Näin löydät itsellesi sopivan polkupyörän

Jotta pyöräily olisi mahdollisimman mukavaa, kannattaa miettiä tarkkaan pyörän käyttötarkoitus. Lyhyelle työmatkalle valitaan eri pyörä kuin pidemmälle maastoretkelle. Yksi asia pätee kaikkiin pyöriin: vaihteita ei kannata pelätä.

Ennen oli ihan vaan polkupyöriä, ja itselle sopivan fillarin valitseminen oli helppoa. Nyt menopelin nimessä on kaikenlaisia etuliitteitä, jotka antavat tarkempaa osviittaa pyörän käyttötarkoituksesta.

– Citypyörä tarkoittaa yksinkertaista peruspyörää, jossa on kolmesta seitsemään vaihdetta. Hybridi on saanut nimensä siitä, että siinä on maastopyörän vaihteisto ja ohjaustanko, kun taas vannekoko – 28 tuumaa – on peräisin retkipyörästä, opastaa Crescent-polkupyörien asiantuntija Jukka Toivari.

Citypyörä sopii lyhyille matkoille, esimerkiksi kaupunkiajoon, kun taas kevyemmällä hybridillä jaksaa polkea vaikka vähän pidemmänkin matkan. Maastopyörä puolestaan soveltuu nimensä mukaisesti parhaiten ajettavaksi teiden ulkopuolella. Maantiepyörä sen sijaan on tarkoitettu kilpa-ajoon, mutta sopii myös hyvin pyöräilyn harrastajalle pitkien lenkkien tekoon.

Pyörän tyypin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ajoasentoon. Pidemmillä matkoilla matalampi ajoasento on pystyasentoa mukavampi, kun koko paino ei ole takapuolen päällä vaan jakautuu tasaisemmin.

Moni aikuinen pyörän ostaja muistaa vielä ne ajat, jolloin pyörässä ei ollut vaihteita ollenkaan. Nykyään on jo vaikeampaa löytää yksivaihteista pyörää, eikä vaihteita kannatakaan aristella.

– Vaihteet tekevät ajamisesta mukavaa, ja niveletkin rasittuvat vähemmän, Toivari muistuttaa.

Ensi kuulemalta parikymmentä vaihdetta tuntuu liioittelulta, mutta riittävän isolla vaihdemäärällä oman pyöritys- eli polkemisnopeutensa löytää helpommin. Jos pyörässä on kolme vaihdetta, ajetaan usein raskaimmalla vaihteella jatkuvasti.

– Varsinkin naisten näkee ajavan kolmosella, oli sitten ylä- tai alamäki, Toivari hymyilee.

– Vaihteita kannattaa kuitenkin opetella käyttämään, ei se ole ollenkaan monimutkaista.

Entäs sitten lasten pyörät? Jukka Toivari neuvoo valitsemaan perheen pienimmille polkupyörän, joka kestää kovempaakin käsittelyä.

– Sellaista pyörää ei olekaan, jota nuori poika ei saisi rikki, vaikka pyörä olisi tehty ratakiskosta. Mutta mitä yksinkertaisempi ja laadukkaampi pyörä, sitä paremmin se kestää. Tosin pojille harvoin kelpaa simppeli pyörä, vaan pitäisi saada monivaihteinen maastopyörä.

Tytöt puolestaan ovat tarkempia polkupyörän ulkonäöstä ja varsinkin väristä, ja miettivät vasta sen jälkeen pyörän käyttötarkoitusta.

– Etenkin teinityttöjen keskuudessa niin sanotut mummopyörät ovat nyt todella suosittuja, Toivari kertoo.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat