"Ne harvat, jotka tietävät totuuden pankkijärjestelmästä, ovat joko täysin riippuvaisia siitä tai janoavat sen mahdollistamia voittoja. Tämä ryhmä ei siis tule vastustamaan sen vääryyksiä. Sitten on suuri enemmistö, joka ei kykene alkuunkaan ymmärtämään koko talousjärjestelmää. Heistä tehdään maksumiehiä ilman, että he edes tietävät sitä."

Rotschildin veljekset Lontoossa

Permakulttuurin työkalut

HuonoVälttäväIhan okHyväErinomainen 4,50
Loading...
Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Jokainen käyttämätön tuotos on jäte, jokainen täyttämätön panos vaatii ulkopuolista ylläpitoa.

 

 

Permakulttuurin suunnittelutyökaluista erikoisen käyttökelpoinen on tilan jako erilaisiin vyöhykkeisiin ja sektoreihin. Vyöhyke-menetelmän käyttö auttaa hahmottamaan alueen sisäistä toimintaa, eli kuinka usein kullakin osalla liikutaan ja toimitaan. Sektorit kuvaavat alueelle tulevia ulkopuolisia virtoja (tuuli, aurinko, vesi, ihmiset jne.).

Vyöhykkeiden avulla alue jaetaan viiteen sisäkkäiseen alueeseen. Välitön pihapiiri on ykkösvyöhyke, jossa asioidaan useita kertoja päivässä, kakkosvyöhykkeellä käydään päivittäin, kolmosvyöhykkeellä harvemmin, nelosvyöhykkeellä ehkä pari kertaa vuodessa ja viitosvyöhyke jätetään kokonaan luonnon haltuun.

 

Koti eli nollavyöhyke on keskipiste, vaikka siinäkin on omat, kodin sisäiset vyöhykkeet, jotka huomioidaan tilojen suunnittelussa.

 

Vyöhykkeisiin jakamisen avulla pyritään tarkastelemaan kohdealueen kaikkia osa-alueita yhteistyömalleina, jossa eri osa-alueet pelaavat yhteen kaikkien suuremmaksi hyödyksi.

Myös luonnon omissa ekosysteemeissä lajirunsautta tärkeämpi tekijä on toiminnallinen diversiteetti eli hyödyllisten vuorovaikutussuhteiden suhde lajien määrään. Kun joukossa ei ole paljoa vuorovaikutuksettomia tekijöitä, alue elää.

Permakulttuuri imitoi luonnon omia selviytymismenetelmiä, ja jalostaa niitä eteenpäin – myös talon sisällä.

Tulosta Artikkeli Tulosta Artikkeli

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei tulla julkaisemaan.Pakolliset kentät on merkitty *

*