- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Seitsemännessä Itäisessä talousfoorumissa Vladivostokissa suunnataan moninapaiseen maailmaan 

Seitsemäs Itäinen talousfoorumi [1] (Eastern Economic Forum, EEF) aloitettiin 5. syyskuuta 2022 Vladivostokissa Venäjän Kaukoidän yliopiston (FEFU) kampuksella. Talousfoorumin tapahtuma aika on 5 – 8. syyskuuta 2022.

Kokoontuminen toimii keskeisenä Itäisenä talousfoorumina, jonka tarkoituksena on luoda sekä lujittaa yhteistyön verkostoa Venäjän ja siihen liittyvien globaalien investointiverkostojen välille. Itäisessä talousfoorumissa annetaan kattava asiantuntija-arvio Venäjän Kaukoidän taloudellisesta potentiaalista, esitellään sen investointimahdollisuuksia ja liiketoiminnan edellytyksiä edistyneissä ja pitkälle kehittyneissä alueissa. Mainitun foorumin yhteydessä allekirjoitetaan jokaisena kertana miljardien dollarien arvoisia liiketoiminta- ja yhteistyösopimuksia. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin perusti EEF:n 19. toukokuuta 2015 antamallaan asetuksella Kaukoidän talouden kehityksen edistämiseksi ja kansainvälisen yhteistyön laajentamiseksi Aasian sekä Tyynenmeren alueella. 

Tämän vuoden ohjelma on nimeltään ”Tie moninapaiseen maailmaan” 

Syyskuun foorumissa pidetään yli 90 yritysmaailman tapahtumaa ja puhujien sekä moderaattorien määrä siellä ylittää 330. EEF:n järjestelykomitean mukaan tänä vuonna neljänkymmenen maan edustajat ovat vahvistaneet osallistumisensa foorumiin. Kyseisessä talousfoorumissa on tarkoituksena keskustella Kaukoidän tulevasta kehityksestä, alueellisesta- ja globaalista taloudesta, kansainvälisestä yhteistyöstä sekä etsitään välineistöä kriiseistä selviytymiseen ja hahmotellaan maailman uutta arkkitehtuuria. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin tekee 6.-7. syyskuuta työmatkan Kaukoidän federaation alueelle, minkä aikana hän osallistuu seitsemänteen Itäiseen talousfoorumiin, kertoi Kremlin lehdistöpalvelu. 

Intian pääministeri Narendra Modi ja Malesian pääministeri Ismail Sabri Jacob puhuvat osallistujille videotervehdyksien välityksellä. 

Armenian, Mongolian ja Myanmarin pääministerit Nikol Pashinyan, Luvsannamsrain Oyun-Erdene sekä Min Aung Hlaing osallistuvat Itäisen talousfoorumin täysistuntoon 7. syyskuuta 2022. 

Loppupäätelmät 

Moninapaisen maailman teeman mukaisesti Venäjän ystävät ja yhteistyökumppanit ovat suurelta osin Aasiassa.  

Taloustieteilijöiden mukaan Yhdysvaltojen johtama transatlanttinen uusliberalistinen maailmanjärjestys on hiipumassa, sillä vallansiirtymä on tapahtumassa maailmanpolitiikan ja talouden osalta atlanttiselta vyöhykkeeltä poliittiseen Tyynenmeren akselille, mitä myös Itä-Aasia edustaa. Koska Yhdysvaltojen johtajuus maailmanjärjestyksen keulakuvana murenee, eikä se pysty säilyttämään globaalia asemaansa yllä rauhanomaisin keinoin, on se turvautunut voimakeinoihin pyrkiäkseen säilyttämään aikaisemman globaalin kypsän hegemoniansa. Juuri nykyinen sotatila Ukrainassa on osoitus suurvaltojen raadollisesta kamppailusta maailmanjärjestyksen hegemoniasta. 

Yhdysvaltojen ja EU:n yritykset eristää Venäjä ja Kiina toimivat itseasiassa länsivaltoja vastaan, sillä eristäminen innostaa entisestään Poliittisesti Tyynenmeren akselin valtioita liittymään sellaisiin yhteisöihin kuten esimerkiksi Euraasian talousunioniin (EAEU), SCO:n ja BRICS-maihin. Tämän yhteistyön tarkoituksena on nousta hyviin asemiin maailmanjärjestystä ajatellen ja turvatakseen taloudellisen sekä puolustuksellisen asemansa. Poliittisella Tyynenmeren akselilla tässä yhteydessä tarkoitetaan esimerkiksi Venäjää, Itä-Aasiaa ja BRICS-maita yleensä.  

Yhdysvallat pelkää Venäjän poliittisen ja taloudellisen kehityksen voimistumista   

Yhdysvaltain kongressin ajatushautomo, jota kutsutaan kongressin tutkimuspalveluksi (Congressional Research Service) julkaisi jo vuonna 2017 raportin Northeast Asia and Russia’s ”Turn to the East”: Implications for U.S. Interests [2]. Siinä käsiteltiin Venäjän poliittisten ja taloudellisten suhteiden kehitystä pääasiassa merkittävien Koillis-Aasian valtioiden eli Kiinan, Japanin, Etelä-Korean, ja myös Pohjois-Korean, kanssa. Muiden muassa öljyyn, maakaasuun ja liikenneyhteyksiin keskittyvässä raportissa huomioitiin myös Koillis-Aasian alueelliseen turvallisuuspolitiikkaan (Shanghain yhteistyöjärjestö, SCO) sekä arktisen alueen geopolitiikan kysymyksiä. 

Lopuksi huomautamme, että suomalaista valtuuskuntaa tai tarkkailijoita ei tiettävästi ollut, eikä ole Itäisessä talousfoorumissa paikalla, sillä Suomen poliittinen koneisto on valjastettu Ukrainan avustamiseen, Venäjän vastaisiin talouspakotteisiin ja Yhdysvaltojen sekä Brysselin intressien tyydyttämiseen. 

Markku Juutinen

 

Lähde:

Eastern Economic Forum will start on September 5, in Vladivostok – Eurasia Business News [1]