- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Professori: Yhdysvallat loi Panaman veroparatiisin rahoittaakseen sotiaan

Taloustutkimuksen professori Michael Hudsonin mukaan valtamedia on keskittynyt täysin vääriin asioihin uutisoidessaan niin sanotuista ”Panama-papereista”. Kuten olemme uutisoineet [1], ”tietovuotojen” takana on joukko upporikkaita talousrikollisia.

Hudsonin mukaan Panaman kutsuminen ”valtioksi” on harhaanjohtavaa, koska sillä ei ole omaa valuuttaa eikä verojärjestelmää.

Professori toteaa tuoreessa haastattelussaan [2], että öljy-, kaasu- ja kaivosmonopolien kanssa liittoutunut Yhdysvaltojen ulkoministeriö loi Panaman ja Liberian kaltaiset ”valtiot” amerikkalaisten jättiyritysten veronkiertoa varten. Panamassa kyse ei siis ole pikkuliikemiesten tai edes keskisuurten oligarkkien nappikaupasta.

Panama tunnetaan mukavuuslippulaivojen [3] maana. Öljytankkerit ja mineraaleja kuljettaneet laivat on mielellään rekisteröity Panaman lipun alle, koska maa on dollareita käyttävä veroparatiisi.

Amerikan hallituksen kanssa liittoutuneet Standard Oilin kaltaiset monopolit eivät tee voittojaan tuottamalla öljyä mutteivät myöskään jakelemalla ja myymällä sitä. Suuryhtiöt ostavat öljyä Saudi-Arabian kaltaisilta mailta ja myyvät raaka-aineen sitten polkuhintaan esimerkiksi panamalaiselle tankkeriyhtiölle, koska Panamassa ei ole tuloverotusta.

Tämän jälkeen suuryhtiöt myyvät raakaöljyn erittäin kovaan hintaan esimerkiksi amerikkalaisille tai eurooppalaisille öljynjalostusyhtiöille.

Standard Oilin kaltaisten yhtiöiden voittomarginaali on niin korkea, etteivät näiden asiakkaat voi tehdä voittoa, minkä vuoksi öljy-yhtiöiden ei tarvitse maksaa eurooppalaiselle tai amerikkalaiselle verottajalle lainkaan. Kaikki todelliset tulot on ansaittu veroparatiiseihin rekisteröidyissä tankkeriyhtiöissä.

Yhdysvaltojen hallitus on tukenut Panaman asemaa veroparatiisina, minkä vuoksi esimerkiksi öljyteollisuus on käytännössä ollut verovapaata 1920-luvulta lähtien. Tästä valtamedia ei kuitenkaan Panama-uutisoinnissaan mielellään kerro.

panamaflag [4]

Mistä rahaa sotimiseen?

Hudsonin mukaan veroparatiiseille tuli erityisen kova tilaus 1950- ja 1960-luvuilla, kun Yhdysvallat oli edelleen kultakannassa ja kun kalliit ulkomailla käydyt sodat synnyttivät valtiolle kipeän budjettialijäämän.

Vietnam oli erityisen suuri ongelma. Yhdysvalloilla vaikutti olevan vain kaksi vaihtoehtoa: joko dollari romahtaisi tai Amerikan olisi myytävä kultaansa.

Hudson itse työskenteli Chase Manhattan –pankissa, kun ulkoministeriö otti pankkiin yhteyttä. Hallitus tahtoi selvittää, miten Yhdysvallat voisi kultakannasta huolimatta ansaita tarpeeksi dollareita tasatakseen sotien aiheuttaman alijäämän. Selvisi, ettei Amerikan tarvitsisi myydä kultaansa, mikäli siitä tulisi ”uusi Sveitsi”.

Chase Manhattanin tehtävä oli arvioida, paljonko maailmalla virtasi rikollista rahaa esimerkiksi huumekaupan kautta – ja kuinka likainen raha saataisiin houkuteltua Sveitsin sijaan Amerikkaan.

Hallitus ilmoitti Chase Manhattanille ja muille amerikkalaispankeille, että dollarin kansainvälinen asema voitaisiin säilyttää vain, mikäli pankit suostuisivat ottamaan vastaan talletuksia ulkomaalaisilta rikollisilta.

Kun esimerkiksi Panamalle virtaa rikollista rahaa, se ei suinkaan jää maahan. Siitä tulee ”Yhdysvaltojen velka Panamalle”. Likainen raha kierrätettiin veroparatiisien kautta, minkä jälkeen Yhdysvaltojen hallitus tuhlasi ne ulkomailla käymiinsä sotiin.

vietnamhistoria [5]
Huumetuotoilla rahoitettiin sotarikoksia.

vietnamsota [6]

Rikollisuudesta tehtiin verovapaata

Hudsonin mukaan Yhdysvaltojen kongressi on ollut tietoinen kuviosta jo 1960-luvulta lähtien. Kongressi tietää, että rikolliset eivät halua ostaa näkyvää omaisuutta vaan nämä haluavat pitää rahansa piilossa – esimerkiksi arvopapereina. Riskittömin arvopaperisijoitus ovat Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön joukkovelkakirjat.

Kongressissa päätettiin, ettei valtion joukkovelkakirjojen ulkomaalaista omistusta saisi rajoittaa verottamalla, vaikka suurin ulkomaalaisten omistajien joukko olivat rikolliset. Toisin sanoen kongressi ilmoitti, että Amerikka tarvitsee rikollista rahaa – rikollisuudesta täytyi tehdä verovapaata.

1960-luvulla suurten amerikkalaispankkien voitot kasvoivat merkittävästi ulkomailla tehtyjen eurodollaritalletusten [7] vuoksi. Pankkien ulkomailla toimivien konttoreiden rikkaimmat asiakkaat olivat ase- ja huumekauppiaita sekä kehitysmaiden diktaattoreja. Yhdysvallat siis pakotti koko kansainvälisen pankkijärjestelmän muuttumaan rikollisten rahanpesukoneistoksi, jotta amerikkalaiset sodat ulkomailla voisivat jatkua entiseen malliin.

Hudsonin mukaan tuoreet Panama-vuodot eivät ole sisältäneet tärkeitä linkkejä Yhdysvaltoihin tai Kanadaan siksi, että Panaman tehtävä on pestä ulkomaalaista rahaa Yhdysvaltojen hyväksi. Sen sijaan Amerikan hallituksen kanssa liittoutuneet suuret öljy- ja kaivosyhtiöt eivät pyri piilottelemaan toimintaansa. Ne eivät tarvitse esimerkiksi Mossack Fonsecan palveluita, sillä ne kiertävät veroja ”laillisin” menetelmin.

Panama-vuodon jälkeen valtamedia ja valtapoliitikot ovat hurskastelleet kilvan ja pohtineet kovaan ääneen, miten veronkierto ”saataisiin lopetettua”. Hudsonin mukaan veronkierto ei kuitenkaan tule loppumaan ellei nykyistä eliittiä syrjäytetä kokonaan.

Suuret pankit sekä öljy- ja kaivosyhtiöt ovat valtapuolueiden tärkeimpiä rahoittajia [8]. Kukaan ei nouse valtaan nykyisessä ”demokratiassa” hyökkäämällä pankkeja ja monikansallisia rikollisyhtiöitä vastaan.

 

Lue myös:

Islannin keskuspankki asettui tukemaan rahareformia viikkoja ennen pääministerin erottamista [9]
Panama-vuoto: BBC sensuroi brittieliitin rikokset [10]