- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Rintasyövästä raju rahariita

Mammografia ei ole kovin tehokas tapa löytää syöpäkasvaimia. Jopa kolmannes syöpäkasvaimista jää löytämättä, varsinkin nuorilla naisilla tai kuvaus antaa väärän positiivisen tuloksen.

Yhdysvalloissa on meneillään ruma riita rintasyövän diagnosointimenetelmien ympärillä. Amerikkalainen hallitukselle terveysasioissa neuvoa antava elin USPSTF suositti vuoden 2009 lopulla että mammografiatutkimus tehtäisiin automaattisesti kerran vuodessa yli 40-vuotiaille naisille.

Yhdysvalloissa terveydenhuollosta vastaavat suurelta osin yksityiset klinikat, jotka saavat toimeentulonsa paitsi potilailta, valtion sairausvakuutusmaksuista sekä vakuutusyhtiöiltä, ja tässä onkin kiistan juuret. USPSTF:n uuden suosituksen jälkeen erilaiset eturyhmät kuten American Cancer Society, SBI, ACR ja Susan G. Komen for the Cure puhkesivat protesteihin.

Suositukset vähentävät radiologien ja syöpäspesialistien tuloja. Vuonna 2008 markkina-analyytikko Medtech Insight arvioi rintasyöpäseulonnan liikevaihdon olevan 2.1 miljardin dollaria, ja tuoton ennustettiin kasvavan. Kasvuennuste sai yritykset sijoittamaan rahaa laitteisiin. Nyt uusien suositusten katsotaan “romuttavan kaiken”.

Sivujuonteena kiistassa kulkee terveys. USPSTF:n huolena oli myös se, että rintasyövän etsiminen mammografialla saattaa jopa aiheuttaa syöpää.

Useat tutkijat vahvistavat arvion: rinnan trauma mammografian yhteydessä saattaa tehdä tilaa invasiivisille syöpäsoluille, mainitsee BNET.

Lämpökamerakuvaus (thermography) on todettu paremmaksi metodiksi. Termografia näyttäisi olevan patologisen seurannan mukaan 86-90 prosenttisesti tehokas menetelmä, kun mammografian virheprosentti on jopa 56%.
Eturyhmien painostuksen takia vakuutusyhtiöt ja valtion Medicare-ohjelma ovat kieltäytyneet korvaamasta termografia-kuvauksia. USPSTF, hallituksen oma neuvonantaja kuitenkin suosittaa mammografian käytön vähentämistä.