"Tietääksesi kuka hallitsee, selvitä, ketä et saa arvostella."

Voltaire

Tomaatit ja porkkanat ovat hyviä karotenoidien lähteitä.

Ravintoperäiset karotenoidit vähentävät syöpäriskiä

11 ääntä, keskiarvo: 4,27 / 5 tähteä 511 ääntä, keskiarvo: 4,27 / 5 tähteä 511 ääntä, keskiarvo: 4,27 / 5 tähteä 511 ääntä, keskiarvo: 4,27 / 5 tähteä 511 ääntä, keskiarvo: 4,27 / 5 tähteä 5 (11 ääntä, keskiarvo: 4,27)
Sinun tulee olla rekisteröitynyt käyttäjä antaaksesi arvostelun.
Ladataan...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Kuopion yliopistossa julkaistu tutkimus osoittaa, että ravinnosta saataviin karotenoideihin kuuluva lykopeeni voisi vähentää syöpäriskiä.

Filosofian lisensiaatti Jouni Karppi tutki kuutta veressä esiintyvää ravintoperäistä karotenoidia ja seurasi menetelmänsä avulla itäsuomalaisten miesten ja naisten plasman karotenoidipitoisuuksien vaihteluita eri vuodenaikoina. Hän tutki muutoksia parinkymmenen vuoden ajalta. Karotenoidit ovat kasvien, levien, bakteerien ja sienten tuottamia värillisiä yhdisteitä ja antavat värin niitä sisältäville vihanneksille ja hedelmille. Noin 10 prosenttia kaikista karotenoideista on A-vitamiinin esiasteita.

Karotenoidien on todettu toimivan elimistössä antioksidantteina ja vähentävän veren rasvojen hapettumista. Karpin väitöstutkimus osoitti lisäksi, että miehillä, joilla seerumin lykopeenipitoisuudet olivat korkeimmat, kokonaissyöpäriski oli 45 prosenttia pienempi kuin niillä, joilla pitoisuudet olivat tätä pienemmät. Itäsuomalaisessa tutkimusväestössä havaittiin useimpien kohdalla, että seerumin karotenoidien pitoisuudet lisääntyivät 1980-luvulta 2000-luvulle. Tämä selittyy todennäköisesti hedelmien ja vihannesten käytön lisääntymisellä ravinnossa. Näyttäisi myös siltä, että iän myötä itäsuomalaiset syövät vähemmän tomaatteja ja tomaattipohjaisia elintarvikkeita kuin nuoremmat ja seerumin lykopeenipitoisuus väheni tutkittavien ikääntyessä.

Tutkimuksesta kerrottiin Luontaisterveys-lehdessä, www.karprint.fi

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Tietoa Toimitus

Yksi kommenti

  1. Mielenkiintoisia terveystietoja luonnon raaka-aineista. Sain merkittävää tietoa monista tiedoista tältä sivulta. Syön itse kohtuu terveellisesti ja käytän myös tiedemiesten kehittelemiä kokonaisista ruoka-aineista valmistettuja lisäravinteita ja ne on tehty vain syötävistä osista jotka kuuluu ihmisen normaaliin ruokavalioon. Monet ihmiset on selättänyt monet taudit esim allergiat, astmat, maitoallergiat yms käyttämällä näitä lisäravinteita. Esim karotenoidien runsas käyttö edistää immuunivastineen kohoamista jopa 37% korkeammalle ja olen huomannut että nämä tuotteet toimii niinkuin niissä luvataan. Nämä on biotehokkaita joten ne on suunniteltu niin että ne imeytyy tehokkaasti.

    (0)(0)

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*