Perhelomalla Pohjois-Karjalassa

Loma-Sirmakka sijaitsee aivan Bomban kylpylän kupeessa, jossa on mahdollisuus kylpylähoitoihin. Löytyy rantasauna, hiekkaranta ja kävelemään kutsuvat luontopolut.

Kesälomat ovat alkamassa ja monia mietityttää minne mennä, mihin rahat riittävät, missä koko perhe viihtyisi.
Eräs kotimaan matkailun mahdollisuus on Pohjois-Karjalan Nurmeksessa sijaitseva Loma-Sirmakka. Nurmeksen pieni kaupunki sijaitsee Pielisen pohjoispäässä. Kaupungin keskusta, jossa on säilytetty runsasti vanhaa puutalokantaa, sijoittuu kahden järven väliin. Nurmesta kutsutaan koivujen kaupungiksi. Kaupungin keskustassa kasvaa yli 4000 koivua. Koivut istutettiin alun perin paloturvallisuussyistä. Vaikka niillä on käytännöllinen tarkoitus, ovat ne näkynä; vanhoina ja uhkeina kaunis näky.

•••

Kuuluisin matkailukohde kaupungissa lienee Bomban talo karjalaiskylineen ja kylpylöineen. Kylpylän arkkitehtuuri kirvoitti lapsistani kysymyksen: ”Äiti, onko tuo talo hajoamaisillaan? Onko se sairas?”
Loma-Sirmakka tarjoaa mahdollisuuden viihtymiseen itsensä hemmottelijoille, laiskottelijoille, metsästäjille ja kalastajille sekä kulttuurin ystävillekin. Loma-Sirmakka sijaitsee aivan Bomban kylpylän kupeessa, jossa on mahdollisuus kylpylähoitoihin. Löytyy rantasauna, hiekkaranta ja kävelemään kutsuvat luontopolut.

•••

Lähellä olevia nähtävyyksiä on kuuluisa, taiteilijoiden suosima Pirunkirkko, joka sijaitsee läheisellä Kolin luonnonpuistoalueella. Pirunkirkko on on 33 metriä ptkä,  Z-kirjaimen muotoinen luola, jonka katto muodostuu halkeamaan kiilautuneista kivilohkareista. Tuulet jotka työntyvät kivenlohkareiden välistä Pirunkirkkoon, soittavat aavemaisia sävelmiä.

Pirunkirkko on saanut nimensä uskomuksesta, jonka mukaan pirulla oli oma kirkkonsa aivan luolan perällä. Tarinoiden mukaan myös keijukaiset ja peikot (maahiset) käyttivät Pirunkirkkoa asuinpaikkanaan. Pielisen asuttamisen varhaisvaiheesta peräisin olevissa tarinoissa Pirunkirkko oli velhojen ja noitien kokoontumispaikka, jossa he suorittivat omia juhlamenojaan. Kolin mahtavimman velhon, Ukko Kinolaisnen eli 1700-luvun tienoilla. Kulttuuria rakastava löytää paljon katseltavaa Pielisen museosta sekä Paaterista.
Kolin alueella on nähtävissä maapallon kehityshistorian merkkejä aavikoista, valtameristä, vuorijonoista ja mannerjäätiköistä. Erikoisuus on Pielisestä pilkistävä hienojen hiekkarantojen Harjusaarten jono.

•••

Kalastuksen ystäviä kiinnostaa tieto siitä, että Ylä- ja Ala-Lokinlampi sijaitsevat vain 10 minuutin automatkan päässä Porokylässä. Lampien yhteiskoko on 15 ha, ja niihin istutetaan lähes viikottain lohia, joiden keskipaino on puolitoista kiloa.
Sallitut kalastusmuodot ovat heitto- ja vetouistelu, perhokalastus sekä pilkkiminen. Molemmat kirkasvetiset lammet ovat hiekkarantoineen myös ihanteellisia uimapaikkoja.

Läheisessä Lieksassa on melojien paratiisi, jonne Nurmeksesta käsin on lyhyt ajomatka. Lieksassa sijaitsevat kuulut Ruunaan kosket. Kalamiesten mukaan koko Ruunaan alue, erityisesti Neitikosken ja Murrookosken alusmontut sekä Murroo- ja Kattilajärvi ovat hyviä kuhapaikkoja, joista nousee kuhaa. Kuhasesonki on parhaimmillaan toukukuun lopulta heinäkuun loppuun. Kuhat ovat suuria 1,5 – 3 kiloisia. Metsästäjiä ja muita luonnonystäviä houkuttavat Koivurinteen Erä ry:n 5000 hehtaarin riistarikkaat, kauniit luonnonmaisemat. Yhdistys järjestää majava-, kanalintu- ja kyyhkyjahteja ryhmille ja yksityisille vierailijoille.

•••

Vilkkaiden lasten kanssa matkaavalle Loma-Sirmakka oli majoitusvaihtoehtona hyvä. Suoraan mökkien vieressä ei autoilla, vaikka tavarat voikin mökkiin kuljettaa autolla. Leikkipaikka ja uimaranta ovat lähellä. Mökit ovat riittävästi varusteltuja perhelomailuun. Hyvä vaihtoehto on 2-kerroksinen kahden perheen mökki, joissa viikon lomailu tulee myös edulliseksi.

Loma-Sirmakan vastaanottotilat ovat nähtävyys itsessään. Vastaanottotilat on sijoitettu Onttolan aseman entiseen rakennukseen, joka siirrettiin turvaan Nurmekseen pääasiassa Rukajärven suunnan historiayhdistyksen toimesta. Rakennus liittyy kiinteästi Suomen rajavartiolaitoksen historiaan.
Lisätietoa: [email protected] ja www.lomasirmakka.com

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat