Ravintoaineet talteen

Suomessa kesän sesonkituotteita on pakko säilöä joko pakastamalla tai kuivaamalla.

-Kaikenlainen käsittely ja säilyttäminen tuhoavat kasvisten ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Aina, kun kasvi joutuu kosketuksiin valon ja ilman kanssa, tapahtuu ravintoaineiden tuhoutumista, Ari Vihertuuli kertoo.

Hän suosii kuivaamista enemmän kuin pakastamista. Kuivaaminen vie myös vähemmän energiaa.

-Kuivata voi esimerkiksi yrttejä, sieniä ja marjoja. Ravintoaineita tuhoutuu aina vähemmän mitä kokonaisempana kasvin kuivaa. Kuivaamisessa ei tule ylittää yli 40-asteen lämpötilaa.

Talvisaikaan ankeampaa vihannestarjontaa voi paikata muilla ruoanvalmistusmenetelmillä.

-Liotus ja idätys ovat hyviä keinoja saada tuoretta ruokaa talvisaikaankin. Mm. mung-pavut ja linssit ovat maukkaita idätettyinä.

Elävän ravinnon merkittävämpänä kehittäjänä pidetään liettualaissyntyistä Ann Wigmorea (1909–1993). Elämänsä aikana hän kirjoitti lukuisia kirjoja ja muuan muassa perusti Hippocrates Health Institute:n Bostoniin vuonna 1963.

Elävän ravinnon ensimmäisenä oppikirjana pidetään Viktoras Kulvinskasin teosta Survival Into the 21st Century (1975). Tunnettu elävän ravinnon puolestapuhuja Suomessa oli nobelisti Artturi Ilmari Virtanen, joka tutki entsyymien osuutta ihmisen ruoansulatuksessa.

Täysin elävällä ravinnolla olevia ei Suomessa ole kovin monia, kun taas raaka-ruokapainotteisia on enemmän. Elävän ravinnon yhdistykseen kuuluu noin 600 jäsentä. Lisätietoja: www.elavaravinto.fi

 

Faktalaatikko: Miksi elävänä ja raakana?

  • Enemmän energiaa. Raakaravinnossa on yksinkertaisia sokereita, entsyymejä, ravintoaineita, mineraaleja hyvin imeytyvässä muodossa. Ihminen tarvitsee vähemmän energiaa ruoansulatukseen, joten energiaa jää enemmän muiden asioiden hoitamiseen: työhön, vapaa-aikaan, kuntoiluun, leikkimiseen, harrastamiseen jne.
  • Ruoansulatus nopeutuu. Elävä ravinto sisältää entsyymejä, jotka helpottavat ja nopeuttavat ruoansulatusta. Entsyymit tuhoutuvat kuumennettaessa. Suuren lämpimän aterian sulattaminen vaatii suuren määrän energiaa. Tämä lisää väsymystä ja kerää elimistöön aineenvaihduntajäämiä.
  • Paljon luonnollista kuitua. Raaka kasvisravinto sisältää kuitua, joka irrottaa suolistosta limaa, myrkkyjä ja muita aineenvaihduntatuotteita. Puhdas ruoka saattaa elimistön parhaaseen mahdolliseen toimintakuntoon. Elimistö pystyy korjaamaan itse omat vaurionsa ja poistamaan myrkkyjä helpommin.
  • Luonnollinen painonpudotus. Elävässä ruoassa on maksimaaliset ravintoarvot, mutta minimaalisesti kaloreita. Aidossa ja puhtaassa ravinnossa ei ole lisäaineita, raffinoituja sokereita tai rasvoja.
  • Korkeat ravintoarvot. Ero elävän ja kypsennetyn ruoan välillä on olennainen. Elävä ravinto sisältää myös elämän energiaa kuumennettua enemmän.
  • Unentarve voi vähentyä. Unentarve yleensä vähenee, kun kuormittavat ruoka-aineet on jätetty pois.
  • Ikääntyminen hidastuu. Vapaat radikaalit ovat elimistön aineenvaihduntajäämiä, ne saavat aikaan kehon hapettumista, jolloin ikääntyminen nopeutuu. Elävä ravinto sisältää antioksidantteja, joilla on olennainen osuus ikääntymisen hidastamisessa.

 

Takaisin pääjuttuun

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat