- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

On aika päivittää tietosi aurinkovoiteiden käytöstä

Väärä käsitys aurinkovoiteiden syöpää estävästä vaikutuksesta pysyy julkisuudessa rahanahneen aurinkovoideteollisuuden ja syöpäteollisuuden pelotellessa ihmisiä vuorotellen. Miten sopivasti sattuukaan, että nämä auringon mustamaalaajat unohtavat mainita, että lähimpänä päiväntasaajaa asuvilla ihmisillä on vähiten ihosyöpää. Sen sijaan kesän lähestyessä media pommittaa meitä päivittäin myyteillä, joiden mukaan auringon säteiltä suojautuminen suojaisi meitä jotenkin siltä ainoalta asialta, jonka auringonsäteet itse asiassa ehkäisevät, eli syövältä. Auringon UV-säteilyltä suojautuminen vaikuttaa dramaattisesti D-vitamiinin tuotantoomme, mikä johtaa korkeampaan kuolleisuuteen, sairauksiin ja mielenterveysongelmiin. Mikä ironisinta, aurinkovoiteet itsessään aiheuttavat syöpää.

Korruptiota ja petoksia

Aurinkovoideteollisuus ansaitsee rahaa myymällä voiteita, jotka itse asiassa sisältävät syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Teollisuus lahjoittaa osan voitoistaan syöpäteollisuudelle yleishyödyllisten säätiöiden kautta, jotka vuorostaan tekevät tunteisiin vetoavia julkisia mainoskampanjoita ja hyväntekeväisyystapahtumia, joissa kehotetaan ihmisiä lahjoittamaan ja käyttämään aurinkovoiteita ”syövän estämiseksi”.

Syöpäala on etääntynyt totuudesta. Alkuun tutkittiin vilpittömästi parin sadan toisiinsa liittyvän sairauden alkutekijöitä, mutta sittemmin alan valtasi nopeasti keskittyminen omaan etuun. Nykyään kaikki syöpäjärjestöt rahoittavat lääkeyhtiöitä ja heidän yrityksiään ”löytää parannuskeino syöpään”, jota ei tule koskaan löytymään, ainakaan näiden rahanahneiden liikeyritysten toimesta.

Eräs Pohjois-Amerikan terävimmistä epidemiologeista, Devra Davis, on dokumentoinut maailman merkittävimpienkin syöpätutkijoiden työskennelleen salaa kemikaaliyhtiöille, mitä he eivät ole kertoneet julkaistessaan tutkimuksiaan. Monet johtavat tutkijat ovat auttaneet isoja firmoja myymään meille kemikaalivalmisteita, joiden mahdollisista syöpävaikutuksista ei ole mitään varmuutta. Davisin keräämät tiedot karistavat viimeisetkin uskon rippeet satutarinoihin, joissa ylevät rahankeruu syöpäkampanjat jotenkin auttavat syöpäpotilaita.

Useat apurahoin toimivat syöpätutkimukset on rahoitettu Kansallisen Syöpäinstituutin (NCI) ja Melanooman Tutkimusjärjestön (MRF) varoin. NCI on verovaroin (ja yksityisesti suurten lääkefirmojen) rahoittama järjestö, joka sattumoisin on myös yksi suurimmista syöpää aiheuttavien mammografioiden kannattajista. Sitä ohjailee suoraan biotekniikan sektori ja sen hallitukseen kuuluu yleensä useita lääkeyhtiöiden toimitusjohtajia. MRF on pullollaan tieteellisiä neuvonantajia, joiden akateemisia töitä leimaa vahva eturistiriita ja esteellisyys. MRF:n päättäjät ovat kaikki nykyisiä tai entisiä lääkefirmojen toimitusjohtajia tai hallitusten jäseniä.

Aurinkovoiteet eivät estä, vaan saattavat aiheuttaa syöpää

Aurinko ei aiheuta syöpää. Tutkijat ovat havainneet, että UVA-säteily ei ole vaikuttanut melanoomatapausten lisääntymiseen viimeisten 30 vuoden aikana. Auringonvalon UV-spektristä 90 % on UVA-säteilyä. Tutkimuksen johtaja David Mitchell, Teksasin M.D. Andersonin karsinogeneesin laitoksen professori: ”Tutkimustulokset kumosivat ainoan suoran todisteen UVA-säteilystä melanooman aiheuttajana, mikä ei kuitenkaan tarkoita UVA:n olevan harmitonta. Se ei kuitenkaan ole niin vaarallista, kuin olemme aiemmin olettaneet, sillä se ei aiheuta melanoomaa.”

Sekä UVA että UVB voivat aiheuttaa ihon rusketusta ja palamista, mutta UVB aiheuttaa sen nopeammin, kun taas UVA läpäisee ihon syvemmälle kuin UVB. UVB vaikuttaisi olevan melanoomalta suojaava tekijä, tai ennemmin UVB-säteilyn aiheuttama ihon tuottama D-vitamiini.

Lancet-lehdestä: ”Paradoksaalisesti ulkona työskentelevillä on alhaisempi riski sairastua melanoomaan verrattuna sisällä työskenteleviin, mikä antaisi olettaa jatkuvan auringonvalon suojaavan melanoomalta.”

Jos siis UVA ja UVB eivät aiheuta melanoomaa, miksi käyttää aurinkovoidetta? Jos aurinko TODELLA aiheuttaisi ihosyöpää ja aurinkovoiteet suojaisivat siltä, olisimme käytännössä jo syövästä vapaita. Vietämme jo paljon aiempaa vähemmän aikaa ulkosalla ja tuhlaamme miljardeja tarpeettomiin ja vaarallisiin voiteisiin. Ihosyöpien määrät lisääntyvät ja ns. asiantuntijat syyttävät vieläkin aurinkoa ongelmista, jotka ovat syntyneet ihan ihmisen toimesta.

Vain pari sukupolvea sitten vietimme paljon enemmän aikaa ulkona ilman MITÄÄN aurinkovoiteita ja ihosyövät olivat käytännössä tuntemattomia. Vuosikymmenien keskustelujen jälkeen useat hallitukset ovat epäonnistuneet pakollisten turvastandardien asettamisessa aurinkovoiteille. Yrityksillä on vapaat kädet päättää itse kaikesta, mainoslauseista tuotteiden laatuun. Tällä hetkellä aurinkovoiteiden aiheuttama riski on paljon suurempi kuin niiden hyöty.

Kattavat tieteelliset arvioinnit osoittavat, että 83 % 785:stä markkinoilla olevasta aurinkovoiteesta sisältää aineita, jotka ovat merkittäviä terveysriskejä. Vain 17 % tuotteista täytti aurinkovoiteiden tarkoituksen, eli olivat turvallisia ja estivät UVA- ja UVB-säteilyn pääsyn iholle. Tämä kattava arviointi perustui lähes 400 tieteelliseen tutkimukseen, teollisuuden malleihin aurinkovoiteiden tehosta, 60:een hallituksen, akatemioiden ja teollisuuden ylläpitämään tietokantaan myrkyllisyyksistä ja säädöksistä. Vähintään 50 prosentissa markkinoilla olevista tuotteista on kyljessä väitteitä, jotka ovat väärin tai harhaanjohtavia. Mainonnassa käytettävät virheelliset ja harhaanjohtavat lauseet ja väittämät ovat hyvin yleisiä. Ne antavat kuluttajalle valheellisen (myytteihin perustuvan) turvallisuuden tunteen väittämillä, kuten ”koko päivän suoja”, ”mieto ja kevyt kuin vesi” ja ”suojaa kaikilta haitallisilta säteiltä”, jotka ovat täysin perättömiä. Kuluttajat saattavat luulla, pohjautuen tutkijoiden väitteisiin UV-valosta ihosyövän syynä, että aurinkosuojat automaattisesti estävät ihosyövän. Markkinointi perustuu kansassa lietsottuihin pelkoihin auringonvalon haitallisuudesta, jonka ei pitäisi olla pelko kenellekään!

Tutkimusten analysoinnissa on selvinnyt, että jotkut aurinkovoiteiden aineista imeytyvät vereen ja joillakin on myrkyllisiä vaikutuksia. Jotkut voiteista vapauttavat auringonvalon vaikutuksesta vapaita radikaaleja, eräät toimivat estrogeenin tavoin sekoittaen hormonijärjestelmät, useat aiheuttavat allergisia reaktioita ja joistakin jää kehoon tai ympäristöön kertymiä.

Kymmenkunta oikeusjuttua on nostettu Johnson & Johnsonia, Schering-Ploughia, Playtex Productsia, Tanning Researchia ja Chattemia vastaan, joille kuuluvat eräät markkinoiden suosituimmista aurinkovoiteista, kuten Coppertone, Banana Boat, Hawaiian Tropic, Bullfrog ja Neutrogena. Haasteiden mukaan valmistajia syytetään perättömistä väitteistä koskien aurinkovoiteiden tehoa ja ominaisuuksia. Kuluttajat on tuuditettu uskomaan tuotteiden olevan turvallisia, kun ne todistetusti aiheuttavat syöpää.

Lähes puolet suosituimmista 500 aurinkosuojatuotteesta saattaa itse asiassa nopeuttaa pahanlaatuisten solujen kehittymistä ja levittää ihosyöpää [1], sillä ne sisältävät kasvaimien kasvua nopeuttavaa A-vitamiinia tai sen johdannaisia retinolia ja retinyylipalmitaattia. Vuoden kestäneessä tutkimuksessa koe-eläimien kasvaimet ja leesiot kasvoivat 21 % nopeammin A-vitamiinipitoisella voiteella kuin verrokkieläimillä, joille laitettiin vitamiinitonta voidetta. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA julkaisi tulokset, mutta monet sisäpiiriläiset ihmettelevät epäuskoisina edelleen, miksi tutkimuksella ei ollut mitään vaikutusta aurinkovoiteiden sisältöön, saatikka asiasta edes varoitettu julkisesti ihmisiä.

Tutkijoiden mukaan hiukkaskoolla on merkitystä aurinkovoiteissa laajalti käytetyn sinkkioksidin toksisuuteen. Tavallisesta sinkkioksidista myrkyllisempiä paksusuolen soluille ovat alle 100 nm kokoiset hiukkaset. Kiinteä sinkkioksidi on hiukan myrkyllisempää kuin vastaava määrä liukenevaa sinkkiä ja suora solukontakti on välttämätöntä solukuoleman aiheuttamiseksi. Missään tutkimuksessa ei ole arvioitu imeytymistä vaurioituneen ihon läpi. Tieto puuttuu lähes kaikista 17:stä amerikkalaisille markkinoille hyväksytystä auringonsuojakemikaalista. Tiedemiesten mukaan suurin vaara on lasten vahingossa nielaisema nanokoon sinkkioksidi.

Toinen yleinen ja toksinen aine aurinkovoiteissa on titaanivalkoinen (titaanidioksidi, TiO2). Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin titaanivalkoisen käyttöä ja ihmisten altistumista sille ja havaittiin, että lapset altistuvat kaikkein eniten titaanidioksidin nanopartikkeleille. Titaanidioksidin yhdisteiden geometrialla on suuri merkitys niiden solumyrkyllisyydelle ja niiden solujen tuhoamis- ja tappovaikutus on hyvin riippuvainen annostelusta. Los Angelesin yliopiston tutkijat Jonssonin syöpäkeskuksesta havaitsivat titaanidioksidin nanopartikkeleiden, joita löytyy kaikessa kosmetiikasta aurinkovoiteisiin ja maaleista vitamiineihin, aiheuttavan hiirissä geneettisiä vaurioita. TiO2 nanopartikkelit aiheuttivat yksittäis- ja kaksoiskierre-DNA:n katkoksia, kromosomivaurioita ja tulehduksia, jotka kaikki lisäävät syövän riskiä.

Auringonvalosta saatava D-vitamiini on avaintekijä sairauksien ehkäisemisessä

Tiede osoittaa, että aurinkovoiteet itse asiassa edistävät syöpää estämällä ihon UV-säteilyn absorboimisen, josta syntyy D-vitamiinia. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan D-vitamiini ehkäisee jopa 77 kaikista naisten syövistä. Lisäksi useimmissa aurinkovoiteissa käytettävät toksiset kemikaalit aiheuttavat syöpää, eikä niiden turvallisuutta ole koskaan kunnolla testattu. Ne imeytyvät usein suoraan ihon läpi verenkiertoon.

Usean viime vuoden ajan on kiinnostus ollut merkittävää D-vitamiinin rooliin terveyden edistäjänä ja sairauksien estäjänä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet alhaisen D-vitamiinin olleen suorassa yhteydessä erilaisiin syöpiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Professori Stephen B. Krichevsky Wake Forestin lääketieteellisestä koulusta on havainnut merkittävän korrelaation: ”Havaitsimme D-vitamiinin puutosta (alle 50 nmol/L veressä) kolmasosassa tutkimuksemme potilaista. Tähän liittyi lähes 50 prosentin lisäys vanhusten kuolleisuudessa.”

San Diegon yliopiston Moores-syöpäkeskuksen julkisen terveydenhuollon tohtori (Dr.P.H.) ja syövän ennalta ehkäisemisen asiantuntija Cedric F. Garland arvioi vastikään: ”Ensimmäistä kertaa voidaan sanoa, että pelkästään lisäämällä D3-vitamiinin saantia voitaisiin ehkäistä vuosittain 250.000 paksusuolen syöpää ja 350.000 rintasyöpätapausta, erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Näistä 600.000:sta pelkästään Yhdysvalloissa noin 150.000.”

Vaikka D-vitamiinia voi saada suoraan auringonvalosta kesäisin ja rajoitetusti ruokavaliosta, on huonon ruokavalion ja auringonvalon välttämisen yhdistelmä aiheuttanut suuren D-vitamiinin puutteen laajoissa osissa väestöä kaikkialla maailmassa. Tiedetään hyvin, että D-vitamiinilla on laajalti fysiologisia vaikutuksia ja D-vitamiinin puutteella on suora korrelaatiosuhde useiden syöpien lisääntymiseen. Erityisen vahva tämä korrelaatio on ruoansulatusjärjestelmän syöpien ja erityisten leukemian tyyppien suhteen.

Viettämällä keskimäärin kolme tuntia päivässä auringonvalossa voi puolittaa riskin sairastua rintasyöpään. Ihmiset, joilla on korkeampi D-vitamiinipitoisuus veressään, elävät merkittävästi pidempään. Uusi englantilainen tutkimus paljasti, että korkeammilla D-vitamiinitasoilla ihmisillä oli 43 % pienempi riski sairastua masennukseen. Clinical Nutritionissa julkaistu tutkimus osoitti myös korkeamman D-vitamiinipitoisuuden vähentävän paniikkihäiriöitä 67 %. Tutkimuksen johtaja Jane Maddock Lontoon yliopiston Lasten Terveyden Instituutista kirjoitti: ”Maailmanlaajuinen D-vitamiinin puutos ja mielenterveys- ja käytösongelmien lisääntyminen alleviivaavat tutkimustulostemme mahdollista merkitystä.”

Korkeimman D-vitamiinipitoisuuden omaavilla ihmisillä on pienin riski sairastua ihosyöpään. Tottahan D-vitamiinia voi saada pilleristäkin, mutta suurin osa maailman ihmisistä on aina saanut D-vitamiininsa suoraan lähteestä, eli auringonvalosta. Jos olisi 100 vuotta sitten yrittänyt kaikin keinoin suojautua auringolta, olisi sitä itsessään pidetty mielenvikaisuutena.

Tee-Se-Itse myrkytön aurinkovoide

Vaikka auringonvalo ei aiheutakaan syöpää, ei varmasti ole parhaaksi eduksi polttaa ihoaan auringossa. Jos siis on herkästi palavaa tyyppiä, voi kokeilla itse tehtyä luonnollista aurinkovoidetta pidentääkseen nautintoaan auringossa. New York Timesin menestyskirjailija Sophie Uliano näyttää Gorgeously Green [2]-sivuston videolla, miten helppoa on tehdä 4 minuutissa oma myrkytön aurinkovoide.

Alkuperäisestä reseptistä on korvattu sinkkioksidi avokadoöljyllä, mikä pudottaa suojakertoimen 15:stä noin 6 – 8:aan, mutta tekee voiteesta ehdottomasti luonnollisen ja myrkyttömän. Sinkkioksidi voi valmistuksen aikana sisään hengitettynä vaikuttaa keuhkoihin ja lisääntymiselimiin.

Luonnollinen aurinkovoide (SPF 6 – 8)

2 rkl neitsytkookosöljyä

1 rkl Sheavoita (karitepuun pähkinävoi)

1 rkl avokadoöljyä

½ tl seesamiöljyä

½ tl Aloe vera geeliä

Kannattaa muistaa, että tämän voiteen suojakerroin ei ole kovin suuri niille, jotka palavat herkästi. Lähempänä päiväntasaajaa ja korkeammilla alueilla (vuoren rinteillä), jossa auringon UV-indeksi on paljon kovempi kuin Pohjois-Euroopassa, eivät tummaihoisetkaan pysty olemaan useita tunteja auringossa. Tämä aurinkovoide suojaa vain vaatimattomasti kaikkein kovimmilta säteiltä keskipäivän aikaan. Vaihtelevat tauot varjossa ovat suositeltavia ihon suojaamiseksi UV-säteiltä. Hyvin ruskettuville ihmisille tämä voide antaa erinomaisen värin ja hehkun, jos sitä käytetään päivittäin vähintään 30 minuuttia auringossa. Vaikka voide ei ole vedenpitävää, hylkii se vettä tasaisesti levitettynä. Suorassa auringon paahteessa kannattaa lisätä ohut kerros aina puolen tunnin välein optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi.

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/060413_Sun-Heating-Up-Its-Time-To-Ignore-Every-Single-Message-You-Hear-About-Sunscreen.shtml [3]