- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Perussuomalainen ministeri kieltäytyi luovuttamasta Isis-terroristeja Irakiin

Oikeusministeri Jari Lindström perussuomalaisista vetosi ”kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin” suojellessaan Isis-terroristeja, uutisoi MV-lehti [1].

Terrorimurhista epäillyt irakilaiskaksoset otettiin kiinni Forssan vastaanottokeskuksessa jo vuosi sitten. Heistä oli annettu pidätysmääräys Irakissa jo ennen kuin he pakenivat maasta, kuten MV-lehti uutisoi [2] vuosi sitten.

Oikeusministeri Lindström kuitenkin kieltäytyi missään olosuhteissa luovuttamasta joukkomurhasta epäiltyjä irakilaisia näiden kotimaahan. Lindström vetosi siihen, että Irakissa on voimassa kuolemanrangaistus ja Suomen laki kieltää ihmisten luovuttamisen maahan, jossa heitä uhkaa kuolemantuomio.

“Tämä asia on ehdoton”, Lindström kommentoi STT:lle ja jatkoi:

“Meillä on kansainväliset ihmisoikeussopimukset, jotka on leivottu Suomen lainsäädäntöön, ja niiden mukaan Suomi ei voi palauttaa henkilöitä, joilla on mahdollisuus joutua kidutetuksi tai tuomituksi kuolemaan.”

On epäselvää, tuliko Irakilta ikinä Suomen oikeusministeriön pikkutarkat vaatimukset täyttävää luovutuspyyntöä.

“Pelkkä pyyntö ei riitä, siinä täytyy olla erinäisiä dokumentteja mukana”, painotti hallitusneuvos Juhani Korhonen.

Suomalaisilla poliitikoilla ja virkamiehillä tuntuu olevan ihmeellinen vimma saada pidettyä kaikki maailman joukkomurhaajat Suomessa. Irakin kanssa ei edes neuvoteltu siitä vaihtoehdosta, että kaksoset olisi luovutettu, mikäli Irak sitoutuu olemaan käyttämättä kuolemantuomiota.

Oikeudenkäynnistä Suomessa huippukallis?

ISIS-kaksosten oikeudenkäynti pidetään siis Suomessa. Jos ennusmerkit pitävät paikkansa, oikeudenkäynnistä on tulossa huippukallis ja ennätysmäisen pitkä. Kaikki tämä on pelkkää veronmaksajien rahojen tuhlausta.

Tampereella pidettävässä oikeudenkäynnissä kertyy valtavasti kuluja tulkkauksesta ja todistajien kyyditsemistä Irakista asti. Esitutkinnan aikana Suomen poliisi on joutunut käymään Irakissa kolme kertaa.

Irakilaisella tuomioistuimella olisi ollut paljon paremmat mahdollisuudet samaa kieltä puhuvina ja muslimikulttuuria ymmärtävinä arvioida todisteiden ja todistajien uskottavuutta. Ja jos irakilaisten mielestä kuolemantuomio on oikein tietynlaisista rikoksista, kuten joukkomurhasta, keitä me olemme sanomaan, että heidän kulttuurinsa on tässä asiassa meitä huonompi?

Pahimmassa tapauksessa käy niin, että Pirkanmaan käräjäoikeus jättää veljekset kokonaan tuomitsematta, koska ei voida varmuudella todeta, kumpi heistä ampuu videolla vankeja. Tai sitten veljekset saavat jonkin muodollisen tuomion ja istuvat “ensikertalaisina” siitä puolet, minkä jälkeen heitä ei voida ikinä palauttaa Irakiin, koska siellä heitä saattaisi odottaa uusi oikeudenkäynti.

Bazaramba vei yli 5 miljoonaa

Hutu Francois Bazaramba osallistui vuonna 1994 Ruandan kansanmurhaan. Valtamediassa “porvoolaispastorina” tunnettu Bazaramba tuli Suomeen 2003 turvapaikanhakijana. Hänet vangittiin keväällä 2007 Porvoossa.

Talvella 2009 Ruanda pyysi Suomea luovuttamaan Bazaramban, mutta Suomi ei suostunut. Oikeudenkäynti päätettiin pitää Suomessa samoista syistä kuin ISIS-kaksosten kohdalla. Kuluja kertyi valtavasti. Kyse on yhdestä Suomen historian kalleimmista oikeudenkäynneistä.

Poliisin kustannukset 1,3 miljoonaa

Bazaramba-jutun tutkijoiden palkkakulut olivat 835 000 euroa, joiden lisäksi muun muassa matkoista, autonvuokrista ynnä muusta syntyi kuluja 443 000 euroa.

Käräjä- ja hovioikeuden kulut kolme miljoonaa

Jutun käsittely Porvoon käräjäoikeudessa maksoi 1,65 miljoonaa euroa. Porvoon käräjäoikeus matkusti Afrikkaan kahdesti.

Oikeudenkäynnin todistelusta ja tulkkauksista Suomessa ja Afrikassa sekä oikeudenkäyntiin liittyvistä järjestelyistä Ruandassa ja Tansaniassa aiheutui noin 600 000 euron kulut. Käräjäoikeudelle ja syyttäjille syntyi matka- ja majoituskuluja noin 150 000 euroa. Puolustuksen palkkiot ja kulut olivat käräjäoikeusvaiheessa yhteensä 460 000 euroa. Käräjäoikeus ja syyttäjänvirasto tarvitsivat lisätyövoimaa, jonka kustannukset olivat yhteensä 440000 euroa.

Bazaramba valitti elinkautisestaan Helsingin hovioikeuteen, joka sekin matkusti Afrikkaan.

Hovioikeuden ja syyttäjien matkakulut olivat noin 65 000 euroa. Oikeudenkäynnin todistelusta ja tulkkauksista Suomessa ja Afrikassa sekä järjestelyistä aiheutui kuluja 730 000 euroa.

Hovioikeuden työvoimakustannukset olivat noin 225 000 euroa ja syyttäjien 160 000 euroa. Päälle tulivat vielä puolustuksen kulut.

Poliisin ja oikeushallinnon kulut jutussa olivat siis yhteensä noin 4,6 miljoonaa euroa.

Jokainen vankipäivä maksaa 200 euroa

Kokonaissummaan pitää laskea tietysti myös vankeinhoidon kulut. Yhden vankipäivän kustannus on nykyisin noin 200 euroa. Vuodessa siitä kertyy 73 000 euroa ja elinkautiseen mahtuu paljon vuosia.

Kaksosten elinkautiseen mahtuu vuosia ja kustannuksia kaksin verroin. Kallista lystiä on siis tiedossa. Ja suomalaiset veronmaksajat maksavat.

 

Julkaistu alunperin MV-lehdessä [1].