- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Muista pelastusliivit!

Mökkeilijän on tärkeää muistaa tarkastaa pelastusliivien kunto joka kevät. Vielä tärkeämpää on vetää ne päälle veneessä.

Vaikka pelastusliivit mahtuisivat hyvin vielä edelliseltä kesältä päälle, kannattaa niiden kunto tarkastaa joka kevät. Esimerkiksi revenneet saumat tai homejäljet ovat varoittavia merkkejä.  Jollei omia pelastusvälineitä löydy ja vesille pitäisi päästä nopeasti, voi pelastusliivejä nykyään myös vuokrata. Tärkeintä on edelleen se, että liivit eivät jää rannalle vaan ovat aina mukana vesillä.

Uuden, oikeanlaisen pelastusliivin valinta voi olla veneilijälle hankalaa.
– Kelluntapukineet auttavat pysymään pinnalla, mutta niissä ei ole kääntöominaisuutta. Pelastusliivit sen sijaan kääntävät automaattisesti veden varaan joutuneen kellunta-asentoon ja kelluntakaulus varmistaa, että suu pysyy turvallisesti veden pinnan yläpuolella, merikapteeni Jan Janson selvittää.

Niin sanotut paukkuliivit taas soveltuvat haastaviin sääolosuhteisiin avomerialueella. Paukkuliivit täyttyvät automaattisesti silloin, kun niiden käyttäjä joutuu veden varaan.
– Vaatteiden alla paukkuliivi saattaa olla jopa vaarallinen, sillä takin vetoketju kestää täyttyvän liivin paineen, mutta kylkiluut eivät, Janson varoittaa.

•••

Käyttipä mitä pelastusliivejä hyvänsä, CE-merkintä liiveissä takaa turvallisuuden.
Nykyisin eläkkeellä oleva Janson on työskennellyt merenkulun ylitarkastajana yli 34 vuotta. Kokenut merikapteeni korostaa etenkin lasten pelastusliivien käyttöä.
– Liian iso liivi voi heittää lapsen väärinpäin, pään veden pinnan alle. Lapsia ei saa koskaan jättää yksin pelastusliivien kanssa uimarannalle, merikapteeni muistuttaa.

Pelastusliivit on myös pidettävä sellaisessa paikassa, että ne saa helposti esille.
– Kun olin partioimassa venepoliisien kanssa, muutamissa tapauksissa liivit olivat lukkojen takana ja avain kotona. On myös hyvä muistaa, että pelastusliivit on tarkoitettu pelastuskäyttöön, ne eivät ole istuimia tai tyynyjä.