- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Mustien rikollisten kuolemat laukaisseet rotumellakoita Yhdysvalloissa

Tiistaina ja keskiviikkona 5 – 6. heinäkuuta kuolleiden mustien rikollisten tapaukset ovat laukaisseet rotumellakoita Yhdysvalloissa.

Räjähdysherkkä tapahtumaketju lähti liikkeelle Louisianasta, kun hätäkeskukseen tulleen puhelun mukaan punaiseen paitaan pukeutunut ja CD-levyjä myyvä mies oli uhkaillut ohikulkijaa aseella. Tuntomerkit sopivat täydellisesti Alton Sterlingiin [1].

Alton Sterling [2]

Alton Sterling, 37

Kuvankaappaus Baton Rougen sheriffintoimiston sivuilta. [3]

Kuvankaappaus Baton Rougen sheriffintoimiston sivuilta.

Poliisien saapuessa paikalle Sterling vastusti pidätystä ja yritti tavoitella toisen poliisimiehen asetta. Poliisi ampui Sterlingia neljä kertaa niskaan ja selkään. Kiihkeä tilanne tallentuu auton takana piileskelevän naisen puhelimeen. Sterlingin oli rekisteröity seksuaalirikollinen [4] ja hänellä oli mittava rikoshistoria. Vuonna 2009 Sterling tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan huumausaineiden ja laittoman aseen hallussapidosta. Hänet on tuomittu myös pahoinpitelyistä, uhkailusta, vahingonteoista, virkamiehen vastustamisesta ja kätkemisrikoksista [5].

Seuraavana päivänä minnesotalainen poliisipartio pysäytti mustan kaksikon auton, sillä kuljettajan tuntomerkit täsmäsivät neljä päivää sitten tapahtuneen aseistetun ryöstön tekijöiden kanssa [6]. Rikoksen uhriksi joutunut liike julkaisi valvontakamerakuvia tekijöistä.

Aseistetun ryöstön ensimmäinen epäilty [7]

Aseistetun ryöstön ensimmäinen epäilty

Aseistetun ryöstön toinen epäilty [8]

Aseistetun ryöstön toinen epäilty

Philando Castile 4. heinäkuuta 2016, päivää ennen ryöstöä ja kaksi päivää ennen kuolemaansa. [9]

Philando Castile (oikealla) 4. heinäkuuta 2016, kaksi päivää ryöstön jälkeen ja kaksi päivää ennen kuolemaa.

Autoa ajanut Philando Castile, 32, kieltäytyi noudattamasta poliisimiehen käskyä ja nostamasta käsiään näkyville. Castile oli myös aseistautunut, ja ase näkyi miehen paidan alta. Hermostuneen oloinen, latinotaustainen poliisi ampui Castilea ylävartaloon useaan otteeseen. Castile kuoli laukauksiin. Castilen naispuolinen ystävä kuvasi osan tilanteesta.

Castile on tuomittu lukuisista liikennerikoksista. Hänet on myös pidätetty huumausaineiden hallussapidosta, mutta tapauksesta ei nostettu syytteitä. Castile julkaisi Facebook-sivullaan Crips-rikollisjärjestöön viittaavia viestejä [10].

Valkoiset tulilinjalla

Torstaina 7. heinäkuuta 37-vuotias musta, Lakeem Scott, avasi tulen valkoisia poliiseja kohti Bristolissa, Tennesseessä. Välikohtauksessa yksi kuoli ja kolme loukkaantui. Scott haavoittui tulitaistelussa poliisien kanssa ja joutui sairaalaan. Viranomaiset ovat vahvistaneet rodullisen motiivin [11].

Samana iltana entinen sotilas, Micah Johnson, 25, sekä kolme muuta hyökkääjää avasivat tulen poliiseja kohti Black Lives Matter –rikollisjärjestön mielenosoituksessa Dallasissa, Teksasissa. Poliiseista viisi kuoli ja kuusi loukkaantui vakavasti. Johnson kuoli poliisien räjäyttäessä tämän kauko-ohjatulla pommirobotilla kiivaan tulitaistelun jälkeen. Motiivikseen hän kertoi ”halunneensa tappaa valkoisia, erityisesti valkoisia poliiseja” kostoksi mustiin kohdistuneesta väkivallasta. Johnson erotettiin armeijasta ahdisteluaan naispuolista sotilasta palvellessaan Afganistanissa toukokuussa 2014. Facebookiin lataamiensa tietojen mukaan Johnson oli mustan ylivallan kannattaja [12].

Micah Johnson [13]

Micah Johnson

Johnsonin kuului mustaa ylivaltaa kannattaviin facebook-yhteisöihin. [14]

Johnsonin kuului mustaa ylivaltaa kannattaviin facebook-yhteisöihin.

Seuraavana päivänä poliiseja vastaan hyökättiin aseellisesti myös Georgiassa ja Missourissa. Mustat mielenosoittajat myös tukkivat Georgian pääkaupungin Atlantan Interstate-75 ja -85 valtatiet sekä valtasivat uutistoimisto CNN:n päämajan [15]. Mielenosoittajat ovat tukkineet teitä myös Kaliforniassa [16], Minnesotassa [17] ja New Yorkissa [18]. Absurdein lienee tapaus, jossa musta mies hermostui vapaalla olleen poliisin kanssa käydystä Facebook-väittelystä [19] ja yritti murtautua tämän kotiin. Poliisi ampui miehen.

Mellakat jatkuvat edelleen, ja häirintämielenosoitukset ovat levinneet Isoon-Britanniaan. Sunnuntaina 10. heinäkuuta mustat mielenosoittajat tukkivat Oxford Street –kadun osoittaakseen solidaarisuutta amerikkalaisille mustille.

 

Lue myös: ”Mustien oikeuksien liike” – valehtelua, rikoksia ja hysteriaa [20]