- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Ranskan uuden presidentin voitto sai iloisen vastaanoton Israelissa

Emmanuel Macronin voitto Ranskan presidentinvaaleissa [1] sai Israelissa vahvan tuen äänestäjiltä ja politiikoilta. Israelilaislehti Times of Israel uutisoi [2]:

”Toisessa maanosassa Israelin ranskalaiset aiheuttivat tungoksen äänestyspaikoilla estääkseen Le Penin nousun […] Pitkät jonot kerääntyivät äänestyspaikoilla ympäri Israelia, kun äänestäjät osoittavat huolta Ranskan tulevaisuutta ja siellä asuvia sukulaisia kohtaan.”

Moni Ranskan kansalaisuuden omaava israelilainen olikin hyvin huolissaan kansallismielisestä presidenttiehdokkaasta Marine Le Penistä. Finanssieliitin ja vasemmiston [3] ykkösehdokkaan Emmanuel Macronin puolesta kuultiinkin monenlaisia kommentteja.

52 vuotta Ranskassa asunut 82-vuotias Anette asuu nyt Israelissa. Hän kommentoi Ranskan vaaleja seuraavasti:

”Näin väittelyn, ja Le Penin sanat muistuttivat minua vuodesta 1939. ’Minä olen kansan puolella, minä olen kansan puolella’ [Le Pen sanoi]. Me tiedämme mitä tapahtuu seuraavaksi. Kaikki mitä hän sanoi oli niin järkyttävää, koska hän oli niin aggressiivinen.”

Neljä vuotta Israelissa asunut Rebecca kommentoi:

”Minun toivoni on, että hän [Macron] voisi laittaa Ranskan takaisin raiteilleen, kunnostaa maan talouden ja lisätä työllisyyttä. Ranskan täytyy pysyä demokratiana ja avoimena maana, kuten se aina on ollut.”

Ranskan kansalaisuuden omaavat israelilaiset olivatkin vahvasti Macronin takana. Ranskan Israelin suurlähettilään Helene Le Galin mukaan, jopa 96 prosenttia heistä äänesti Macronia [4].

Le Gal kommentoi radiohaastattelussa, että Macron on hyvin ystävällinen Israelia kohtaan. Hän ei tarkentanut mitä hän varsinaisesti tarkoitti tällä. Aiempia Macronin eleitä voidaankin varmasti kutsua ”ystävällisiksi” Israelia kohtaan, sillä hän on halunnut sotaa Israelin vihollista Syyriaa vastaan. [5]

Poliittisen eliitin reaktio

Emmanuel Macron on vuosien varrella ehtinyt luoda hyvät suhteet Israelin politiikkoihin. Esimerkiksi ”maailman vaikutusvaltaisimman juutalaisen” tittelin ansainnut Yair Lapid on hyvissä väleissä Macroniin ja ilmaisi tukensa Macronin vaalikampanjalle. Kuultuaan Macronin voitosta hän lähetti heti onnittelunsa.

Lapid ei ollut ainoa, joka oli  tyytyväinen globalismia syleilevän pankkiirin voittoon: [6]

”Viranhaltijat poliittisen spektrin joka laidalta onnittelivat Ranskan uutta presidenttiä, äärioikeistolaisen ehdokkaan Le Penin tappion jälkeen”

Juutalaisvaltion pääministeri Benjamin Netanyahu kommentoi Macronin voittoa seuraavasti:

”Odotan innolla pääseväni tekemään yhteistyötä presidentti Macronin kanssa […] Israel ja Ranska ovat olleet pitkään liittolaisia ja olen varma, että jatkamme yhteytemme syventämistä.”

Macronin voittoa hyvyyden symboliksi kuvaillut politiikko Shelly Yachimovich julisti:

”Tavallisuus on voittanut, synkkä antisemitismi ja pahanlaatuinen rasismi kokivat tappion. Se on hyväksi meille, hyväksi Ranskalle ja hyväksi Israel–Ranska-suhteille, hyväksi demokratialle, hyväksi maailmalle. Vain hyväksi.”

Samankaltaiset kannanotot jatkuivat, kun vasemmistolainen juutalaispolitiikko Amir Peretz kertoi:

”Tämä on tärkeä tappio fasismille, antisemitismille ja tyhjälle populismille. Onnea Ranskan uudelle presidentille!”

Israelilaispolitiikko ja entinen Israelin ulkoministeri Tzipi Livni kehui Ranskan olevan ”valaistunut” Macronin voitosta:

”Onnea Emmanuel Macronille, valaistuneen Ranskan presidentille.”