- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Miksi statiineja ei tulisi käyttää

Time-lehden maaliskuun ensimmäisen viikon numerossa julkaistiin artikkeli sydänterveydestä. Suomalaistutkimuksen mukaan statiineja käyttäneillä miehillä oli 46 % korkeampi riski sairastua diabetekseen.

Haastattelemaltani tohtorilta en saanut kaipaamiani vastauksia, sillä väitteet perustuivat tavanomaisen lääketieteen myytteihin statiineista.

”’Tämä on vähän tällainen hyviä ja huonoja uutisia –tilanne,’ kertoo tri Robert Eckel, Amerikan sydänyhdistyksen entinen presidentti sekä Coloradon yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professori. ’Vaikka olemme saaneet kasvavan määrän näyttöä kohonneesta diabetesriskistä, statiinien edut sydäninfarktien ja -halvausten sekä sydämen vajaatoiminnan hoidossa peittoavat mahdolliset haittavaikutukset.’”

Tässäpä hieman uutta tietoa teille, tri Eckel. Statiinien käyttö perustuu huuhaateoriaan, jonka mukaan korkeat kolesterolitasot johtavat sydänkohtauksiin. Yhä useammat terveysasiantuntijat, jopa kardiologit, myöntävät tämän. Vähärasvaisesta ja -kolesterolisesta ruokavaliosta huolimatta ylipainoisten, diabeetikkojen sekä sydän- ja verisuonisairauksista kärsivien määrä on kasvussa.

Rasvan sijaan sokeripitoiset virvoitusjuomat sekä prosessoitu ruoka aiheuttavat suurimman osan ylipaino-ongelmista, diabeteksesta sekä sydän- ja verisuonisairauksista. Vielä tänäkin päivänä hydrattuja transrasvahappoja pidetään terveellisempinä vaihtoehtoina tyydyttyneille rasvoille, kuten voille tai kookosöljylle. Vanhat valheet elävät sitkeässä.

Health Impact –julkaisun ote kolesterolista ja tyydyttyneistä rasvoista:

”Tähän mennessä suurin tyydyttyneitä rasvoja tutkinut tieteellinen meta-analyysi julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition –lehdessä vuonna 2010. ’Meta-analyysissä oli mukana useita tutkimuksia. Siinä vertailtiin tyydyttyneiden rasvojen sekä sydän- ja verisuonisairauksien välisiä tilastollisia riippuvuussuhteita.’ Analyysin otanta oli 347 747 potilasta viimeisen 23 vuoden aikaisista kliinisistä tutkimuksista. Tyydyttyneiden rasvojen käytön ja sydänsairauksien välillä ei havaittu minkäänlaista yhteyttä.

omega-3-fatty-acid [1]Huhtikuussa 2013 saimme uuden loistavan tutkimuksen. Lähdemateriaalina käytettiin olemassaolevia tutkimustuloksia ruoasta saatujen rasvojen ja sydänsairauksien välisestä suhteesta. Artikkeli julkaistiin Advances in Nutrition -lehdessä otsikolla Dietary Fats and Health: Dietary Recommendations in the Context of Scientific Evidence. Kirjoittajana professori Glen D Lawrence Long Islandin yliopistosta.

[…] tutkimustulokset osoittavat vain omega-3-rasvahappojen olevan sydänystävällisiä. Omega-3-rasvahappoja saa muun muassa kalaöljyistä. 90 % Yhdysvaltojen markkinoiden kasvisöljyistä ovat maissi- tai soijapohjaisia. Näiden sisältämillä omega-6-rasvahapoilla ei ole havaittu samankaltaisia terveysvaikutuksia.

Tutkimus vahvistaa negatiiviset ennakkoasenteet kookosöljyn sekä maitotuotteiden tyydyttyneitä rasvahappoja kohtaan: ’Useat viimeaikaiset analyysit ovat osoittaneet tyydyttyneiden rasvahappojen positiiviset terveysvaikutukset. Erityisesti maitotuotteiden sekä kookosöljyn rasvat voivat edistää terveyttä.’”

Voi onkin terveellisempi vaihtoehto margariinille, yllättäen.

 

Statiinien suuret riskit sekä kyseenalainen tehokkuus

Statiinit laskevat kolesterolitasoja, mutta se ei ole hyvä asia. Kolesterolia tarvitaan solukalvojen, hermosolujen myeliinikalvon, aivosolujen sekä ihon pintakudoksen rakennusaineeksi. Viimeisten vuosikymmenien aikana aivo- ja hermostosairauksien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Näihin lukeutuvat multippeliskleroosi (MS-tauti) sekä Alzheimerin ja Parkinsonin taudit.

Hermostosairauksien määrän kasvu selittyy ruokailutottumusten muutoksella. Syömme vähemmän rasvaa sekä käytämme statiineja. Teknologiainstituutti MIT:n tohtori Stephanie Seneffin arvion mukaan puolet vastasyntyneistä lapsista ovat autisteja vuoteen 2025 mennessä. Seneff on julkaissut tutkimuksen matalarasvaisen ruokavalion sekä statiinilääkkeiden yhteydestä Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

kolesteroli [2]

Aivojen insuliiniresistanssin sekä varhaisessa vaiheessa puhjenneen Alzheimerin välillä havaittiin merkittävä korrelaatio. Alzheimerin tauti voi olla eräänlainen välittäjäainesairaus tai niin sanottu ”tyypin 3 diabetes”. Mielenkiintoista kyllä, tuloksen ovat yhdenmukaisia statiinien käyttöä ja diabeteksen puhkeamisen välistä yhteyttä käsitelleen suomalaistutkimuksen kanssa.

Tri Seneffin tutkimuksesta ilmeni seuraavat asiat: Vaikka aivot muodostavat vain 2 % kehon kokonaispainosta, ne sisältävät 25 % kaikesta kolesterolista. Kolesterolia tarvitaan kaikialla aivoissa, sekä hermokudoksen tukirakenteissa että solujen kalvoissa. Kolesterolilla on merkittävä rooli aivojen synapsien muodostumisessa ja toiminnassa.

Eikö ole mahtavaa? Sinusta voi tulla kuolaava, dementoitunut idiootti statiinien ”lievien” sivuvaikutusten vuoksi. Matalammat kolesterolitasot eivät auta elämään yhtään pidempään tai alenna sydänkohtausriskiä.

Korkean veren kolesterolitason omaavat henkilöt elivät kauemmin kuin matalakolesteroliset verrokit. Heidän aivonsa olivat kokonaisvaltaisesti paremmassa kunnossa. Vuonna 2011 julkaistu veteraanihallinnon (Veterans Administration) tutkimus päätyi seuraavaan lopputulokseen: ”… kun muut vaikuttavat tekijät suljettiin pois, korkeamman HDL kolesterolitason koehenkilöt elivät muita useammin 85 vuotiaiksi.”

Kolesterolitasojen laskeminen sotkee terveytesi heikentämällä D-vitamiinin imeytymistä. Auringonvalo on paras lähde D-vitamiinille. Ihon pintakerroksen kolesteroli muuttuu ultravioletti-B-säteilyn vaikutuksesta D-vitamiinin esiasteeksi. Yhdiste muuttuu maksassa D-vitamiiniksi.

sydanterveys [3]

Statiinit voivat aiheuttaa D-vitamiinin puutostilan, jolla on terveyden kannalta haitallisia vaikutuksia erityisesti immuunivajeesta kärsiville, kuten syöpäpotilaille. Statiinit heikentävät sydäntä suojaavan ubikinonin imeytymistä elimistöön.

Pieni, noin viiden prosentin vähemmistö voi hyötyä statiinilääkityksestä. Loput tekevät hallaa elimistöllensä sekä lihottavat miljoonia tahkovan lääketeollisuuden kukkaroita. Statiini on yksi eniten määrätyistä reseptilääkkeistä. Ei siis mikään ihme, että kolesterolimyyttiä pidetään pinnalla!

Kardiologit tri Dwight Lundell ja tri Stephen Sinatra ovat kirjoittaneet kolesterolimyytistä. Kirjat löytyvät hakukoneella heidän nimillään. Lue myös rokotusmafiaa roimasti kritisoineesta tohtori Jack Wolfsonista. Hänkin lopetti statiinien määräämisen potilailleen.

 

Artikkeli julkaistu alunperin englanniksi Real Farmacy –verkkosivuilla [4].