- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Näinkö ilmastonmuutos vaikuttaa? Ennätyskylmää eri puolilla maailmaa

Brittein saarilla kylmempää kuin Antarktiksella, koko Eurooppa on lumen vallassa. Eikö ilmasto lämpenekään?

Euroopan ja Skandinavian valtalehtien pääaiheita on viimeiset kaksi viikkoa ollut säätila. Lähes joka lehti raportoi lumen tukkimista teistä, ennätyspakkasista, kylmään kuolleista ihmisistä, liikenneonnettomuuksista…ja Meksikon Cancunin ilmaston lämpenemistä käsittelevästä kokouksesta.

Joulukuun kuluessa Englannissa ruokahyllyt kaupoissa tyhjenevät ja polttoaine alkaa olla lopussa. Jäiset tiet tekevät liikkumisen lähes mahdottomaksi. Joillain alueilla on satanut enemmän lunta kuin viimeisen 50 vuoden aikana koskaan. Sheffieldin alueella lunta on tullut enemmän kuin sataan vuoteen.

Koko Eurooppa on lumen vallassa: Ranska, Puola, Englanti, Sveitsi, Saksa, Itävalta ja Espanja vaikeuksissa lumentulon ja kylmyyden takia.

Euroopan ilmatilaa valvova virasto Eurocontrol ilmoittaa useiden lentojen peruuntuneen tai viivästyneen mm. Espanjassa, Saksassa ja Itävallassa. Useat eurooppalaiset lentokentät ovat suljettuna tai eivät toimi lumikinosten vuoksi kunnolla.

Ranskassa on voimassa säätilahälytys. Montenegrossa rankka vesisade ja tulvat ovat vieneet mukanaan useita taloja sekä tienpätkiä. Väestöä evakuoidaan. Puolassa on kuollut kahdeksan henkilöä kylmyyteen. Pakkasta oli -20 astetta. Bialystokissa mitattiin -26 astetta. Italiassa, Milanossa on ennätysmäärät lunta.

Saksassa talvisää aiheutti noin 2000 liikenneonnettomuutta yhden vuorokauden aikana. Sveitsiläinen Meteosuisse ennustaa lisää lunta ja erittäin kylmiä öitä läntiseen Eurooppaan. Sveitsissä pakkaset ovat ylittäneet -30 astetta.

Pohjoismaista saatujen tietojen mukaan Tanskassa on pahin talvi yli 130 vuoteen. Norjassa on kylmin talvi 222 vuoteen ja Ruotsi valmistautuu kylmimpään talveen viimeisen 100 vuoden aikana.

Euroopassa on ollut kylmää kuin Siperiassa viimeiset kaksi viikkoa. Eikö ilmasto lämpenekään?

YK:n ilmastopaneeli IPCC:n asiantuntijoiden luotsaama ilmaston lämpeneminen kyseenalaistetaan jälleen voimakkaasti. Millainen ilmastonmuutos maapallolla todella on tapahtumassa?

Jääkausi ei koske Suomea?

Ilmaston lämpenemisen sijaan monet asiantuntijat ovat maalailleet tulevaisuudenkuvaa pienestä jääkaudesta. Ilmasto tulisi kylmenemään etenkin talvisin. Ilmatieteen laitoksen mukaan tämän ja edellisen talven pakkasennätykset ovat poikkeus.

Laitos kertoo nettisivuillaan Suomen ilmastonmuutoksesta seuraavasti:

Suomi sijaitsee alueella, jossa lämpenemisen arvioidaan olevan selvästi voimakkaampaa kuin koko maapallon keskimääräinen lämpeneminen. Lisäksi muutokset tulevat olemaan suurempia talvella kuin kesällä. Lämpenemisen ohella sademäärien arvioidaan kasvavan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan etenkin talvilämpötilat tulevat kohoamaan ja hyvin alhaiset lämpötilat tulevat harvinaistumaan.

Kesäiset hellejaksot yleistyvät ja kaikkein korkeimmat lämpötilat todennäköisesti kohoavat. Sademäärät, etenkin talvisateet lisääntyvät ja yleistyvät.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan lumipeiteaika lyhenee ja lumen vesiarvo vähenee. Routaa on nykyistä vähemmän, ja lauhojen ja sateisten talvien aikana maaperä on usein märkä ja sen kantavuus on huono. Aluksi runsaat lumisateet voivat kuitenkin yleistyä.

Tänä talvena kovat pakkaset ja lumisateet ovat kuitenkin ravistelleet poikkeuksellisesti koko Suomea.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Helsingissä on lähes 50 senttiä lunta, enemmän kuin Lapissa.

Lue lisää:

Aurinko passiivinen: minijääkausi alkaa [1]

Kolumni: Cancun-cancan ja martini-marxisti [2]t

Pakkanen piinaa myös lemmikkieläimiä [3]