- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Pinaatti – todellista terveysruokaa!

Pinaatti on erinomainen luonnollinen raudan, K-vitamiinin ja terveellisten fytokemikaalien lähde.

Pinaatti on eräs ravinteikkaimmista arkiruoista. Aasialaislähtöisen kasvin lehdet suorastaan hehkuvat kehoa parantavaa voimaa.

Selvittäkäämme seuraavaksi pinaatin tärkeimmät terveysvaikutukset. Pinaatti kuuluu harvoihin kasviksiin, jotka ovat terveellisempiä keitetettynä tai höyrytettynä kuin raakana. Tämä johtuu siitä, että lämmittäminen vähentää pinaatin sisältämän oksaalihapon määrää. Kyseessä on luonnollinen happo, jonka tiedetään heikentävän kalsiumin ja raudan kaltaisten ravintoaineiden imeytymistä kehoon.

 

Erinomainen K-vitamiinin ja raudan lähde

Vaikka pinaatti ei sisälläkään yhtä paljon K-vitamiinia kuin vihreä superruoka lehtikaali, on pinaatti silti maailman K-vitamiinipitoisimpia ruokia. K-vitamiini on erittäin tärkeä verenhyytymisen edistäjä ja ihmiskeho tarvitsee sitä noin 45 µg päivässä. Lisäksi vitamiini säätelee solujen kasvua ja ylläpitää tervettä luustoa. Ensimmäisessä maailmansodassa haavoittuneille ranskalaissotilaille tarjottiin pinaattimehun ja viinin yhdistelmää, joka hillitsi verenvuotoa.

Kupillisessa lämmitettyä pinaattia on noin 6,4 milligrammaa rautaa, joka on yli kolmasosa suositellusta päiväannoksesta. Rauta on merkittävä kivennäisaine; se on tärkeä osa hemoglobiinia. Lisäksi rauta ylläpitää aivojen toimintaa sekä endokriinisia, aineenvaihdunnallisia ja immuunitoimintoja. Pinaatin kaltaiset rautapitoiset ruoat ovat tietysti paljon parempia mineraalin lähteitä kuin esimerkiksi synteettisesti valmistetut tabletit. Mitä tummempia pinaatin lehdet ovat, sitä enemmän ne sisältävät rautaa.

 

Paljon syöpää torjuvia fytokemikaaleja

Pinaatissa on paljon karotenoideja, saponiineja ja flavonoideja, jotka ovat tärkeitä fytokemikaaleja. Proceedings of the Nutrition Societyn toukokuussa 2007 julkaiseman tutkimuksen mukaan ”fytokemikaalit puhdistavat kehoa myrkyistä, poistavat karsinogeeneja, vähentävät tulehduksia sekä estävät syöpäkasvainten kasvua hillitsemällä mitoosia ja aiheuttamalla apoptoosia. Syöpää tutkiva American Institute for Cancer Research -laitos suosittelee pinaattia ja pitää sitä parhaina syöpää torjuvina ruokina.

 

Karotenoideja, jotka parantavat näköä

Eräät pinaatin karotenoideista, kuten luteiini ja zeaxantiini, torjuvat silmäpohjan ikärappeumaa estäen makulan pigmenttikerroksen ohentumista. Macular Societyn toimittaman tutkimuksen mukaan makulan luteiini ja zeaxantiini toimivat antioksidantteina ja vastustavat vapaita radikaaleja. Koska vapaat radikaalit ovat pääsyyllisiä makulan rappeumaan, pinaatin kaltaisten karotenoideja sisältävien kasvisten syöminen pitää yllä silmien terveyttä.

Keitetyssä pinaatissa on myös paljon C- ja E-vitamiineja, folaatteja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja mangaania. Hyvin monet meistä emme saa kaikkia näitä mineraaleja tarpeeksi arkiravinnosta. Syömällä pinaattia, lehtikaalia ja parsakaalia voi ylläpitää tarvittavaa mineraalien määrää ja taata terveen elämän!

 

Natural News [1]