise tarjoaa perinpohjaisen analyysin hormonikorvaushoidosta [1] sekä ruoista ja ravintolisistä jotka lievittävät hormonaalisia oireita, soijan hyvistä ja huonoista puolista ja yleisimmästä hormonitoimintaa häiritsevästä syystä – kehon myrkkyaltistuksesta. Hän kertoo myös estrogeenidominanssista, mineraaliepätasapainosta [2], ja sairauksista jotka johtuvat suoraan estrogeenin kertymisestä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta [3]. Ja mikä tärkeintä, kirjassa kerrotaan kuinka monien naisten kohtaamat hormoneista johtuvat terveyshaasteet voi ennaltaehkäistä ja selättää.

Kysymykset ja vastaukset

K: Kiitos että olet täällä kanssamme Ann Louise! Puhun varmasti naisten enemmistön puolesta kun sanon että hormoneilla on suuri vaikutus elämäämme, ja että muutosta helpottavista työkaluista on varmasti hyötyä meistä jokaiselle. Ihan aluksi, mikä sai sinut kirjoittamaan tämän kirjan?

V: Kirjoitin kirjan jollaista olisin itse tarvinnut 40-vuotiaana! Niin monet neljättä, viidettä tai kuudetta vuosikymmentään elävät naiset kamppailevat hormonihaasteiden kanssa – tai haasteiden jotka vaikuttavat hormonihaasteilta. He toimivat kuten minäkin, eli yrittävät hoitaa jokaista oiretta yksittäisenä ongelmana. Naiset tarvitsevat parempaa tietämystä siitä kuinka hormonit toimivat, ja kuinka perusteellinen vaikutus ulkoisilla tekijöillä kuten stressillä [4] ja hormonitoimintaa häiritsevillä ympäristöperäisillä kemikaaleilla on umpieritysjärjestelmään, jotka työskentelevät yhdessä tuumin sukupuolihormoniemme kanssa.

Osan asioista voi toteuttaa jo nyt – ja kaikissa muissakin elämänvaiheissa – jotka petaavat tien kohti onnellista ja tervettä keski-iän muutoskautta. Ei tarvitse odotella esivaihdevuosien ja kurjuuden alkua ennen kuin päätät vaikuttaa hormoneihisi! Vai odotatko että autosi on kymmenen vuotta vanha ja hädin tuskin toimii ennen kuin vaihdat öljyt ensimmäisen kerran? Et tietenkään – teet tarpeelliset ennaltaehkäisevät huollot. Kehomme ei ole mitenkään erilainen.

Kehossa on itse asiassa viisi eri hormonijärjestelmää, joista jokainen on yhteydessä ja vaikuttaa toisiinsa: sukupuolihormonit, verensokerihormonit, nälkähormonit, stressihormonit ja ikääntymistä hidastavat hormonit. Olen huomannut monilla, että monesti verensokeri- tai stressihormonien epätasapainosta kärsivien naisten oireita ei pysty erottaa esivaihdevuosien oireista. Toisin sanoen, kun luulet että ongelma on munasarjoissa, ongelma onkin oikeasti lisämunuaisissa!

K: Vaikuttaa siltä että tämän päivän naisilla esivaihdevuodet ja vaihdevuodet ottavat kovemmalle kuin edellisen sukupolven naisilla. Miksi näin?

V: Havaintosi saattaa pitää paikkansa. Se käy järkeen kun mietitään mistä nämä oireet johtuvat. Monet liittyvät myrkkyihin, ravintoaineiden epätasapainotiloihin, stressiin, liian vähäiseen liikuntaan [5], riittämättömään uneen [6] ja lukemattomiin muihin tekijöihin, jotka ovat kytköksissä nykypäivän elämäntapaan – ei vain ikään liittyviin hormonaalisiin muutoksiin. Nämä tekijät monimutkaistavat kehomme kykyä sopeutua ja kompensoida muutoksia.

Hormonit säätelevät fysiologiamme jokaista osa-aluetta, ja nykymaailma on yksinkertaisesti kyllästetty hormonitoimintaa häiritsevillä yhdisteillä aina juomastamme vedestä ja syömästämme ruoasta ilmaan jota hengitämme – mainitsemattakaan stressiä, jolla on perustavanlaatuinen vaikutus hormoneihin. Näistä jokainen on keskeisessä asemassa kroonisten sairauksien yleistyessä hälyyttävästi. Kehomme on niin kiireinen ympäristöperäisten stressitekijöiden kanssa, että jäljelle jää vain vähäisesti resursseja käsittelemään ikääntymisestä johtuvia henkisiä ja fyysisiä muutoksia. Hormonimme ovat miten sattuu, immuunijärjestelmämme on ylirasittunut, maksamme tukossa ja lisämunuaiset korkeimmassa hälytystilassa.

K: Mainitsit että kemikaalit vaikuttavat hormoneihimme. Voitko avata tätä? Millaisiin kemikaaleihin tulisi kiinnittää huomiota?

V: Nykyään on yli 80 000 rekisteröityä kemikaalia, joista yli 60 000 on päästetty markkinoille ilman minkäänlaista turvallisuustestausta.[i] [7] Ksenoestrogeenit ovat eräs ympäristömyrkkyluokka, joihin kuuluvilla yhdisteillä on erityisen haitallinen vaikutus estrogeenifysiologiaan ja maksaan.

Ksenoestrogeenit ovat keinotekoisia kemikaaleja, jotka matkivat estrogeenin toimintaa ja häiritsevät oikean estrogeenin toimintaa ja ylirasittavat maksaa sen yrittäessä pilkkoa näitä hormoninjäljittelijöitä. Lopputuloksena on estrogeenin poistumisen heikkeneminen, mikä johtaa estrogeenidominanssiin, paksumpaan sappeen ja detoksifikaation heikkenemiseen – joista kaikki lisäävät kehon myrkkykuormaa. Ksenoestrogeeneille voi altistua autojen pakokaasuista, pesuaineista, polyklooratut bifenyyleistä (PCB:t) [8], polysyklisistä aromaattisista hiilivedyistä [9] ja muista lähteistä.

Ksenoestrogeenit ovat tuhansia kertoja voimakkaampia kuin kehon luontainen estrogeeni, mikä tarkoittaa että maksan täytyy työskennellä huomattavasti kovemmin hankkiutuakseen niistä eroon. Jopa pieninäkin annoksina ne voivat aiheuttaa haittaa luontaisille estrogeenireseptoreille, ja tämä aiheuttaa liudan hormoniperäisiä oireita, kuten masennusta [10], päänsärkyä [11], aivosumua ja rasvan kertymistä. Ksenoestrogeenit voivat myös häiritä munasarjojen ja lisämunuaisten estrogeenintuotantoa.

K: Vaikuttaa siis siltä, että esivaihdevuosien oireet saattavat olla yhtälailla myrkkyongelma kuin hormoniongelma. Mainitsit estrogeenidominanssin – voitko kertoa siitä hieman enemmän?

V: Kehossa estrogeenin ja progesteronin välillä tulee vallita oikea tasapainotila. Kun estrogeeni kertyy elimistöön, syntyy estrogeenidominanssi. Estrogeenidominanssia voi esiintyä muulloinkin kuin vain esivaihdevuosina – estrogeenidominanssia voi esiintyä minkä ikäisenä tahansa. Tyypillisiä oireita ovat rintojen turvotus, turvotus, mielialanvaihtelut [12], epäsäännölliset ja mahdollisesti rankemmat kuukautiset, haluttomuus [13], sokerinhimo, nesteiden kertyminen, aivosumu, uupumus [14] ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Heikko estrogeeniaineenvaihdunta voi johtaa ajan myötä vakavampiin ongelmiin, kuten rintasyöpä ja kohdunrungon ja kohdunkaulan syöpä [15]. [ii] [16]

Mielenkiintoista kyllä estrogeenidominanssia voi esiintyä miehillä yhtä lailla kuin naisillakin. Miehillä häiriö ilmenee estrogeenin ja testosteronin välisessä tasapainotilassa, kun taas naisilla kyse on estrogeenin ja progesteronin tasapainon järkkymisestä. Oireet ovat samankaltaiset sekä miehillä että naisilla, kuten muun muassa heikentynyt libido ja painonnousu. Miehillä voi esiintyä hiustenlähtöä ja eturauhasongelmia. Estrogeenidominanssi on yhteydessä väsyneeseen ja myrkyttyneeseen maksaan kummallakin sukupuolella.

K: Alan arvostaa maksaani uudella tavalla! Vähän aikaa sitten mainitsit paksumman sapen liittyen estrogeeniin. Millainen yhteys näiden kahden välillä on?

V: Monet eivät tajua että sapella on kriittisen tärkeä rooli kehonpuhdistuksessa kun halutaan hankkiutua eroon liiallisesta estrogeenista sekä huuhtoa ksenoestrogeenit pois kehosta. Sappi on vihertävänkeltaista eritettä, joka auttaa pilkkomaan rasvoja ohutsuolessa, mutta sillä on muitakin tärkeitä tehtäviä.

Sappi sitoo myrkkyjä, jotta ne voidaan erittää suoliston kautta pois elimistöstä. Ikääntyessämme nämä myrkyt kertyvät kehoihimme, mikä johtaa paksumpaan sappeen, joka ei enää virtaa vapaasti. Paksu sappi on otollinen alusta sappikiville, joka on yleisin syy sappirakon leikkauksille. Liiallinen estrogeeni vain monimutkaistaa asioita, kohottaen kolesterolitasoja sapessa, joka vain edistää paksuuntumista. Ja toisena asiana stressi heikentää sapen laatua.

Mutta ongelmat eivät rajoitu tähän. Sappi voi myös edistää tai heikentää kilpirauhasen toimintaa, ja sen seurauksena aineenvaihduntaasi. Kilpirauhasasiantuntija tri Antonio Bianco havaitsi, että ihmisillä, joiden sapenlaatu parani, aineenvaihdunta nopeutui huimat 53 prosenttia! Hänen tutkimuksensa myös osoittivat, että sapen vapautuminen saa vapautumaan entsyymiä, joka muuttaa T4:n T3:ksi, mikä on kriittisen tärkeää kilpirauhasen oikeanlaiselle toiminnalle. [iii] [17][iv] [18] Amerikan kilpirauhasyhdistys sanoo, että joka kahdeksannelle naiselle kehittyy kilpirauhassairaus, ja naisilla kilpirauhasongelmien kehittyminen on viidestä kahdeksaan kertaa todennäköisempiä kuin miehillä. Ja kilpirauhasoireet voivat vaikuttaa esivaihdevuosien oireilta.

Kilpirauhasvaivat voivat usein jäädä diagnosoimatta, erityisesti jos lääkäri teettää vain tavallisimmat TSH- ja T4-kokeet. Korkeat estrogeenitasot voivat nostaa tyroksiinia sitovaa globuliinia (TBG), proteiinia, joka sitoo kilpirauhashormoneita ja avustaa niitä niiden matkalla läpi verenkierron. Korkea TBG tarkoittaa että suuri osa kehon kilpirauhashormonista on sitoutuneena ja solujen tavoittamattomissa, ja tämä synnyttää vajeen – mikä voi olla käynnissä ”normaaleista” kilpirauhastasoista huolimatta.

Kun maksasi ja sappesi ovat terveitä, myös kilpirauhasesi tulee lopulta olemaan terve – näin ollen näiden tukeminen on ehkäpä tärkein tehtävä jotta kehosi pärjää hormonitasojen heilahduksien kanssa ennen muutosta, sen aikana ja sen jälkeen.

Kuinka parantaa sapenlaatua? Kehonpuhdistus on ensimmäinen askel, joka viestii keholle tarpeesta ohentaa sappea ja saada se jälleen virtaamaan. Syö runsaasti kuitupitoisia ruokia ja aloita päivä kuumalla sitruunavedellä. Nauti jokaisella aterialla korkealaatuisia proteiineja, ja lisää ruokavalioosi tyydyttynyttä rasvaa (kookosöljy on loistava valinta). Olipa sinulla sappirakko tai ei (joka säätelee sapen vapautumista, sappea tukevista ravintolisistä voi olla hyötyä. Suosittelen UNI KEY Healthin Bile Builder -ravintolisää. Jodin puutostila on kilpirauhasen vajaatoiminnan [3] yleisin syy, joten pidä huoli riittävästä jodinsaannista.

K: Mainitsit aiemmin lisämunuaiset. Vaikuttaako lisämunuaisten uupumus esivaihdevuotisiin oireisiin?

V: Ehdottomasti! Lisämunuaiset ovat munasarjojen varajärjestelmä. Sen vuoksi ne on suunniteltu astumaan mukaan ja auttamaan kehoa hormonituotannon heiketessä. En voi korostaa liikaa kuinka suuri rooli stressillä on hormonitasapainossa. Jos vaihdevuodet [19] lähestyvät, murroskausi itsessään on stressaava kokemus, mutta kun tähän lisätään päivittäisessä elämässä koettu stressi niin keholla on vaikeuksia pitää homma kasassa.

Krooninen stressi vahvistaa ”esivaihdevuotisia” oireita ja heittää syliisi koko joukon muita ongelmia. Muistatko mainitsemani stressihormonit? Jos lisämunuaiset uupuvat ja kortisolitasosi alkavat heitellä, kaikki kehon prosessit lakkaavat toimimasta täydellä kapasiteetilla. Tämä tarkoittaa ettei keho kykene käsittelemään edes normaaleja hormonitasojen vaihteluita – olitpa minkä ikäinen tahansa.

Voit kesyttää kortisolimörön nauttimalla monia erilaisia vitamiineja, mineraaleja, adaptogeeneja, korkealaatuisia proteiineja ja hyviä rasvoja päivittäin. On myös tärkeää kehittää stressinhallintataitoja, liikkua paljon ja nukkua päivittäin. Ilman laadukasta unta aivot eivät kykene hankkiutumaan eroon myrkyistä. Ravintolisistä 2000 milligrammaa pantoteenihappoa päivittäin auttaa myös tehostamaan lisämunuaisten toimintaa.

K: Mitä muita ravitsemukseen liittyviä asioita kannattaa huomioida kun vanhenemme?

V: Sinkin [20] ja kuparin [21] välinen epätasapainotila tunnetusti aiheuttaa hormonaalisia ongelmia. Kun kuparia on sopivasti, se tukee elintärkeitä entsyymeitä ja biologisia prosesseja, mutta kohonneet kuparitasot yhdessä putoavien sinkkitasojen kanssa altistavat estrogeenidominanssille. Kuparin epätasapainotila on hyvin yleinen, vaikuttaen lähes 80 prosenttiin kaikista miehistä, naisista ja lapsista. Liiallisen kuparin oireita on muun muassa uupumus, pakkoajatukset, heikko muisti, unettomuus, masennus ja mielialanvaihtelut, hiivan liikakasvu, kilpirauhasen vajaatoiminta ja migreeni.[v] [22]

Sinkki auttaa tasapainottamaan estrogeenia ja nostamaan progesteronitasoja. Se myös auttaa vahvistamaan luita ja pitää immuunijärjestelmän iskussa. Kuparitasot nousevat ja laskevat yhdessä estrogeenin kanssa, ja sinkki yhdessä progesteronin kanssa. Yleensä sinkkitasot laskevat esivaihdevuosien aikana. Vähemmän yllättäen esivaihdevuotisilla naisilla on yleensä korkeat kuparitasot ja matalat sinkkitasot – eli estrogeenidominanssi. Stressi on sinkin puutostilan ensisijainen syy.

Lievittääksesi kuparialtistusta vältä kupariastioita ja kuparia sisältäviä ravintolisiä. Muita lähteitä ovat vesi joka on tullut kupariputkista, soija, margariini, maissiöljy, sisäelimet, simpukat, vehnänalkiot, vehnäleseet ja hiiva. Myös monet hammaslääketieteelliset sovellukset sisältävät kuparia. Kasvisruokavaliossa [23] on yleensä liian vähän sinkkiä, koska sinkkiä on enemmän eläinkunnan tuotteissa. Sinkkiä kannattaa nauttia ravintolisänä 15-50 milligrammaa päivässä.

K: Entäs ruoanhimo? Monet ystävättäreni kamppailevat niiden kanssa!

V: Luovu sokerista [24]! Tämä on yksi neuvoistani kun haluat selättää hormonihäiriöt. Korvaa sokeripitoiset ruoat korkealaatuisilla proteiineilla, rasvoilla ja sopivilla hiilihydraateilla (mieluiten ei-viljaperäisillä). Verensokeritasot pysyvät vakaana syömällä riittävästi proteiinia, rasvaa ja kuitua jokaisella aterialla. Muista myös liikkua enemmän! Yleensä liikkumattomuus pahentaa ruoanhimoa. Lisäksi olen havainnut, että 500 milligrammaa aminohappo L-glutamiinia kahdesti päivässä, aterioiden välillä, auttaa makeanhimoon.

Kookas sokerihammas voi versoa hiivan liikakasvusta. Voit tappaa nämä ikävät opportunistit oreganoöljyllä, SF-722:lla (risiiniöljyuutteesta), kapryylihapolla tai UNI KEY Healthin homeopaattisella Y-C Cleansella. Muista ravintolisistä kromista (200-500 mikrogrammaa päivässä), mangaanista (10-30 milligrammaa päivässä) ja C-vitamiinista (3000 milligrammaa päivässä) voi olla hyötyä.

Yhteenvetona voidaan sanoa, ettei vaihdevuosien tarvitse olla kärsimystä! Käsittelimme vain muutamia tärkeimpiä asioita, mutta jos haluat oppia lisää, Before the Change on oikea aarreaitta, joka auttaa selviämään kaikista elämänvaiheista terveenä ja elinvoimaisena vaivattomasti. Kun oireiden takana piilevät tekijät huomioidaan, voit tuntea itsesi jälleen kerran nuoreksi ja terveeksi – vaihdevuosiin asti ja niiden jälkeen!

 

Lähde: GreenMedInfo [25]

Lue myös:

Vaihdevuositutkimuksen uusimmat virtaukset: apua luonnontuotteista [26]
Vaihtoehtoja hormonikorvauslääkitykselle [27]
Soija ei suojaa vaihdevuosivaivoilta [28]