- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Öljytankkereihin iskettiin Omaninlahdella; suursotaa viritellään Lähi-idässä

Tällä viikolla hyökättiin öljytankkereita vastaan Omaninlahdella [1]. Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo, joka tunnetaan kovanlinjan uuskonservatistina ja samalla äärimmäisenä sionistina onkin vääristellen syyttänyt Irania mainituista hyökkäyksistä. Kuitenkin asiantuntijat ovat erimieltä syytöksistä. Israel ja Yhdysvallat ovat jo pitkään toivoneet Iranin tuhoa, mikä osaltaan viittaa siihen kuka voisi olla potentiaalinen syyllinen iskuihin öljytankkereita vastaan.

Pahan akseli: USA ja Israel

Yhdysvallat ovat kylväneet myrkkyä USA:n ja Iranin välisiin suhteisiin, jo pitemmän aikaa. Viime vuoden puolella Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto [2] julkaisi uudet Iranin vastaiset talouspakotteensa, jotka johtuivat siitä, että USA vetäytyi Trumpin lupauksen mukaisesti kansainvälisestä Iranin ydinsopimuksesta. Näillä toimenpiteillä Yhdysvallat halusi luonnollisesti haastaa riitaa Iranin kanssa.

Matkansa yhteydessä Saudi-Arabiaan [3] vuonna 2017 Trump esitti, että rauhanneuvotteluilla on edellytys onnistua, koska sunnimailla on yhteinen vihollinen, shiiavetoinen Iran. Trumpin puheet olivat hämmentäviä: hän puhui rauhanneuvotteluista, mutta pyrki kasvattamaan sunnimaiden vihaa Irania kohtaan. Myös Saudi-Arabiassa Trump pauhasi Iranin olevan maa, joka lietsoo terrorismia, sillä Trumpin mielestä Iran tukee terroristeja.

Israel ja siihen kytkeytyvä Israel-lobby ovat saaneet manipuloitua Trumpin lietsomaan sunnimaiden; Saudi-Arabian, Egyptin ja Jordanian vihamielisemmäksi Irania kohtaan.

Hyökkäykseen liittyviä tapahtumia

Kaksi öljytankkeria

Iskujen kohteena olivat norjalaisomistuksessa oleva Front Altair –tankkeri sekä japanilaisomistuksessa oleva Kokuka Courageous -tankkeri.

Norjalaisten merenkulkuviranomaisten mukaan Front Altair -tankkerilla oli kolme räjähdystä.

Iran pelastajana

Iran pelasti [4] yllä mainituista tankkereista Omaninlahdella ainakin 44 ihmistä. Pelastettavat siirrettiin Iranille kuuluvaan Jask nimiseen maakuntaan. Yhdysvallat on kyseenalaistanut tämän ja sanonut sen laivaston pelastaneen joitakin tankkereilla olleista, kertoo BBC.

Iran ei liity iskuihin

Omaninlahden viimeisin isku tapahtui aikaan, jolloin Yhdysvallat ja Israel ennättivät tarkoituksellisesti tulehduttaa USA:n ja Iranin välejä, mikä on ollut Israelin ja USA:n tarkoituskin.

Viime kuussa samoilla seuduilla tapahtui myös hyökkäyksiä tankkereita vastaan, jolloin Yhdysvallat syytti vailla mitään järkevyyttä iskusta Irania.

Korkea-arvoinen iranilaisviranomainen sanoi BBC [4]:lle, ettei Iran liity Omaninlahdella tapahtuneisiin iskuihin.

– Joku yrittää horjuttaa Iranin ja kansainvälisen yhteisön välisiä suhteita, viranomainen lisäsi.

Yhdysvallat ja Britannia syyttää Irania iskuista

Valtioterroristit [5] Yhdysvallat ja Britannian syyttävät rinta, rinnan Irania hyökkäyksistä öljytankkereita vastaan Omaninlahdella. Esimerkiksi Guardian kertoo, että Britannia on ilmoittanut virallisesti syyttävänsä hyökkäyksistä Irania.

Britannian mukaan mikään muu maa tai ryhmä ei voi uskottavasti olla vastuussa hyökkäyksistä.

Luonnollisesti nämä syytökset ovat vääristelyä, jolla etsitään tekosyitä sodan aloittamiselle Irania vastaan.

Huthikapinallisia epäillään iskusta

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan [6] mukaan torstain iskut ovat yksi tapahtuma laajemmassa tapahtumien ketjussa. Hän näkee myös näiden iskujen liittyvän Jemenissä käynnissä olevaan sotaan.

– Saudi-Arabian ja huthikapinallisten välisiin juttuihinhan tämä liittyy. Huthikapinallisten oletetaan näidenkin iskujen takana minun käsitykseni mukaan olevan.

Alarannan mukaan näyttäisi siltä, että edelliset sabotaasit öljyjalostamoihin ja -putkiin sekä viimeisimpänä iskut saudiarabialaiselle lentokentälle olisivat huthikapinallisten tekosia.

Huthikapinallisten pyrkimykset liittyvät Jemenin sisäiseen tilanteeseen.

Suurin piirtein samoilla linjoilla Alarannan kanssa on SVT:n [7] uutistoimituksen ulkomaanreportteri Stefan Åsberg.

Iran ei voi olla syyllinen

Iran ei missään tapauksessa halua sotaa kenenkään kanssa. Erikoisesti Iran haluaa välttää konfliktia Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa, jo siitäkin syystä, että läntinen koalitio olisi sille erittäin haastava vastus. Iranin johto, kuten läntinen liittoumakin tietävät sen, että sota Irania vastaan sysäisi Lähi-idän täydelliseen sekasortoon. Iran ei halua, että palestiinalaisten ja Syyrian tilanne epävakautuisi entisestään, johon suursodalla olisi suoravaikutus.

Iran kannattaa politiikkaa, joka ei suosi sunnimaiden ja Israelin hegemonia-asemaa Lähi-idässä. Kaikista varteenotettavin vastusta sunnimaista lienee Iranille Saudi-Arabia. Vielä 1960- ja 1970-luvuille saakka Iran ja Saudi-Arabia olivat muodollisesti liittolaisia, joiden kautta Yhdysvallat näyttivät pyrkivän hillitsemään Neuvostoliiton valta-asemaa Persianlahden alueella. Mutta 1970-luvulla Saudi-Arabia alkoi pyrkiä tiukkaan sunnalaisuuteen ja täten pitämään šiialaisuutta harhaoppisena. Kuten tiedämme, Iran julistautui vallankumouksensa saattelemana vuonna 1979 šiialaisuuden johtajaksi. Näistä tapahtumista alkaen maiden välit ovat olleet tulehtuneet.1

Tätä yllä esitettyä S-Arabian ja Iranin välistä tulehduspistettä ovat Israel ja sen läntiset liittolaiset, Yhdysvaltojen johdolla vaurioittaneet vieläkin syvemmälle. Avoin sota läntisen liittouman ja Iranin välillä voisi horjuttaa Iranin uskonnollista, poliittista ja taloudellista tasapainoa Lähi-idässä, joten Iran ei halua sotaa Yhdysvaltojen kanssa, eikä Iran ole siten voinut syyllistyä hyökkäyksiin öljytankkereita vastaan.

Huomion arvoista myös on, että Iranin poliittinen käyttäytyminen Lähi-idässä ja ehkä myös laajemmin maailmassa, johtuu vain ja ainoastaan Israelin sekä Yhdysvaltain aggressiivisuudesta Irania kohtaan. Koska Yhdysvallat pyrkii epävakauttamaan Iranin valtiota, on Iranin tietysti pakko reagoida siihen. Siten Iranin on pidettävä yllä eräänlaista suojelevaa geopoliittista kilpeä. Tämä Yhdysvaltojen suhtautuminen Irania kohtaan on yleisesti havaittavissa.

Iran ei halua sotaa rajoilleen, minkä se sai kokea joutuessaan puolustamaan itseään Irakin hyökkäyksiä vastaan vuosina 1980–1988. Historiasta tiedämme, että yllättäen Israel tuki tuolloin Irania, sillä se arvioi Irakin olevan pahempi vastusta Juutalaisvaltiolle. Tässä sodassa Yhdysvallat sekä Iso-Britannian tukivat Irakia.

Jäljempänä olevat neljä tekstiosuutta ovat lisätyt artikkeliin 22.6.2019.

Lisäksi todettakoon, että:

Miksi Iran olisi hyökännyt norjalaisia ja japanilaisia tankkereita vastaan, huomioiden sen, että Norja sekä Japani [8] ovat Iranin tuottoisimpia öljykaupan asiakkaita.

Miksi Iran olisi iskenyt japanilaisen öljytankkerin kimppuun juuri historiallisen valtiovierailun aikana? Luonnollisesti Iran halusi kunnioittaa Japanin pääministerin vierailua, jo kauppasuhteiden ja tietyntasoisen liittolaisuuden tähden. Iran ei voinut iskuihin syyllistyä.

Israel ja Yhdysvallat ovat Iranin arkkivihollisia, jotka toivovat Iranin nykyisen hallinnon kukistumista. Israel haluaa tuhota Iranin omavaraisuuden ja itsenäisyyden Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten avulla. Öljy ja maakaasuputket näyttelevät tässä tärkeää roolia. Varsin todennäköistä on, että Israelin Mossad sekä Yhdysvaltojen CIA ovat olleet hyökkäyksen taustalla Omaninlahden iskuissa öljytankkereita vastaan.

Myös Newsweek -lehti viittaa analyytikoihin, joiden mukaan viime viikon hyökkäykset — samoin kuin toukokuussa tehdyt iskut neljää tankkeria vastaan samoilla merialueilla, olla mahdollisesti niin kutsuttuja false flag  -hyökkäyksiä, jotka olisi tehnyt Iranin veriviholliset Israel tavoitteenaan saada Iran näyttämään syylliseltä.

Israelin ja Yhdysvaltojen osallistuminen iskuihin näyttää johdonmukaiselta

Omaninlahdella tapahtuneissa hyökkäyksissä sekä muissa vastaavissa viimeaikaisissa iskuissa, näyttävät taustalla niissä olevan Israel ja Yhdysvallat.

Tähän pahan-akselin käyttäytymiseen on useita syitä, mutta esitettäköön niistä muutamia:

Yhdysvaltojen ja Israelin invaasiot Syyriassa ja Yhdysvaltojen sekä Israelin tiiviit liittolaissuhteet antavat selvän viestin: Israel haluaa tuhota Iranin omavaraisuuden ja itsenäisyyden USA:n ja sen liittolaisten avulla. Tämä toteuttaisi Yhdysvaltojen ja Israelin tavoitteen Syyrian pilkkomisesta osiin, joka alistaisi samalla koko Lähi-idän alueen Israelin johtaman ja Yhdysvaltojen läntisen liittouman kontrolliin.

Israelin ja Yhdysvaltojen aggressioiden motiivit Irania kohtaan näyttävät olevan osittain samat kuin Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten hyökkäyksen syyt Syyrian hallintoa vastaan.

Lähi-itään erikoistunut kansainvälisten suhteiden historian dosentin Pertti Multasen [9] mukaan syy Syyrian sisäisen konfliktin laajentumiseen tuhoisaksi sodaksi oli ehkä kahdessa kilpailevassa maakaasuhankkeessa. Näissä molemmissa m-kaasuhankkeissa kaasuputki kulkisi Syyrian kautta. Syyria on neuvotellut Iranin kanssa putkesta, joka toisi kaasua Irakin kautta Syyrian rannikolle ja sieltä edelleen meren alitse Kreikkaan ja muualle Eurooppaan.

Turkki ja monet muut maat ovat sen sijaan kaavailleet putkea, joka kuljettaisi Qatarin kaasua Saudi-Arabian ja Syyrian kautta Turkkiin ja sieltä edelleen Eurooppaan.

Turkki pyrki saamaan presidentti al-Assadin Qatarin-putken kannattajaksi, mutta hän ei suostunut. Kohta tämän jälkeen alkoi sota, jossa monien fossiilivaltioiden rahoittamat ja sponsoroimat joukot yrittävät syrjäyttää al-Assadin.

Qatar–Turkki-kaasuputki tarkoitti sitä, että Länsi-Eurooppa voisi ratkaisevasti vähentää riippuvuuttaan Venäjän kaasusta. Tästä syystä se sopisi mainiosti Yhdysvaltojen ja Naton strategiaan, mutta olisi epäedullinen Venäjälle.

Lähi-idän konfliktit ovat muodostuneet lukuisista eri syistä, mutta koska Iran ja Syyria ovat liittolaisia ja olivat suunnittelemassa heille sopivaa maakaasuputkihanketta, ja koska sota Irania vastaan laajentaisi invaasiota myös Syyriaan, voidaan päätellä m-kaasuputkihankkeen olevan osasyynä Israelin ja Yhdysvaltojen väkivaltaiselle uholle Irania kohtaan.

Ei ole vielä uskottavaa, että tämä Omaninlahdella tapahtunut hyökkäys öljytankkereita vastaan aloittaisi Yhdysvaltojen ja sen liittolasten hyökkäyksen Iraniin, mutta näiden iskujen jatkuessa suursota on väistämätön. Nämä sabotaasit voivat hyvinkin jatkua.

Markku Juutinen

Lähteet

MTV-uutiset (13.6.2019). Yhdysvallat syyttää Irania hyökkäyksestä Omaninlahdella. Saatavina: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yhdysvallat-syyttaa-irania-hyokkayksista-oljytankkereita-vastaan-omaninlahdella/7448630#gs.ikko34 [1]

SU (5.8.2018). Yhdysvaltain uudet talouspakotteet julki tiistaina – Iran uhkaa sulkea maailman vilkkaimman öljyreitin. Saatavina: https://www.suomenuutiset.fi/yhdysvaltain-uudet-talouspakotteet-julki-tiistaina-iran-uhkaa-sulkea-maailman-vilkkaimman-oljyreitin/ [2]

BBC News (20.5.2017). Saatavina: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-39979189 [3]

BBC News (14.6.2019). Saatavina: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-48627014 [4]

MTV-uutiset (15.6.2019). Saatavina: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/myos-britannia-syyttaa-irania-oljytankkerihyokkayksista-mikaan-muu-maa-ei-voi-olla-vastuussa/7450096#gs.ikqfft [5]

MTV-uutiset (13.6.2019 ). Saatavina:  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kahta-oljytankkeria-vastaan-hyokattiin-omaninlahdella-yk-n-turvallisuusneuvosto-kokoontuu/7448566#gs.ikq8y9 [6]

SVT (13.6.2019). Saatavina: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/misstankt-attack-mot-norskt-tankfartyg-star-i-brand [7]

Börssivärlden (21.1.2019). Japan återupptar oljeimporten från Iran. Saatavina:

https://borsvarlden.com/artiklar/japan-aterupptar-oljeimporten-fran-iran/ [8] News Week. Saatavina: https://www.newsweek.com/intelligence-experts-question-iran-video-us-track-record-ginning-evidence-war-not-good-1444169 [10]

Michel Chossudovsky (16. 6.2012). Saatavina http://www.globalresearch.ca/hidden-us-israeli-military-agenda-break-syria-into-pieces/31454 [11]

Pertti Multanen (16.1.2016). KU. Saatavina: https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3489943-syyrian-sodan-taustalla-kilpailu-kaasusta [9]

  1. Niemeläinen, Jussi. Miksi Saudi-Arabia ja Iran ovat valmiita välirikkoon?