Miksi NATO nousee sotaan Libyaa vastaan?

Pankkiirieliitti ei pitänyt Libyan pyrkimyksestä vapauttaa koko Afrikka Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vallasta.

NATO, sen tukemat al-Qaidan joukot ja Britannian SAS ovat katkaisseet veden kulun, pommittaneet supermarketteja, tehneet iskun EID-juhlan perjantairukouksiin. Eräiden lähteiden mukaan myös tuhansia ihmisiä on joukkomurhattu.

Suurin osa Libyasta on silti yhä Jamāhīriyyaksi kutsuttujen kansankongressien hallinnassa. ”Kapinallisten” valta ulottuu ainoastaan Benghaziin ja osiin Tripolia. Vähintään miljoonalla libyalaisella on AK-47, joita on jaettu kansalle hyökkäyksen ja miehityksen varalta. Libyan puolustusvoimat jatkavat yhä vastarintaa. Eri arvioiden mukaan 70 tai 80 prosenttia Libyasta on edelleen Libyan puolustusvoimien sekä Libyan hallitukselle uskollisten heimojen kontrollissa. NATO on sulkenut viestintäjärjestelmiä, ja aseelliset ryhmät ovat terrorisoineet siviiliväestöä.

Taisteluita ”kapinallisten” ja libyalaisten välillä on yhä käyty Tripolissa, ja Bani Walidin kaupunki on onnistunut torjumaan hyökkäykset. Sirte on saarrettu, sen ruokavarastot on tuhottu ja vesilähteet katkaistu; kaupunkia pommitetaan tauotta. Naisia ja perheitä ei päästetä ulos, miehet päästetään, minkä jälkeen heidät tapetaan tai vangitaan.

”Kapinallisten” tukikohdassa Benghazissa on puhjennut levottomuuksia: neljä voimatekijää ovat ryhtyneet toimiin toisiaan vastaan: obeid- ja haruba-heimot, ääri-islamistiryhmät sekä muun muassa Qatarista, Jordaniasta, Egyptistä ja Tunisiasta saapuneet NATO:n palkkasoturit.

NATO on pommittanut liittolaisiaan, nk. kapinallisia Benghazissa, ja kapinallisryhmien välillä on ollut taisteluita. On mahdollista, että Kyrenaikan heimot ovat päättäneet liittyä Libyan hallituksen puolelle taistelemaan ”kapinallisjoukkoja” vastaan: kapinalliset uskovat siviilien ryhtyneen tukemaan Gaddafia ja kansantasavaltaa aseellisesti.

Algeria aikoo lähettää humanitaarista apua Libyaan. Syyrialaiset ja algerialaiset hakkerit ovat hyökänneet Qatarin emiirin al-Jazeera-kanavaa vastaan. Malin ja Nigerin hallitukset ovat huolissaan aseistautuneiden joukkojen ilmestymisestä alueilleen, ja Afrikan maat lähettävät apua, jotta NATO:n ja al-Qaidan vaikutus Libyassa voidaan lopettaa.

Libyan hallintojärjestelmä perustuu kansan muodostamiin kongresseihin sekä valittuihin toimeenpaneviin neuvostoihin, ja tämä järjestelmä on nostanut Libyan elintason Afrikan korkeimmaksi. Libyan elintaso oli ennen sotaa korkeampi kuin Venäjällä, Brasiliassa ja Saudi-Arabiassa.

Maassa on Gaddafin jäljiltä ollut maksuton terveydenhuolto, koulutus ja sähkö sekä ilmaiset asunnot. Libyalla on ollut varaa pyrkiä vapauttamaan koko Afrikka Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vallasta muun muassa luomalla kultadinaarin ja afro-valuutan, ja nuo varat Yhdysvallat on nyt ryöstänyt.

Monien analyytikoiden mukaan juuri nuo ovat syitä NATO:n sotaan Libyaa vastaan. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy sanoi Libyan olevan uhka kansainvälisen yhteisön ”taloudelliselle turvallisuudelle”. ”’Kansainvälinen yhteisö’ on ilmaus, jota käytetään pankkiirieliitistä, ei kaikkien kansojen muodostamasta ihmisyhteisöstä”, artikkeli toteaa.

Libya

  • BKT henkeä kohden 89,03 dollaria  (Suomi 187,60 dollaria/ hlö) PPI.mittarilla
  • Jokaisesta vastasyntynyt saa 7000 dollaria lahjana valtiolta (Suomi —–)
  • Jokaisen perheen jokainen jäsen saa valtiolta vuosittain 1000 dollaria (Suomi ——)
  • Vastanaineet saavat valtiolta 64 000 dollaria asunnon hankkimiseen
  • Moni länsimaissa perittävistä veroista ja maksuista puuttuu
  • Starttiraha yrityksen perustamiseen 20 000 euroa kertasuorituksena
  • Koulutus ja terveydenhuolto ilmaisia (Suomi: terveyskeskuskäynti keskimäärin 11 euroa)
  • Vaihto-oppilasopiskelu ulkomailla valtion kustannuksella
  • Suurille perheille peruselintarvikkeiden hinnat säännelty lähinnä symbolisiksi
  • Osa lääkkeistä kokonaan ilmaisia
  • Auto- ja asuntolainan korko 0%  (Suomi: vaihtelee 3,5-9 prosenttiin)
  • Kiinteistönvälitys kielletty
  • Valtio hyvittää auton ostajalle kauppahinnasta aina 50% asti
  • Sähkö ilmaista (Suomi: sähkön siirto+ alv 23% ja sähkö + alv 23%)
  • Alkoholin myynti ja käyttö kielletty
  • Polttoaineet kuten bensiini: 1 litra bensiiniä 0.14 dollaria  (Suomi 2,35 dollaria/ 1,60 euroa)

Lähteet:
Suomenkielinen lähde: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=1183 ; toim. Jukka J. Rintala
Alkuperäinen lähde:  Mathaba News Agency sekä http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=1213

3 kommenttia

  1. Natovastaisuus lienee artikkelin kirjoittajassa niin syvällä, että se sumentaa ajatukset. Jos IPU-laisuuden perusydin on Suomen demokratian kriittinen arvostelu, täytyy kyllä ihmetellä, kuinka ajatus muuttuu Libyan ja Syyrian ollessa kyseessä.

    Onko MM todella sitä mieltä, että Gaddaffi ja al Assad ovat demokratian ritareita? Kuinka ihmeessä kansalaisiaan lahtaavat diktattorit, joiden valta ei perustu vaaleihin voivat olla ”laillisia ”hallitsijoita?

    Libyahan oli itseasiassa Gaddafin, hänen perheensä ja lähipiirin läänitys. MM:n artikkelin faktalaatikkoa en kaikilta osin voi kiistää, epäillä vain. SIllä yksi maasta puuttui – kansalaisoikeudet.

    ”Libyan hallintojärjestelmä perustuu kansan muodostamiin kongresseihin sekä valittuihin toimeenpaneviin neuvostoihin” joku tolkku täytyisi kuitenkin olla myös todellisuuden tulkinnassa. Tuota väitettä tuskin uskoo monikaan.

    Samaa moskaa on myös artikkeli: ” Kuolemanpartoita Syyriaan”. Al Assadin perhe on vakiinnuttanut asemansa nykyisen presidentin isän vallankaappauksen jälkeen.

    Millainen on esimerkiksi tiedotusvälineiden vapaus julkaista hallitusta arvostelevia kirjoituksia? Millaiset ovat yksilön oikeudet äänestää valtiollisissa vaaleissa?Järjestetäänkö kummassakaan maassa vaaleja?

    Toivon artikkelin kirjoittajan vastaavan kysymyksiini..

    Tuoreimmat uutiset Syyriasta: http://yle.fi/uutiset/teemat/kansannousut/2011/09/nuori_syyrialaisnainen_koki_karmean_kohtalon_viranomaisten_kasissa_2897680.html

    Ja Libyasta: http://www.hs.fi/ulkomaat/Libyan+kapinalliset+tunkeutuivat+Gaddafin+synnyinkaupunkiin/a1305545852895

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Harvapa meistä on itse paikanpäällä ollu,meidän useimpien näkökulma perustuu vain mediaan ja mitä internetistä löytyy. Jokainen itse päättää, mitä uskoo, Itse olen jo valinnut mitä uutisia seuraan, ja minkä uskon olevan lähempänä totuutta. Ei tämä ”länsimainen eliiitti” ole selvästikään täällä meidän kansalaisten oikeuksia/etuja ajamassa. Valtamediaan on jo usko menny ajat sitte.. Eiköhän sekin ole aika selvää mihin ne haluavat ihmisten ajatukset keskittää… ? Ja minusta aika hyvin ovatkin onnistuneet siinä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat