Näkökulma taloudesta: Ilman velkaa ei ole rahaa – ilman rahaa ei ole taloutta.

Helsingin Sanomien TNS Gallupilla hiljattain teettämässä kyselyssä udeltiin muun muassa, millä keinoin velkaantumista tulisi torjua: verojen korotuksilla, menoleikkauksilla vai julkisia rakenteita uusimalla esimerkiksi kuntaliitoksin.

 

Suosituin vaihtoehto oli julkisten toimintojen tehostaminen (49 %), mutta vastaukset vaihtelivat puoluekannan mukaan. Tämä kysely paljastaa yhden varsin valitettavan asian: vastaajilla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka paljon rahajärjestelmämme (eli talouden perusta) on viimeisen 30 vuoden aikana muuttunut. Valtiovallalla ei ole enää minkäänlaista hallintaa rahaan. Valtiomme ei voi luoda rahaa, se ei voi devalvoida tai revalvoida, koska kierrossa olevan rahamäärän hallinta on yksityistetty pankeille. Ja ainoa tapa miten ja kuinka pankit laskevat rahaa liikkeelle, on luotto. Tämä tarkoittaa sitä, että kierrossa oleva rahamäärä on jonkun ottamaa ja kuluttamaa velkaa. Ja tämä taas tarkoittaa sitä, että kaikella rahalla on olemassa täsmälleen yksi suunta: takaisin pankkiin. Kokonaisuudessaan tämä meinaa sitä, ettei ole olemassa sellaista määrää työtä, tuotantoa, leikkauksia, yksityistämistä, veronkorotuksia jne., joilla tästä taloudellisesta ahdingosta voitaisiin kaivautua ulos. Tällaisessa järjestelmässä on täysin merkityksetöntä kuinka paljon, vähän tai kauan työtä tekee; kierrossa oleva rahamäärä ei kasva senttiäkään.

 

Tässä järjestelmässä pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon. Elämme siis järjestelmässä, jossa ilman velkaa ei ole rahaa. Ja ilman rahaa ei ole taloutta. Sairaus on rahan syntymekanismi, kaikki muu on vain oiretta tästä. Paranna sairaus ja oireet katoavat.
Kirjoittaja on suositun Kaninkolo-blogin ylläpitäjä. Blogi sisältää runsaasti ajankohtaista tietoa taloudesta selkokielellä. Kaninkolo on myös Suomen blogilistauksen (Cision) mukaan maamme kuudenneksi luetuin talousblogi. http://ebolakani.blogspot.com/

5 kommenttia

  1. ”Tällaisessa järjestelmässä on täysin merkityksetöntä kuinka paljon, vähän tai kauan työtä tekee; kierrossa oleva rahamäärä ei kasva senttiäkään.”

    En suoraan sanoen ymmärrä tuota johtopäätöstä, joka mitä ilmeisemmin on seurausta puutteellisesta analyysista.

    Tehdyn työn ja siitä syntyvän lisäarvon määrä on oleellista ja tätä lisäarvoa luonnollisesti tavoitellaan. Raha itsessään on aina niukkuuden jakamista – kun poistamme niukkuuden, niin hyödykkeet muuttuvat aidosti ilmaisiksi eli kun niiden tuotantokustannus on nolla.

    Rahajärjestelmä ei ole niukkuuden syy – päinvastoin, rahajärjestelmä tehostaa resurssien käyttöä siten, että saamme huomattavan paljon niukkuutta pienennettyä.

    Rahaa on myös hyvin monessa eri muodossa ja rahaa syntyy jatkuvasti pankkijärjestelmän ulkopuolella. Rahan määrä siis vaihtelee itsestään talouden aktiivisuuden mukaan. Tunnetusti julkinen sektori voi listätä rahan määrää taloudessa eri keinoin, näin myös euro-Suomessa.

    Jos rahan määrä kasvaa, mutta työn ja lisäarvon määrä ei, syntyy inflaatio – eli kierrossa olevan rahan arvolla on selvä ja suora riippuvuus talouden tuottaman lisäarvon kanssa. Kääntäen rahan niukkuudesta syntyy deflaatio. Rahajärjestelmän ohjaaminen on tasapainon ylläpitoa.

    Mitään ”absoluuttista” jostain ulkopuolelta arvonsa ammentavaa rahaa ei ole eikä ole koskaan ollut, ei edes metallikantojen aikana.

    Tämä näin lyhyesti.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Suomen velkaongelmaan on ratkaisu mutta se ei juuri miellytä/kiinnosta populistisia puolueita eikä lehtiä (ei tätä MM:ääkään).

    Ainoastaan Aamulehti ja Verkkouutiset ovat uskaltaneet vihjaista siitä. (Ja paikallinen Iisalmen sanomat koska julkistettiin siellä olleessa talousseminaarissa 15.10.2011).
    Näin vaikka julkkiset Sailas ja Valtonen ovat koittaneet nostattaa huomiota, ja muistan Sailaksen sanoneen että Suomi hoitaisi koko velkaongelmansa poies jos tuo ongelma saataisiin hallintaan..

    Ks:

    http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194698745585/artikkeli/puheenaihe+suomi+parjaisi+paremmin+ilman+kannissa+hillumisen+ihailua.html

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
    1. Tarkoitatko alkoholiveron reipasta korotusta?

      Saattaisihan se keskivertotissuttelijaa raitistaa, kansanterveysvaikutusta sikäli olisi kun väki ostaisi vähemmän viinaa.
      Valtion tulot tuskin kasvaisivat.

      Suurkuluttajat siirtyisivän sitten korvikkeisiin ja omatekoisiin juomiin.
      Pelastettaisiinpa katoava kansanperinne, kiljun teko…

      Kännäystä ihannoivalle asenteella kyllä saisi jotain tehdä, ei siinä mitään.
      Olen tosin nuorisossa havainnut muutosta tähän suuntaan.

      Plusääni(0)Miinusääni(0)
  3. Koko suomen kansantaloushan pyörii viinan voimalla ja alkoholiverotuloilla, joten tuo on kyllä niin syvältä ja poikittain oleva väite kuin vain voi olla. Suomalaiset sitäpaitsi ovat juuri niin tyhmiä, että en yhtään ihmettelisi, jos joku hallituksen edustaja alkaisi väittämään , että nostamalla tuhanteen euroon kaljapurkin hinta, maamme pelastuu. Taatusti saisi määkivää kannatusta syvältä ruohonjuuritasolta. Nimimerkki: Suomalaisuus alkaa pikkuhiljaa hävettämään.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  4. JPK Jäntin selitystä en ymmärrä alkuunkaan. Oikein toimiessaanhan raha olisikin vaihdon väline jolla olisi suora korrelaatio reaalitalouden kanssa. Sellainenhan sen on tarkoitus olla ja ikävä kyllä suurin osa meidät vielä luulee että näin onkin.

    Nykyisellä yksityistetyllä pankkijärjestelmällä ei ole mitään kosketuspintaa reaalitalouden kanssa, sillä rahasta itsestään on tullut muuta tuotantoa tärkeämpää. Sen katson johtuvan siitä että rahan luonti talouteen on annettu täysin vapaasti, ilman valvontaa ja sääntelyä kapitalismin työkaluksi, joka käyttää yksityistettyä pankkitoimintaa oman kapitaalinsa kasvattamiseen ilman että mikään valtiovalta tähän puuttuu.

    Koska kaikki kiertoon luotava raha syntyy velkana, josta yksityinen pankkisektori perii koron, se on vääristänyt koko maailman talouden, niukkuus jota sillä luodaan on törkeää ihmisoikeusloukkausta.

    Tästä myös johtuu, lamat, sodat, nälänhädät ym.

    Ehdottomastihan koko pankkijärjestelmä pitää uusia, valtioden pitää uskaltaa alkaa toimimaan kansalaistensa puolesta, eikä totella sokeasti ahnetta markkinaeliittiä, joka ”laillistetulla” (me kansalaiset emme ole tähän lupaa antaneet) pankkirosvouksella on saattanut koko maailman tuhon partaalle.

    Muutos tähän saadaan vain mikäli me kaikkien maiden kansalaiset tajuamme tämän pankkien rikoksen, millä he siirätävt tuotantomme ja työmme reaaliset hedelmät korkoina pankkien omistukseen.

    Olemme siis valtavan rikoksen uhreja, emmekä tätä edes tajua. Valtiot ja suurpääoma ovat samassa liitossa meitä vastaan. Miten kauan aiomme tätä vielä sietää?

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat