- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Ravintolisätkö vaarallisia?

Ravintolisät eivät ole vaarallisia, vaikka valtamedia antaa tilaa tälle virheelliselle narratiiville.

Viime viikolla Journal of Medical Toxicologyssä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ravintolisiä koskevien puheluiden määrä myrkytyskeskuksiin kasvoi 50 % aikavälillä 2005-2012. Suurin osa puheluista koski pieniä lapsia. Valtamedia reagoi kysymällä onko turvallista säilyttää ravintolisiä kotona. Kuten aiemmissakin tapauksissa [1], joissa ravintolisiä on mustamaalattu, tilastotiedon tarkastelu on lopulta osoittanut että ravintolisät ovat hyvin turvallisia valmisteita.

Julkaisun artikkelissa [2] viitataan Yhdysvaltain myrkytyskeskusten keskusliiton (AAPCC) tietojärjestelmään. Alla tilastotietoa suoraan tietokannasta:

Vuonna 2015 heräsi vastaavanlainen mediakohu kun Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö väitti, että vuosittain 23 000 ihmistä joutuu ensiapuun ravintolisien vuoksi. Läheisempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että 20 prosentissa tapauksista valvomaton lapsi on niellyt pillereitä, ja 40 prosentissa tapauksista yli 65-vuotias on tukehtunut pilleriin.

Muissa tapauksissa liian suuri määrä laihdutuspillereitä, seksuaalista toimintakykyä parantavia pillereitä ja/tai energiajuomia on aiheuttanut sydämentykytyksiä. Nykyinen kuohunta on puhtaasti tilastojen luovaa tulkintaa.

Todennäköisesti ei ole sattumaa että viimeisimmässä kohussa viitataan vuosien 2005-2012 tilastotietoihin, jolloin ravintolisien käyttö yleistyi nopeasti. Minkä tahansa tuotteen käytön kasvu poikii myös enemmän kysymyksiä ja huolestuneita yhteydenottoja, tapahtuipa myrkytyksiä tai ei.

Viranomaisten hyväksymiin – jopa asianmukaisesti määrättyihin – lääkkeisiin kuolee vuosittain satojatuhansia potilaita [3], mutta valtamedia ei lotkauta korvaansa koko asialle. Kukaan ei ole kuollut ravintolisiin, mutta tästä huolimatta mediassa vaaditaan koko ajan, että ravintolisien säätelyä tulee lisätä. Se mitä ei koskaan mainita on se että ravintolisiä säädellään tälläkin hetkellä, ja että jos niihin suhtaudutaan samalla tavalla kuin huumeisiin, niiden hinta nousee huumeiden tasolle. Ne saattavat myös kadota kokonaan kaupoista, koska tuottajat eivät voi laittaa yhtä paljon rahaa kiinni ei-patentoitaviin tuotteisiin. Onko lääketeollisuuden mainosdollareilla ja tutkimusavustuksilla ollut vaikutusta narratiivin vinoutumiseen? Vedä omat johtopäätöksesi.

 

Lähde: ANH USA [4]

Lue myös:

Amerikkalaiset saavat liikaa D-vitamiinia? Kriittinen katsaus mediahysteriaan [5]
Ravintolisät – ajankohtainen keskustelun aihe [6]