Ravintolisätkö vaarallisia?

Ravintolisät eivät ole vaarallisia, vaikka valtamedia antaa tilaa tälle virheelliselle narratiiville.

Viime viikolla Journal of Medical Toxicologyssä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ravintolisiä koskevien puheluiden määrä myrkytyskeskuksiin kasvoi 50 % aikavälillä 2005-2012. Suurin osa puheluista koski pieniä lapsia. Valtamedia reagoi kysymällä onko turvallista säilyttää ravintolisiä kotona. Kuten aiemmissakin tapauksissa, joissa ravintolisiä on mustamaalattu, tilastotiedon tarkastelu on lopulta osoittanut että ravintolisät ovat hyvin turvallisia valmisteita.

Julkaisun artikkelissa viitataan Yhdysvaltain myrkytyskeskusten keskusliiton (AAPCC) tietojärjestelmään. Alla tilastotietoa suoraan tietokannasta:

  • Ravintolisien osuus kaikista myrkytyskeskukselle ilmoitetuista tapauksista on vain 1,8 %, kipulääkkeiden osuus on 11 %, kodin puhdistustuotteiden 7,6 % ja henkilökohtaisen hygienian tarvikkeiden 7,4 %.
  • Ravintolisät eivät yllä edes 25 yleisimmän ainekategorian joukkoon. Antipsykootit, kipulääkkeet ja masennuslääkkeet ovat listan kärjessä.
  • Myrkytyskeskuksen puheluista lähes 90 % koskee lääkkeitä ja muita ihmisen valmistamia yhdisteitä.
  • Vuosina 1985-2015 yli 14 miljoonaa alle 5-vuotiasta joutui turvautumaan hätätoimenpiteisiin säästyäkseen kemiallisten valmisteiden, esimerkiksi lääkkeiden, ja henkilökohtaisten hygieniatuotteiden kuten vaahtokylpyaineen aiheuttamalta myrkytykseltä.
  • On todennäköisempää että lapsi kuolee nieltyään patterin kuin vitamiinia. Pelkästään vuonna 2015 42 alle 5-vuotiasta lasta kuoli nieltyään kipulääkkeitä, pattereita, ilmanraikastimia ja muita kemikaaleja – mutta yksikään ei kuollut vitamiineihin tai ravintolisiin.

Vuonna 2015 heräsi vastaavanlainen mediakohu kun Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö väitti, että vuosittain 23 000 ihmistä joutuu ensiapuun ravintolisien vuoksi. Läheisempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että 20 prosentissa tapauksista valvomaton lapsi on niellyt pillereitä, ja 40 prosentissa tapauksista yli 65-vuotias on tukehtunut pilleriin.

Muissa tapauksissa liian suuri määrä laihdutuspillereitä, seksuaalista toimintakykyä parantavia pillereitä ja/tai energiajuomia on aiheuttanut sydämentykytyksiä. Nykyinen kuohunta on puhtaasti tilastojen luovaa tulkintaa.

Todennäköisesti ei ole sattumaa että viimeisimmässä kohussa viitataan vuosien 2005-2012 tilastotietoihin, jolloin ravintolisien käyttö yleistyi nopeasti. Minkä tahansa tuotteen käytön kasvu poikii myös enemmän kysymyksiä ja huolestuneita yhteydenottoja, tapahtuipa myrkytyksiä tai ei.

Viranomaisten hyväksymiin – jopa asianmukaisesti määrättyihin – lääkkeisiin kuolee vuosittain satojatuhansia potilaita, mutta valtamedia ei lotkauta korvaansa koko asialle. Kukaan ei ole kuollut ravintolisiin, mutta tästä huolimatta mediassa vaaditaan koko ajan, että ravintolisien säätelyä tulee lisätä. Se mitä ei koskaan mainita on se että ravintolisiä säädellään tälläkin hetkellä, ja että jos niihin suhtaudutaan samalla tavalla kuin huumeisiin, niiden hinta nousee huumeiden tasolle. Ne saattavat myös kadota kokonaan kaupoista, koska tuottajat eivät voi laittaa yhtä paljon rahaa kiinni ei-patentoitaviin tuotteisiin. Onko lääketeollisuuden mainosdollareilla ja tutkimusavustuksilla ollut vaikutusta narratiivin vinoutumiseen? Vedä omat johtopäätöksesi.

 

Lähde: ANH USA

Lue myös:

Amerikkalaiset saavat liikaa D-vitamiinia? Kriittinen katsaus mediahysteriaan
Ravintolisät – ajankohtainen keskustelun aihe

3 kommenttia

  1. Suomessa Evira ja paikalliset elintarvikevalvonnat kyttäävät suurennuslasin kanssa ravintolisien valmistajia ja maahantuojia. Nykyään melkein kaikki informaatio tuotteen vaikutuksista on kiellettyä. Esimerkiksi jos tuotteella on laksatiivinen vaikutus, sitä ei tuotteesta suoraan saa sanoa. Kiellettyjä lääkkeellisiä väittämiä Eviran mukaan ovat esim. ”auttaa mahavaivoihin, ehkäisee niveloireita, toimii flunssaan, vähentää tulehdusta, auttaa eturauhasvaivoihin, vähentää kipua” jne.
    Vaikka tuote olisi kuinka tehokas tahansa, vaikutuksista ei saa kertoa. Vaatimukset ovat viime vuosina tiukentuneet entisestään. Yrittäjät joutuvat tekemään jatkuvasti muutoksia tuotteiden etiketteihin ja esitteisiin. Samaan aikaan esimerkiksi myrkyllistä aspartaamia saa tuotteissa myydä vapaasti ilman kyttäystä, vaikka tieteellisiä tutkimuksia aineen myrkyllisyydestä on pilvin pimein. Asiat eivät tosiaan ole kovin hyvällä mallilla..

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. No mutta hyvänen aika tottakai mediassa vaaditaan ravintolisien säätelyn lisäämistä, koska niiden käyttö estää ihmisiä sairastumasta moniin eri puutostautien aiheuttamiin sairauksiin ja sehän ei valtamedialle sovi. Se on kauhistus niin lääketeollisuudelle kuin myös monille ”lääkäreille” jotka mieluusti nuoleskelevat rahasampolähteitään. Monesti on sivusta seuraten nähty mitä tuhoja ns. lääkkeet saavat aikaan nehän suorastaan pahentavat sairaan tilaa entisestään ja siinä on lisälääkityksen paikka ja uusi tautikierre ja lopun elämän kestävä ”lääkitys” josta ei hyödy kuin lääketeollisuus ja lääkärit. Eikö ihmiset vieläkään ymmärrä että tämä lääkebisnes on maailmanlaajuinen ihmiskoelaboratoriokoe jonka uhreiksi valikoituu juurikin ne jotka eivät osaa hakea apua luonnosta. Sillä kyllä luonto parantaa kunhan annetaan sille mahdollisuus Ja aletaan ajattelemaan omilla aivoilla eikä uskota auktoriteettien valheisiin.

    Plusääni(2)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat