- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Professori: Suomesta tulossa velkazombi

Kansainvälisen finanssikriisin ennustanut [1] professori Steve Keen toteaa, että Suomessa yksityisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on vaarallisen suuri. Suomesta on tulossa seuraavan taantuman myötä elävä kuollut.

Keenin ennusteet perustuvat kansainvälisen järjestelypankin tilastoihin, joita hän tutki uutta kirjaansa (Can We Avoid Another Financial Crisis) varten. Keenin mukaan pankkien holtiton lainananto ja yksityinen velka ovat paljon julkista velkaa suurempi ongelma.

Poliittisessa keskustelussa yksityisestä velasta ei kuitenkaan koskaan puhuta, sillä yksityiseen velkaan perustuvat talouskuplat ovat korruptoitunutta poliittista järjestelmää [2] ohjaavalle pankkisektorille [3] kultakaivoksia. Tämän vuoksi ainoat valtapuolueiden tarjoamat lääkkeet talouden taantumaan ovat leikkaukset ja palkka-alennukset.

Professori vertaa velkakatastrofia kohti kulkevia maita Irlantiin. Irlannissa nopea talouskasvu perustui kokonaan yksityisen velan räjähdysmäiseen lisääntymiseen. Kun Irlannin velkakupla puhkesi, kasvu romahti välittömästi. Nyt maa virkoaa siksi, että velan määrä on alkanut jälleen kasvaa, vaikka pankkien propagandatorvina toimivat ”talousviisaat” väittävät, että kasvu johtuu tylystä leikkauspolitiikasta.

Keen kutsuu pankkien rampauttamia talouksia velkazombeiksi, koska ne ovat kuin käveleviä ruumiita – ne ovat menettäneet elinvoimaisuutensa vaikka eivät olekaan täysin kuolleita.

Mahdollisia tulevaisuuden velkazombeja ovat maat, joissa yksityisen velan suhde bruttokansantuotteeseen on yli 1,5-kertainen ja joissa velka kasvaa yli 10 % suhteessa BKT:hen vuosittain.

Keenin mukaan tulevaisuuden velkazombeja ovat muun muassa Kiina, Ranska, Kanada, Australia sekä Pohjoismaat – Suomi, Ruotsi ja Norja. Suomessa yksityistä velkaa on kertynyt jo lähes 180 % BKT:hen verrattuna. Jos ja kun velkakriisi iskee potentiaalisiin zombimaihin, tulee kysyntä kansainvälisillä markkinoilla romahtamaan, jolloin taloudellinen vahinko moninkertaistuu.

 

Lue myös: Talousdemokratia – lääke velkaorjuuteen ja taantumaan [4]