- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Onko Suomi onnistunut nujertamaan ”valeuutiset”? Vastamediat ja valtamediat

MTV julkaisi hiljattain tiivistetyn kirjoituksen amerikkalaisen mediayhtiön CNN:n pitkästä verkkojulkaisusta, jossa käsiteltiin Suomen kyvykkyyttä kamppailla ”valeuutisointia” vastaan. Suomalaisten koulutusta ylistetään, ja suomalaisten mediakriittisyyttä sekä medialukutaitoa liioitellusti glorifioindaan.1 [1]

Jäljempänä kirjoituksessa analysoimme yllä mainittua CNN:n julkaisua, johon myös MTV:n juttu viittaa.

Suoritamme analyysin kahdessa osiossa: ensin synteesissä tarkastellaan CNN:n ja MTV:n kirjoitusta. Tämän jälkeen kritisoimme CNN:n ja MTV:n synteesin osuutta antisynteesin osiossa.

Synteesi

Mediakriittisyys, Venäjän trollit ja trollien armeijan paljastus2 [2]

Mediakriittisyys oppilaitoksissa

– Suomi on voittamassa valeuutisointia vastaan käytävää sotaa, julistaa CNN näkyvässä otsikossaan. 

Kuten CNN kirjoittaa:

Suomalaisten peruskouluopetukseen kuuluu esimerkiksi mediakriittisyyttä ja medialukutaitoa – toisin kuin monessa muussa maassa. 

Amerikkalainen toimittaja vieraili Helsingin ranskalais-suomalaisessa koulussa, jossa oppilaat ovat erotelleet Europarlamenttivaaleihin kytkeytyviä faktoja sekä fiktiota. 

– Haluamme, että opiskelijamme miettivät kaksi kertaa, ennen kuin he tykkäävät tai jakavat jotain sosiaalisessa mediassa: kuka on kirjoittanut tämän? Missä se on julkaistu? Voinko löytää saman informaation muilta sivuilta? koulun johtaja Kari Kivinen tiedottaa CNN:lle. 

CNN:n kirjoituksen mukaan Suomi sijoittui parhaimmalle sijalle, kolmestakymmenestä viidestä maasta, tutkittaessa kykyä torjua vaihtoehtoisia totuuksia.

Jäljempänä mainittu Espoon työväenopiston esitelmä kuului Suomen hallituksen vuonna 2014 käynnistämään valeuutisten torjuntaan tähtäävän koulutukseen, joka on tarkoitettu käyttöön peruskouluista aina aikuisopetukseen saakka, kuten esimerkiksi toimittajille sekä poliitikoille.

Aikuisopiskelijoita Espoon työväenopiston luennolla. Aiheena oli ”oletko joutunut Venäjän trolliarmeijan kohteeksi?”

Venäjän trolliarmeija

CNN:n nettijulkaisu käsitteli myös mainittua Espoon työväenopiston esitelmää, jonka aiheena oli oletko joutunut Venäjän trolliarmeijan kohteeksi? Siihen sisältyi muiden muassa tarkistuslista menetelmistä, jotka auttavat lukemaan (kriittisesti) verkkoviestintäympäristöä, kuten erilaisia hämääviä kuvien käsittelytekniikoita, puolitotuuksia, epäaitoja profiileja ja suoramaista pelottelua. Esitelmä luennoitsijana toimi Jussi Toivonen.

CNN:n jutun mukaan anonyymeinä toimivat Venäjän trolliarmeijat vyöryttävät innokkaana propagandaansa terrorisoiden keskusteluja sosiaalisen median eri foorumeilla, ja yleensä verkkoympäristössä.

Kuinka vääristelty uutisvirta paljastuu?

Valtamedia esittää todisteeksi Venäjän trollien hirvittävästä vaikutuksesta suomalaisten mielipiteiden muokkaukseen, kuten myös häiriöksi Suomen turvallisuuspolitiikalle, Venäjän uutismedioiden levittämät ja paikkansa pitämättömät informaatiovyörytykset maailmalle.3 [3]

– On aivan selvää, että tämä osittain vääristelty uutisvirta ja selkeästi virheelliset uutiset, mitä Venäjän uutismediassa pyörii, eivät pyörisi ilman Venäjän valtiojohdon hyväksyntää, totesi entinen puolustusministeri Carl Haglund vuonna 2014. 3 [3]

Kuinka Jessika Aro todistaa Venäjän trollien toiminnan?

Ylessä työskentelevän toimittajan Jessikka Aron taistelu Venäjän trolliarmeijaa vastaan on huomioitu jopa New York Timesin [4] etusivulla.

– Kaikki elämässäni meni päin helvettiä trollien takia, silloin 35-vuotias Aro Yle Kioskista paljastaa lehdessä.

Lehti kertoo, että Venäjä-mielisten verkkotrollien solvaukset sosiaalisessa olivat kuin suoranainen kosto Aroa vastaan.

Lehden mukaan:

Venäjä-mieliset ovat tulleet entistä äänekkäämmiksi. New York Times muistuttaa, että Venäjä nosti informaatiosodan tasoa Ukrainan kriisin aikaan. Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin ja rikkoi samalla kansainvälistä oikeutta ja Ukrainan koskemattomuutta. Venäjä käy informaatiosodan propagandaoperaatiollaan Natoa ja EU:ta vastaan ja uhkaa samalla kansalaisten keskustelun vapautta sekä Euroopan demokraattista järjestystä. Venäjä yrittää vaikuttaa propagandan keinoilla.


Lisäksi Ylen palkkalistoille olevan Jessikka Aron viittaamat tutkimukset paljastavat häkellyttävän uutisen: Viime vuonna esittämässään tutkimuksessa, hän kertoo Ranskan keltaliivien mellakoita avustettavan Venäjän sometrollien toimesta.  Aron mukaan myös sellaiset kuuluisat tapahtumat, kuten ”Yhdysvaltojen vaalit, Katalonian itsenäisyys, Brexit, Ranskan vaalit, Saksan vaalit…”, ovat kyseisten trollien tukemia.

Yllä mainitut väittämät löytyvät jäljempänä mainitusta Jessikka Aron Twiitistä, josta ei kuitenkaan paljastu, mikä taho tutkimuksen on tehnyt, ja mistä sen voisi tarkastaa.

Muita huomioita CNN:n kirjoituksesta

CNN kirjoittaa, että Suomessa asianomaiset toimijat eivät tarkkaan tiedä sitä kuinka paljon väärää informaatiota on maahan levinnyt, joskin vääristelevä uutisointi kohdistuu muun muassa maahanmuuttopolitiikkaan, kysymyksiin Euroopan unionista ja siitä, pitäisikö Suomen liittyä Naton jäsenmaaksi.

CNN huomauttaa jutussaan presidentti Sauli Niinistön muistuttaneen jokaista kansalaista omasta vastuustaan verkossa lisääntyneen trollauksen ja informaatiosodankäynnin suhteen.

Hiukan myöhemmin vuonna 2016 amerikkalaiset informaatiosodan asiantuntijat saapuivat Suomeen opastamaan virkailijoita varustautumisessa ja puolustautumisessa kyberhyökkäyksiä vastaan. Opetustilaisuus käytiin suljettujen ovien takana. 

Antisynteesi

Synteesin ja antisynteesin argumentointia

CNN:n mukaan Suomi on saamassa niskalenkin valeuutisointia vastaan käynnissä olevassa sodassa, jota on jo jatkunut ainakin vuodesta 2014 eli Ukrainan kriisin alkuajoilta lähtien. Tätä voittoisuutta todistellaan muun muassa sillä, että tutkittaessa vaihtoehtoisia totuuksia Suomi sijoittui ensimmäiseksi ”valeuutisoinnin” torjunnassa.

Yllä esitetty vaikuttaa kylläkin yllättävän positiiviselta uutisoinnilta, mutta siinä on vain yksi tekijä, joka kumoaa koko CNN:n ja MTV:n esittämän kirjoituksen päälaelleen.

Nimittäin uutisoinnit Venäjän trolliarmeijasta ja sen hyökkäyksestä suomalaisten tietoisuuteen verkkoympäristössä ei pidä paikkaansa. Se ei ole totta ainakaan siinä suhteessa, mitä esimerkiksi CNN:n julkaisema artikkeli yrittää vakuuttaa.

Aivan selvästi mitään vakuuttavia todistusaineistoa ei näille väitteille löydy, jos ei sitten lasketa mukaan Jessika Aron kirjavia ”paljastuksia” erilaisista ”Putin-trolleista”.

Juuri yllä mainituista seikoista johtuen suomalaisten medianlukutaidot ja mediakriittisyys kärsivät kovan kolauksen, sillä olemme olleet tarkkanäköisiä kuvitellun Venäjän uhan, kansallismielisyyden ja isänmaallisuuden torjumisessa. Sitä vastoin sisään ovat livahtaneet modernin kolonialismin edunvalvojat ja kaikenlaiset Nato-trollit.

Koska valtamedia (v-media) syyttää esimerkiksi vaihtoehtomedioita valeuutisten julkaisemisesta, ilman, että v-media pystyisi näyttämään toteen syytöksiensä luotettavuuden, on paikallaan paljastaa muutamia v-median tuottamia vääristelyitä ja suoranaisia valheita:

Valtamediat [5] levittivät vääristeltyä tietoa Chemnitzin tapahtumista

Suomen v-mediat ovat kirjoittaneet Chemnitzistä erittäin kirkuvia selostuksia miten ”natsit” etsivät ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä ja pahoinpitelivät heitä.

Saksassa asuva toimittaja Pertti Rönkkö on kirjoittanut jo toistuvasti, että kohu kokonaisuudessaan on täysin perätön, ja se on antifan liikkeelle laittama huhu, joka oli alkanut elämään omaa elämäänsä.

– Valeuutisten levittämistä jatkettiin senkin jälkeen kun Saksin ylin syytäjä ilmoitti, että mitään ajojahtia ei ollut tapahtunut.

– Alunperin antifan liikkeelle lähettämälle ja median kritiikittömästi edelleen välittämälle ja monissa tapauksissa myös värittämälle uutiselle saatiin tänään korkean tason mitätöinti, Rönkkö kirjoittaa.

Asiasta uutisoi Bild [6]-lehti.

Jäljempänä Rönkön Facebook päivitys:

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg [7] arvioi vuonna 2017 Helsingin Sanomien haastattelussa syrjäytyneiden suomalaisten muodostavan suurimman turvallisuusuhan. Lehden mukaan Turun puukotusiskun jälkeen keskustelu on tiivistynyt erityisesti turvapaikanhakijoiden ympärillä, mutta Nerg on erityisen huolestunut suomalaisista.

Kuitenkin sisäministeriön [8] mukaan kolme vakavinta uhkaa turvallisuudelle Suomessa ovat:

Sodan syttyminen. Lisäksi kyberhyökkäykset voisivat olla vakavuudeltaan ja vaikutuksiltaan rinnastettavissa aseelliseen hyökkäykseen.

Toiseksi vakavin turvallisuusuhka Suomelle aiheutuisi viestintäverkkojen ja -palveluiden vakavista häiriöistä.

Kolmanneksi vakavin uhka yhteiskunnan elintärkeille toiminnoille on ydinvoimalaonnettomuus.

Peruskoulut ja oppilaitokset; lasten sekä nuorison manipulointi

Huomion arvoista kuitenkin on se, että suomalaisten koulutusta ylisteltiin pääasiassa siksi, että jo peruskoululaitoksemme on ottanut ”pyhäksi” tehtäväkseen koululaisten manipuloinnin negatiivisen globalisaation eli kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden ja pääomapiirien sekä monikulttuurisuuden tasapäistetyiksi kannattajiksi.

Kuten yllä esitettiin, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun johtaja Kari Kivinen totesi, että opiskelijoiden on syytä miettiä useamman kerran, ennen kuin he tykkäävät tai jakavat jotain sosiaalisessa mediassa. Ensimmäisenä Kivinen toteaa, kuinka tärkeää on huomioida, kuka on jutun kirjoittanut ja missä se on julkaistu?

Toisin sanoen Kivinen haluaa kaitsea nuorisoa muodostamaan hyvin ennakkoluuloisen asenteen ylikansallisesta uusliberalismista riippumattomia medioita kohtaan. Monet vastamedioiden, joita voidaan kutsua myös vaihtoehtomedioiksi, artikkelit ovat argumenteiltaan ja lähteiltään luotettavampia kuin vastaavat v-medioiden tuotokset. Tästä huolimatta opetusmaailmassa kokonaisuudessaan halutaan lapsille ja nuorille asettaa silmälaput, että he havainnoisivat edistyksellisenä vain tasapäistetyn Yhdysvaltain johtaman puolustusdoktriinin, äärimmäisen arvoliberalismin, järjettömän seksuaalivalistuksen, negatiivisen globalisaation ja kaiken tuhoavan multikulttuurisuuden hapatuksen.

Koululaitoksiin kohdistuu negatiivisen globalisaation voimakasta propagandaa.

Suomessa poliisivoimien lisäksi myös koululaitokset ovat politisoituneet.

Ottakaamme esimerkiksi muutamia vastamedioiden julkaisuja, jotka ilmeisesti peruskoulujen ja oppilaitosten taholta tulisivat suoraan tyrmätyiksi.

Muun muassa professori Tapio Puolimatka [9] kirjoittaa OM:n vieraskynäpalstalla artikkelissaan Kampanja pedofilian laillistamiseksi sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvän lainsäädännön muuttamisesta käyttäen hyväksi tunteisiin vaikuttavia mielikuvia seksuaalisuuden suuntautumisen synnynnäisyydestä sekä muuttumattomuudesta. Nykyisin olemme menneet äärimmäisyyksiin, tai paremminkin kieroutuneille urille tasa-arvo- ja ihmisoikeusvaatimusten suhteen.

Puolimatka viittaa Median vahingollisuuteen viitatessaan Doug Mainwaringin (2017) analyysiin, jonka mukaan:

”mediakampanja aikuisten ja lasten välisten seksuaalisuhteiden normalisoimiseksi on jo alkanut. Ensivaiheessa on tarkoitus normalisoida aikuisten ja teininuorten väliset seksuaalisuhteet (pederastia), josta sitten edetään aikuisten ja lasten välisten seksuaalisuhteiden normalisoimiseen. Tällainen normalisoimisprosessi toteutetaan elokuvien, TV-sarjojen, dokumenttien ja lehtikirjoitusten avulla, joissa nämä suhteet kuvataan myönteisessä tai ainakin harmittomassa valossa.”4

Puolimatkan artikkeli perustuu laajaan kirjallisuusluetteloon.

Toisena esimerkkinä esitämme Vastavalkean artikkelin, joka paljastaa sen, kuinka luodaan ”uskottavaa” tietoa brittirahoituksella eli kysymyksessä ovat uudet paljastukset läntisestä trollitehtaasta. Jessikka Aro [10], joka on verovaroin ylläpitämän Ylen palkkalistoilla, olisi paljastuneiden asiakirjojen mukaan toiminut myös maksetussa trolliverkostossa, jonka pyrkimyksenä on vaikuttaa kansalaisyhteiskunnan, hallitusten ja kansainvälisten rakenteiden toimintaan?

Jessikka Aro oli tutkimassa kirjoituksia, jotka käsittelivät muun muassa hänen huumausainerikoksiaan.

Päälähteenä Vastavalkean kirjoituksessa on käytetty ZINC [11] Networkin dokumenttia.

Valtamedia puolestaan antautuu mielellään nykyisen seksuaalivalistuksen ja sukupuolineutraaliuden äänitorveksi oppilaitoksien tueksi.

Liikunnan- ja terveystiedon opettaja Vesa Nevalainen toteaa Ylen [12] uutisoinnissa, että nuorten suunnalta on tullut, uskonnollisten vakaumuksien vastapainoksi, vaatimusta seksuaalikasvatuksen ajantasaistamisesta nykyaikaan.

– Nuorisovaltuustoa vastaavalta nuorten vaikuttamisjärjestelmältä Ruutilta (siirtynyt toiseen palveluun) on meillä Helsingissä tullut palautetta, että perusopetuksessa suotta varotaan esimerkiksi homoseksuaalisuuden esiintuomista avoimesti.

Tapio Puolimatkan [9] mukaan päiväkodeissa ja kouluissa harjoitetaan nykyisin niin kutsuttua kokonaisvaltaista seksuaaliopetusta, joka rakentaa mielikuvaa erilaisten seksuaalisten elämäntapojen samanarvoisuudesta.

Suomen liittyminen osaksi Yhdysvaltojen johtamaa läntistä etupiiriä oli sovittu

CNN:n artikkelista välittyy ounastus siitä, että globaalin uusliberalismin kurimukseen alistunut virallinen Suomi on jo vuosikymmeniä sitten päättänyt alistua Yhdysvaltojen johteisen läntisen liittouman etupiiriin.

Miksi CNN:n artikkelista voidaan vetää mainittuja johtopäätöksiä? Siksi, että muutoin ei olisi mahdollista, että v-mediaan ja vallanpitäjiin luotettaisiin niin horjumattomasti kuin CNN:n kirjoitus sen paljastaa. Virallinen Suomi on siis v-median avustamana kunnostautunut suomalaisten järjestelmällisessä manipulaatiossa.

Tähän liittyen todettakoon, että poliittinen johto on tehnyt salaisen poliittisen konsensuksen siitä, että Suomi pakotetaan liittoutumaan osaksi läntistä etupiiriä ja Nato-myönteisessä [13] koalitiossa.

Siten huomion arvoista on, että median ja suurpääoman toimijat vaikuttavat Suomessa yhä enemmän poliitikkojen päätöksiin.5

Suomalaisten auktoriteettien kuuliaisuus ja luottamus v-mediaan vahvistaa vielä sitäkin asiantilaa, että kullakin maailman imperiumilla on ollut historian saatossa oma propagandansa, jolla kansalaisten syvät rivit ovat pysyneet ojennuksessa; näin meneteltiin mahtavassa Rooman valtakunnassa, Neuvostoliiton ”kommunismissa”, Jugoslavian ”titolaisuudessa”, Kiinan ”maolaisuudessa” ja niin edelleen.

(Pitkälle vietynä kommunismi on tietenkin valtioton ja rahaton tila, mitä vielä ei ole oikeaoppisesti missään toteutettu.)

Näin menetellään myös Suomessa, joka ei ole ollenkaan mahtava, vaan on ainoastaan Unionin yksi pohjoisemmista maakunnista (provinssi), joka kuitenkin uskollisesti noudattaa Unionin ja Yhdysvaltojen johtaman liittouman taloudellispoliittista linjausta ja puolustuksellista doktriinia, kritiikittömästi, sekä omaksi turmiokseen. Näitä suurvaltojen intressejä palvelevat myös suomalaisten ääliömäinen luottamus v-medioita kohtaan ja sitä valjumpi haluttomuus ymmärtää mediaa oikein. Juuri tämän asiantilan suomalaisten erinomaisesta ”valeuutisten” torjuntataidosta CNN:n ja MTV:n sokerinmakuiset artikkelit paljastivat.

Markku Juutinen

Lähteet

1.      MTV, Lisa Kärnä (18.5.2019). Torille! Suuri amerikkalaismedia ylistää Suomen kykyä taistella valeuutisointia vastaan – ”Heillä on vahva käsitys siitä, mitä on olla suomalainen – se on supervoima”. Saatavina: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/torille-suuri-amerikkalaismedia-ylistaa-suomen-kykya-taistella-valeuutisointia-vastaan-heilla-on-vahva-kasitys-siita-mita-on-olla-suomalainen-se-on-supervoima/7412110#gs.dxe42g [1]

2.      CNN, Eliza Mackintosh (toukokuussa 2019). Finland is winning the war on fake news. What it’s learned may be crucial to Western democracy. Saatavina: https://edition.cnn.com/interactive/2019/05/europe/finland-fake-news-intl/ [2]

3.      Yle-uutiset, Stina Brännare ja Tiina-Raakel Liekki (12.9.2014). Haglund: Venäjä käy informaatiosotaa – virheelliset uutiset valtiojohdon hyväksymiä. Saatavina: https://yle.fi/uutiset/3-7469446 [3] Mainwaring, Doug (2017) ”Amid sex scandals, Hollywood releases gay ’romance’ that normalizes man-boy sex”, Life Site News 27.11. 2017.  

  1. Mainwaring, Doug (2017) ”Amid sex scandals, Hollywood releases gay ’romance’ that normalizes man-boy sex”, Life Site News 27.11. 2017.  
  2. Niemi, Mari K.; Raunio, Tapani; Ruostetsaari, Ilkka (2017). Poliittinen valta Suomessa. Vastapaino

Viittaukset

New York Times, Andrew Higgins (30.5.2016). Effort to Expose Russia’s ‘Troll Army’ Draws Vicious Retaliation. Saatavina: https://www.nytimes.com/2016/05/31/world/europe/russia-finland-nato-trolls.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&clickSource=story-heading&module=second-column-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=1 [4]

IL. Lauri Nurmi (2.3.2019). Nato-kanta … Sauli Niinistön reaktiosta. Saatavina: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/06aa3c2c-2e24-4c92-84da-41f6b76e3eff [13]

TS. (31.1.2019).Vakavin uhka turvallisuudelle on sota. Saatavina: https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4465972/Vakavin+turvallisuusuhka+Suomelle+on+sota [8]

OM. Tapio Puolimatka (27.7.2018). Kampanja pedofilian laillistamiseksi. Satavina: https://beta.oikeamedia.com/o1-75907 [9]

VV. Riikka Söyringi (30.3.2019). ”Luotettavaa” tietoa brittirahoituksella – uusia paljastuksia läntisestä trollitehtaasta. Saatavina: https://vastavalkea.fi/2019/03/30/luotettavaa-tietoa-brittirahoituksella-uusia-paljastuksia-lantisesta-trollitehtaasta/ [10]

ZINC Network (31.8.2018): Network of NGOs – Submitted to UK Foreign and Commonwealth Office (FCO)

Yle-uutiset (12.2018). Saatavina: https://yle.fi/uutiset/3-10015704 [12]

http://ruuti.munstadi.fi/ [14]

IL. Pasi Liesimaa (4.9.2017). HS: Sisäministeriön kansliapäällikkö arvioi syrjäytyneiden suomalaisten olevan suurin turvallisuusuhka.

 Saatavina: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201709042200369713 [7]

Yle-uutiset (19.10.2018). Dresden on ”pakolaisen paratiisi” – pelkkä suunsoitto on parempi kuin nyrkki. Saatavina: https://yle.fi/uutiset/3-10464828 [5]

https://www.bild.de/regional/dresden/dresden-aktuell/regierungserklaerung-ab-10-uhr-kretschmer-nimmt-stellung-zu-chemnitz-vorfaellen-57070932.bild.html [6]