Rikin terveyshyödyt – tämän vuoksi kannattaa käyttää karvassuolaa, parsakaalia ja MSM-jauhetta

Rikki on prosentuaalisesti kolmanneksi yleisin kehon mineraaleista.1 Noin puolet rikistä on lihaksissa, ihossa ja luissa. Rikillä on tärkeä tehtävä sadoissa fysiologisissa prosesseissa.2

Rikkisidokset auttavat proteiineja säilyttämään muotonsa, ja nämä sidokset määrittävät proteiinien biologisen aktiivisuuden.

Esimerkiksi karvat ja kynnet koostuvat kovasta proteiinista nimeltä keratiini, joka sisältää runsaasti rikkiä. Sen sijaan tukikudos ja rustokudos sisältää proteiineja joissa on taipuvia rikkisidoksia, mikä antaa rakenteelle joustavuutta.

Ihmisen ikääntyessä joustavat kudokset menettävät elastisuutta, mikä saa ihon roikkumaan ja aiheuttaa ryppyjä, lihasjäykkyyttä ja nivelkipua. Rikin liian vähäinen saanti todennäköisesti edesauttaa ikääntymiseen liittyvien oireiden kehitystä.

Rikillä on monia tehtäviä elimistössä

Sen lisäksi että rikkiä tarvitaan proteiinien sidoksiin, rikkiä tarvitaan entsyymien rakenteen ja biologisen aktiivisuuden ylläpitoon. Jos elimistössä ei ole tarpeeksi rikkiä, entsyymit eivät toimi kunnolla.

Tästä voi seurata lukuisia terveysongelmia, sillä aineenvaihduntaprosessit riippuvat biologisesti aktiivisista entsyymeistä. Rikillä on tärkeä rooli seuraavissa toiminnoissa:3

  • Elimistön elektroninsiirtojärjestelmässä, osana rauta/rikki-proteiineja mitokondrioissa, solujen energiatehtaissa.
  • Tiamiinin (B1-vitamiini) ja biotiinin (B7) konversiossa, joita molempia tarvitaan muuttaessa hiilihydraatteja energiaksi.
  • Tärkeiden aineenvaihdunnan välituotteiden, kuten glutationin, synteesissä. Glutationi on yksi tärkeimmistä antioksidanteista – S-adenosyylimetiodiinin (SAMe), tauriinin ja N-asetyylikysteiinin (NAC)4 ohella.
  • Insuliinin kunnollinen toiminta. Insuliinimolekyyli koostuu kahdesta aminohappoketjusta, jotka ovat kiinnittyneet toisiinsa rikkisillan välityksellä. Ilman tätä sidosta insuliini ei voi suorittaa tehtäväänsä elimistössä.
  • Rikki osallistuu myrkkyjen neutralointiin.
  • Glukoosiaineenvaihdunta. Erään hypoteesin5 mukaan kun rikkiä on saatavilla riittävästi, se suojaa glukoosilta, jolloin se pelkistää rikkiä sen sijaan että aiheuttaisi glykaatiota ja vaurioita. Se vaikuttaisi suotuisasti alentamalla kroonista tulehdusta, sillä sokeri (glukoosi) on erittäin inflammatorinen ja aiheuttaa vaurioita elimistössä.

Rikki, kolesteroli ja D-vitamiini toimivat yhdessä

Vuonna 2011 haastattelin MIT:n vanhempaa tutkijaa Stephanie Seneffia ja kysyin hänen näkemystään rikin vaikutuksesta terveyteen ja sairauksiin. Haastattelu on nähtävissä alkuun liitetyltä videolta.

Rikin puutostila on varsin yleinen – johtuen osittain maaperän köyhtymisestä – mikä voi altistaa terveysongelmille kuten ylipainolle, sydänsairaudelle, Alzheimerille ja krooniselle väsymykselle, noin muutama mainitakseni.

Tutkimuksissa on myös havaittu, että rikki helpottaa esimerkiksi ihosairauksia, niveltulehdusta ja vyöruusua, mikä viittaa siihen, että rikki liittyy oleellisesti myös näihin sairauksiin.6 Vielä mielenkiintoisempi on Seneffin maininta kolesterolin, rikin ja D-vitamiinin välisestä yhteydestä.

Hän osoittaa, että sydäntauti voi itse asiassa liittyä kolesterolisulfaatin puutostilaan, ja selittää kuinka kohonnut LDL-kolesteroli on merkki puutostilasta. Tiivistettynä, keho tuottaa liikaa LDL-kolesterolia (johon viitataan virheellisesti ”pahana” kolesterolina) kompensoidakseen kolesterolisulfaatin puutostilaa.

Kun LDL kertyy plakiksi, plakin verihiutaleet tuottavat kolesterolisulfaattia, jota sydän ja aivot tarvitsevat toimiakseen kunnolla. Seneff myös selittää miksi LDL:n alentaminen statiineilla voi johtaa sydämen vajaatoimintaan.

Yksinkertaistetusti selitettynä, keho nostaa LDL-kolesterolia suojatakseen itseään kolesterolisulfaatin puutostilan haitallisilta vaikutuksilta. Kun LDL-kolesteroli poistetaan, poistetaan ”varomekanismi”, jonka tarkoituksena on pitää sydän toimintakykyisenä. Tästä voi seurata sydämen vajaatoiminta.

Auringonvalo on hyväksi sydänterveydelle

Näin ollen korkea LDL-kolesteroli korreloi sydän- ja verisuonisairauksien kanssa, joten kysymys kuuluukin: kuinka elimistö voi tuottaa kolesterolisulfaattia ilman että sen täytyisi tuottaa haitallista LDL-kolesterolia?

Normaalissa, terveessä tilanteessa iho tuottaa D3-vitamiinisulfaattia altistuessaan auringonvalolle. D3-vitamiinisulfaatti on vesiliukoista ja virtaa vapaasti verenkierrossa. Jos verenkierrossa virtaa riittävästi D3-vitamiinisulfaattia, elimistön ei tarvitse tuottaa enempää LDL:ää muodostaakseen sulfaattia tuottavaa plakkia.

Kohtuullinen altistus auringolle voi olla tärkeää sydämen ja verisuonien terveyden kannalta. D3-vitamiinilisät taasen eivät sisällä sulfaattia. Tämä on huono asia, sillä sulfaatiton muoto tarvitsee LDL:ää kuljettamaan molekyylejä.

Seneff epäilee, että suun kautta nautittava sulfaatiton D-vitamiini ei todennäköisesti tarjoa samoja hyötyjä kuin D-vitamiini jota iho tuottaa altistuessa auringonvalolle, sillä sitä ei voi muuttaa D-vitamiinisulfaatiksi.

Rikkipitoiset vihannekset

Kuitupitoiset, ei-lehtivihannekset sisältävät runsaasti rikkiä. Näitä ovat esimerkiksi:

  • Ristikukkaiset vihannekset7 kuten kaali, parsakaali, kukkakaali, ruusukaali, sareptansinappi ja pinaattikiinankaali.
  • Sipulit kuten keltasipuli, salottisipuli, valkosipuli ja purjo.
  • Syötävät varsikasvit ja versot kuten selleri, fenkoli ja parsa.

Ristikukkaiset vihannekset tunnetaan hyvin niiden syöpää torjuvien ominaisuuksien vuoksi. Orgaaninen rikkiyhdiste sulforafaani on yksi tärkeimmistä yhdisteistä joka on syynä tähän vaikutukseen. Kuten The World’s Healthiest Foods –kirjassa lukee:8

”… Sulforafaani lisää maksan toinen vaiheen detoksifikaatioentsyymien aktiivisuutta. Nämä entsyymit … tunnetaan hyvin niiden kyvystä puhdistaa monenlaisia myrkyllisiä yhdisteistä kehosta, ei vain monia karsinogeeneja, vaan myös monia reaktiivisia happispesieksiä, erityisen ikävänlaisia vapaita radikaaleja.

Antamalla piristysruiskeen näille tärkeille detoksifikaatioentsyymeille, ristikukkaisten yhdisteet suojaavat solujen mutaatioilta, syövältä ja lukuisilta muilta haittavaikutuksilta joita nämä myrkyt muuten aiheuttaisivat.”

Valmista parsakaali oikeaoppisesti, jotta saat suurimman mahdollisen määrän rikkiä

Kuten kirjoitin aiemmassa artikkelissani, syöpää torjuvan vaikutuksen maksimoinnin kannalta on tärkeää olla ylikypsentämättä parsaa. Sitä ei myöskään kannata syödä raakana. Raa’asta parsakaalista saa vain noin 12 prosenttia teoreettisesta sulforafaanin kokonaismäärästä.

Höyryttämällä parsakaalin kärkiä kolmesta neljään minuuttia imeytyvän sulforafaanin määrä on korkeimmillaan, sillä epitiospesifieriproteiini – lämmölle herkkä proteiini, joka inaktivoi sulforafaanin – eliminoituu. Jäljelle jää kuitenkin myrosinaasientsyymiä, joka muuttaa glukorafaniinin sulforafaaniksi. Ilman sitä et saisi yhtään sulforafaania. Vältä keittämästä parsakaalia tai kuumentamasta sitä mikroaaltouunissa minuuttia kauemmin, sillä tämä tuhoaa suurimman osan myrosinaasista.

Jos haluat keittää parsakaalin, upota se kiehuvaan veteen noin 20-30 sekunnin ajaksi, mutta ei yhtään sen pidemmäksi aikaa. Tämän jälkeen upota parsakaali kylmään veteen kypsymisen pysäyttämiseksi. Lisäämällä joukkoon myrosinaasia sisältäviä ruoka-aineita, kuten sinapinsiemeniä, daikonin retiisiä, wasabia tai coleslawia, nostat sulforafaanin määrää vieläkin korkeammaksi.

Muita rikkipitoisia ruokia

Muita runsaasti rikkiä sisältäviä ruokia ovat:

  • Proteiinipitoiset eläinkunnan tuotteet kuten vapaana kasvaneiden luomukanojen munanvalkuaiset, ruoholla ruokitun naudan liha, vapaana kasvaneen luomukanan liha ja villikala.
  • Pähkinät kuten saksanpähkinä, manteli ja cashewpähkinä.
  • Siemenet kuten seesaminsiemen ja auringonkukansiemen.
  • Maitotuotteet kuten maito, juusto ja hapankerma (mieluiten ruoholla ruokitun luomunaudan).
  • Tietyt hedelmät: kookospähkinä, banaani, ananas ja vesimeloni.

Huolimatta siitä että monet ruoat sisältävät rikkiä, riittävän määrän saaminen ruoasta voi olla vaikeaa. Kuten mainitsin, ongelma johtuu pitkälti maaperän köyhtymisestä. Ehkäpä parhain tapa varmistaa riittävä rikin saanti on keittää luulientä luonnonmukaisesti kasvatettujen eläinten luista.

Lientä tulee nauttia säännöllisesti, ja sitä voi käyttää keittoissa ja muhennoksissa. Tukikudokset sisältävät runsaasti rikkiä, ja kun luut kypsennetään hitaasti hauduttaen, ravinteet liukenevat luista keittoveteen.

Ravintolisät, jotka sisältävät rikkiä

Rikin saantia voi myös kasvattaa nauttimalla ravintolisiä kuten dimetyylisulfoksidia (DMSO) tai metyylisulfonyylimetaania (MSM). DMSO:ta käytetään pääsiassa eläinten lääkinnässä. DMSO edistää eläinten pehmytkudosten terveyttä ja nopeuttaa pehmytkudosvammojen paranemista.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on hyväksynyt DMSO:n intravesikaaliseen käyttöön kivuliaan virtsarakon oireyhtymän hoidossa.9 On myös olemassa DMSO:ta sisältäviä voiteita ja suun kautta nautittavia valmisteita, mutta näitä kannattaa välttää. Teollisuudessa DMSO:ta muodostuu paperinvalmistuksen sivutuotteena, ja se voi sisältää epäpuhtauksia.

Ole tarkkana että saat laadukasta, lääkelaatuista ainetta, joten älä käytä DMSO:ta ilman lääkärin valvontaa. DMSO voi vaikuttaa monien muiden lääkkeiden toimintaan. Tiivistettynä, on järkevämpää käyttää MSM:aa, sillä se on huomattavasti turvallisempaa eikä se näytä vaikuttavan muiden lääkkeiden toimintaan.

MSM:n käyttö polven nivelrikon aiheuttaman kivun hoidossa

MSM:n suurin hyöty liittyy sen kykyyn lievittää tulehdusta. Noin 15 prosenttia DMSO:sta hajoaa elimistössäsi MSM:ksi, ja 34 painoprosenttia MSM:stä on rikkiä. MSM on kuitenkin muutakin kuin vain yksinkertainen rikinluovuttaja. Se vaikuttaa myös rikkiaineenvaihduntaan, mutta tarkkaa mekanismia ei tunneta.

Ravintolisänä MSM:aa (joka on DMSO:n aineenvaihduntatuote) käytetään yleisesti kivun hoitoon, erityisesti sellaisen kivun joka johtuu niveltulehduksesta. Eräässä kliinisessä tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt joilla oli nivelrikko polvessa ja jotka nauttivat MSM:aa 3 grammaa kahdesti päivässä 12 viikon ajan kokivat kivun lievittyneen huomattavasti ja fyysisen toimintakyvyn kohentuneen verrattuna kontrolliryhmään.10

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että potilaat joilla oli lievä tai keskivaikea nivelrikko hyötyivät suun kautta nautittavasta glukosamiinista ja MSM:sta, kun valmisteita annettiin yksittäin ja yhdessä. Tässä tutkimuksessa hoitoryhmälle annettiin 500 milligrammaa (mg) glukosamiinia ja/tai 500 mg MSM:aa kolmesti päivässä 12 viikon ajan. Tutkijoiden mukaan:11

”Glukosamiini, MSM ja niiden yhdistelmä tuotti analgeettisen ja anti-inflammatorisen vaikutuksen nivelrikkoisilla. Yhdistelmäterapia lievitti kipua ja turvotusta ja paransi nivelten toimintakykyä paremmin kuin yksittäinen yhdiste.

Kaikkia hoitomuotoja siedettiin hyvin. Analgeettinen ja anti-inflammatorinen vaikutus alkoi nopeammin kahden aineen yhdistelmällä kuin pelkällä glukosamiinilla. Voidaan tehdä johtopäätös, että MSM:n käyttö glukosamiinin kanssa tarjoaa paremman ja nopeamman avun nivelrikkopotilaille.”

Myrkyllisyystutkimukset ovat osoittaneet, että MSM on erittäin turvallinen ja sitä voi ottaa erittäin suuria annoksia. Vaikka söisin runsaasti MSM-pitoisia ruokia, voit silti käyttää ravintolisää eikä myrkytyksen vaaraa ole. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet toimivaksi annostukseksi 1,5-6 grammaa.

Suurten annosten mahdollisia sivuvaikutuksia ovat epämukavuuden tunne vatsassa, nilkkojen turvotus ja ihottuma. Nämä ovat todennäköisesti detoksifikaatiosta johtuvia vaikutuksia joita voi lievittää tai minimoida pienentämällä aloitusannosta tai nostamalla annosta vähitellen. Jos haluat tietää enemmän MSM:sta ja sen käyttökohteista, lue aiempi artikkelini ”MSM Health Benefits May Be Related to Its Sulfur Content.”

Karvassuolan hyödyt

Karvassuola (magnesiumsulfaatti) koostuu magnesiumista, rikistä ja hapesta. Vaikka suurin osa karvassuolan terveysvaikutuksista liittyy magnesiumiin12 – kuten parantunut unenlaatu, stressin väheneminen ja lievittynyt kipu ja lihaskrampit – myös sen sisältämä rikki on tärkeä terveydelle.

Kuten aiemmin mainitsin, rikillä on tärkeä rooli myrkkyjen neutraloinnissa, ja ihmiset, joilla on ongelmia myrkkyjen kanssa kärsivät usein sulfaatioreitin puutostilasta. Kuten Enzyme Stuff –sivustolla selitetään:13

”… Suurimmalla osalla autismia sairastavista tärkeimmät detoksifikaatioreitit toimivat vaillinaisesti. Reitin toiminta edellyttää rikkiä sulfaattimuodossa (tunnetaan sulfataationa). Siihen liittyvä entsyymi on fenoli-rikkitransferaasi (PST), mutta ongelman arvellaan johtuvan riittämättömästä hyödynnettävien sulfaatti-ionien saannista, ei aineenvaihduntaentsyymistä itsestään.

Tri [Rosemary] Waring havaitsi, että suurimmalla osalla autismin spektrin lapsista sulfaatin määrä on erittäin alhainen, ja voi olla jopa niinkin pieni kuin 15 prosenttia neurologisesti normaalien ihmisten määrästä. Henkilöt, joilla on heikentynyt kyky tai jotka eivät kykene muuttamaan yhdisteitä sulfaateiksi on ongelmia käsitellä ympäristöperäisiä kemikaaleja, osaa lääkkeistä, ja jopa joitain kehon tuottamia kemikaaleja.

Heihin kuuluu myös ihmisiä joilla on esimerkiksi Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti, nivelreuma ja kemikaaliyliherkkyys.

PST-sulfaatioreitti on välttämätön tiettyjen myrkkyjen pilkkomiseen ja poistamiseen elimistöstä. Tähän kuuluu fenoleiksi kutsuttujen kemikaalien prosessointi … Kaikki ruoat sisältävät joitain fenoliyhdisteitä. Kuitenkin osa ruoista sisältää huomattavasti enemmän fenoleita kuin toiset. Jos sulfaatioreitti ei toimi kunnolla, henkilö ei välttämättä kykene prosessoimaan fenoliyhdisteitä niin nopeasti kuin he saavat niitä.

Tällä on kumulatiivinen vaikutus. Kun fenolit alkavat kertyä elimistöön, siitä voi seurata lukemattomia erilaisia oireita. Fenoli-intoleranssin oireita ovat unissakävely, yöllinen hikoilu, ärtyisyys, ihottuma ja muut iho-oireet. Fenoli-intoleranssin ja hiivan oireet ovat hyvin samankaltaisia sillä molemmissa keho pyrkii pääsemään eroon myrkyistä.”

Myrkyt voi aiheuttaa intoleranssia rikkipitoisille ruoille

Elohopeamyrkytyksestä kärsivät ihmiset ovat yleensä herkkiä rikkipitoisille ruoille. Rikki saa elohopean (ja muut myrkyt) liikkeelle, mikä aiheuttaa oireita.14,15 Muut ruoka-aineet, kuten elintarvikevärit, voivat pahentaa PST-sulfaatioreitin ongelmia entisestään heikentämällä PST-entsyymin aktiivisuutta. Jotta saisit selville kärsitkö tästä, suosittelen:

  • siirtymään vähärikkiselle dieetille, jotta saisit vähemmän fenoleita,
  • vähentämään myrkkyaltistusta syömällä luomua ja välttämällä kaikkia myrkyllisiä kodinkemikaaleja.

Kun myrkkyjä on vähemmän, voit alkaa lisätä rikkipitoisia ruokia ruokavalioosi yksi kerrallaan. Seuraavaksi, on tärkeää tehostaa elimistöön myrkkyjenneutralointikykyä lisäämällä sulfaatin saantia. MSM, tai rikkiä sisältävää aminohappo kysteiiniä tai tauriinia voi käyttää, mutta karvassuolakylvyt on usein suositeltavampia koska karvassuolojen rikki helposti elimistön käytettävissä ilman että sitä tarvitsee muuttaa toiseen muotoon.

Yleissuosituksena, lisää 2,4-4,7 dl karvassuolaa kylpyammeelliseen vettä. Mitä lämpimämpää vesi on, sitä enemmän suolaa liukenee, ja sitä enemmän sitä imeytyy elimistöösi, sillä lämpö avaa ihohuokoset. Jos saat oireita, kuten ärtyneisyyttä tai hyperaktiivisuutta, vähennä suolan määrä ja lisää asteittain sietokyvystä riippuen. Vaihtoehtoisesti lisää yksi osa karvassuolaa kahteen osaan vettä jalkakylpyä varten. Liota jalkoja vedessä noin 30 minuutin ajan.

Rikki on tärkeää optimaalisen terveyden kannalta

Yhteenvetona, kehosi tarvitsee rikkiä myrkkyjen neutralointia varten, mutta jos kehossa on liikaa myrkkyä, aloita hitaasti. Jos myrkkyjen neutralointireitit eivät toimi kunnolla, liiallinen rikin saanti voi ylikuormittaa kehosi laittamalla myrkyt liikkeelle, jolloin olostasi tulee erittäin huono. Ensin täytyy lopettaa myrkkyjen siirtyminen elimistöön, ja vasta sitten tukea kehon luontaisia myrkkyjen neutralointiprosesseja. Rikillä on tärkeä rooli myrkkyjen neutraloinnissa. Ilman sitä keho ei yksinkertaisesti kykene saamaan myrkkyjä liikkeelle ja poistamaan niitä.

Rikki on myös tärkeä sydämen ja verenkiertoelimistön terveydelle, mitokondrioiden terveydelle, insuliinin toiminnalle ja vitamiinikonversiolle. Rikin puutostila voi olla havaitsematta jäänyt tekijä, joka vaikuttaa monien heikkoon terveydentilaan. Eli, jos sinä tai joku rakkaistasi kamppailee edellämainittujen ongelmien kanssa, mukaanlukien mutta ei rajoittuen korkeaan LDL-kolesteroliin, keskittymisvaikeuksiin, autismiin, ylipainoon, niveltulehdukseen, Alzheimeriin tai krooniseen väsymykseen, haluat ehkä parantaa rikkitilannettasi, ja näet helpottaako vaivasi.

 

Lähde: Mercola.com

Lue myös:

DMSO ja C-vitamiini – syöpähoidon tehokaksikko
Dimetyylisulfoksidin terapeuttinen käyttö vaikeasti kehitysvammaisten Down-lasten hoidossa

1 kommentti

  1. Erinomaisen hyvä ja kattava artikkeli. Näitä pitäisi useamman lukea. Täytyy laittaa tutuille jakoon!

    Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat