- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Mikä avuksi allergiaan?

Kevätallergiat vaikuttavat arviolta noin 10 – 25 % väestöstä ja se vaihtelee maittain riippuen siitä, kuinka paljon on altistunut siitepölyille elämänsä aikana. Ihminen sopeutuu myös kotoisiin lajeihin, joten ulkomaille matkustava voi kärsiä yllättävän pahoja oireita joutuessaan vieraiden lajien ja poikkeuksellisten pitoisuuksien uhriksi. Myös Suomeen kulkeutuu tuulen mukana paljon siitepölyhiukkasia muualta Euroopasta. Siitepölypitoisuuksiin vaikuttaa suuresti edellisen vuoden sääolot, jotka voivat olla myös hyvin paikallisia. Esimerkiksi Suomessa vuonna 2008 Turun yliopiston aerobiologian yksikkö antoi kevään ensimmäisen siitepölytiedotteen lepän kukinnasta historiallisen aikaisin jo helmikuun alussa. Tänä vuonna taas koivun kukinta on ollut tavanomaista heikompaa. Yhdysvalloissa on annettu varoitus viiteen keskilännen kaupunkiin ”kaikkien aikojen pahimmasta puun siitepölyjen allergiakaudesta”.

Kevään kukintojen siitepöly aiheuttaa eniten kevätallergiaa eli ”heinänuhaa”. Leudon talven jälkeen lämmin kevät ennustaa yleensä runsaita kukintoja ja reilusti siitepölyjä. Tilanne vaihtelee päivittäin tuulten ja sateiden vaikutuksesta.

Allergialääkkeiden myynti kukoistaa. Apteekit myyvät antihistamiineja, nenäsuihkeita, hengitysteitä avaavia lääkkeitä ja allergiapiikkejä, joista monilla voi olla ikäviä sivuvaikutuksia. Forbesissa arvioitiin allergialääkkeiden myynnin yltävän Yhdysvaltojen markkinoilla 15 miljardiin dollariin vuoteen 2015 mennessä. Multimiljardibisneksessä ovat mukana kaikki suuret merkkilääkkeitä ja useita vaihtoehtolääkkeitä valmistavat lääkeyhtiöt.

Eräs paremmista vaihtoehtolääkkeistä on kielen alle annosteltavat allergiatipat, joiden on todettu toimivan yhtä hyvin kuin sisään hengitettävät lääkkeet. Tätä hoitomuotoa ei ole vielä hyväksytty Yhdysvaltain lääkevirastossa, mutta se on yleisesti käytössä Euroopassa ja sitä käytetään myös epävirallisesti Yhdysvalloissa. Muita hyviä vaihtoehtoisia allergian hoitomuotoja on useita, joista siedätyshoito on yksi tehokkaimmista. Siedätyshoidon teho allergioiden ehkäisyssä on noin 80 – 90 % ja hoito on helppoa myös kotioloissa.

Miten ja miksi allergiat kehittyvät?

Allergiat ovat kehon vastareaktio allergeeneille, eli kehon vieraana pitämille aineille. Elimistön kohdatessa ensimmäistä kertaa allergeenin plasmasolut vapauttavat Immunoglobuliini E:tä, juuri sille allergeenille tarkoitettua vasta-ainetta, joka kiinnittyy syöttösolujen (mastosyytit) pintaan. Syöttösoluja on runsaasti sidekudoksissa ja lähellä pintaa ihossa ja nenän limakalvoissa, missä ne auttavat välittämään elimistön vastareaktioita. Syöttösolut vapauttavat useita tärkeitä kemiallisia välittäjäaineita, joista yksi on histamiini.

Seuraavan kerran elimistön kohdatessa saman allergeenin syöttösolut aktivoituvat muutamassa minuutissa ja vapauttavat vahvan kemikaalisekoituksen histamiinia, leukotrieenejä ja prostaglandiineja, jotka laukaisevat allergialle tutut oireet: aivastelu, vuotava nenä, kipeä kurkku, kuiva yskä, kutiavat silmät jne. Histamiini voi laukaista henkitorven kutistumisen ja astman tapaisen hengenahdistuksen tai pehmentää verisuonia, mikä johtaa urtikariaan (nokkosihottuma) tai nesteiden vuotamiseen. Leukotrieenit aiheuttavat runsasta limaneritystä, mikä ilmenee vuotavana nenänä tai limana kurkussa.

Siitepöly on hyvin yleinen syöttösolujen aktivoija, mutta muutkin aineet voivat laukaista näitä allergiareaktioita, kuten homeitiöt, pöly, ilman saasteet, pölypunkit, torakat, lemmikkieläinten hilsepöly, ympäristökemikaalit, puhdistusaineet, hygieniatuotteet ja ruoka-aineet. Jokainen ihminen on yksilöllinen ja on myös mahdollista herkistyä aineille tai sietää niitä aiempaa paremmin (siedätyshoito).

Allergiat voivat johtua myös vuotavan suolen oireyhtymästä

Vuotava maha tai ohutsuoli johtuu limakalvon seinämän solujen (enterosyyttien) välisen tiivisliitoksen pettämisestä. Normaalisti limakalvon solujen tiivisliitos pitää tehokkaasti ruoan, bakteerit ja aineenvaihduntatuotteet suolessa, mutta solujen välisen liitoksen heikentyessä pienistä rei’istä pääsee aineita ”vuotamaan verenkiertoon”, mistä juontaa juurensa oireyhtymän nimi vuotavan suolen syndrooma. Mahan ja suolen limakalvon pettäessä pääsee verenkiertoon elimistölle myrkyllisiä aineita ja kehon tulehdukset lisääntyvät merkittävästi.

Vuotavan suolen oireyhtymä liittyy ärtyneen suoliston sairauksiin, kuten haavainen peräsuolen tulehdus ja Crohnin tauti sekä keliakiaan, mutta sillä voi olla myös suuri vaikutus allergioihin. Kasvava joukko asiantuntijoita, mukaan lukien kivikautisen elämäntavan asiantuntija tri Loren Cordain Coloradon yliopistosta, on sitä mieltä että ihmistä ei ole tarkoitettu syömään viljaa ja yletön viljan syöminen vahingoittaa suolistoa. Ongelmana ei ole pelkästään se, että viljaakin parempia ravintolähteitä on olemassa, vaan se että viljat sisältävät jopa haitallisia aineita, jotka vahingoittavat ruoansulatusta. Suoliston seinämään syntyneet pienet reiät päästävät siten pilkkoutumattomia proteiineja verenkiertoon. Nämä suuret ja monimutkaiset proteiinit ovat antigeenejä ja allergeenejä, jotka stimuloivat immuunijärjestelmää muodostamaan vasta-aineita. Tästä johtuu allergioiden ja autoimmuunisairauksien paljous nykyihmisessä.

Allergiaoireita on saatu helpotettua yksinkertaisella menetelmällä, jossa muutetaan ruokavaliota haitallisten aineiden eliminoimiseksi, kuten viljat ja teollisesti käsitellyt ruoat, ja korvataan ne terveellisemmillä ruuilla, jotka pitävät yllä terveellistä suolistobakteerien tasapainoa. Mahan bakteeritasapainon saavuttamiseksi ja vuotavan suolen estämiseksi on tärkeää syödä perinteisellä tavalla käymisen avulla valmistettuja ruokia (leipä, viili, jogurtti, juustot).

Vaihtoehtoisia allergiahoitoja

ABC News otti käsittelyyn 10 tavallista ”myyttiä ja vanhojen eukkojen tarinaa” ja kysyi allergian asiantuntijoilta mielipidettä niiden toimivuudesta. Mukana listalla olivat seuraavat toimivat hoidot. Muut ehdotukset poppakonsteista löytyvät ABC Newsin artikkelista [1].

Joillekin on saattanut pelkkä paikallinen hunajakin tuoda helpotusta allergiaoireisiin, mutta on syytä muistaa, että hunaja itsessään voi myös laukaista jopa vakavia allergisia reaktioita. Jotkut voivat olla myös liian herkkiä siitepölyille, jotta voisivat edes aloittaa hunajasiedätyshoitoa pienillä annoksilla. Hunajassa on myös paljon fruktoosia, joten se voi runsaasti käytettynä pahentaa olemassa olevaa insuliiniresistanssia ja vahingoittaa elimistöä.

Arviolta jopa 80 % immuunijärjestelmästä on ruoansulatusjärjestelmässä, joten terveen ruoansulatuksen ylläpitäminen on erittäin tärkeää immuunijärjestelmän kannalta, joka on kuitenkin se ensisijainen puolustusjärjestelmä KAIKKIA sairauksia vastaan. Teollisesti käsitellyt ruoat, geenimuokatut ainekset ja lisäaineet tuhoavat vatsan hyödyllisiä bakteereja ja siten vahingoittavat immuunijärjestelmää. Ihanteellisessa tapauksessa pystytään välttämään teolliset ruoat ja käyttämään enimmäkseen paikallista luomuruokaa parhaiden ravinteiden saamiseksi ja myrkkyjen välttämiseksi ja käymisellä valmistettuja ruokia tai probiootteja vatsan bakteeritasapainon hyväksi.

Lisäksi on hyvä tietää ruokavaliosta, että noin kolmannes kausiallergioista kärsivistä on myös ristiallergikoita. Ristiallergiassa immuunijärjestelmä tunnistaa molekyylirakenteeltaan samankaltaisia proteiineja ja laukaisee allergiareaktion myös niitä vastaan. Yleisiä ovat koivu- ja pujoallergikoille yliherkkyys pähkinöille, omenoille, tomaatille, herneille, sellerille, pavuille ja joillekin mausteille. Heinäallergia saattaa ilmetä yliherkkyytenä viljoille tai herneille, tomaatille, persikalle, melonille ja soijalle sekä joillekin kasveille. Sitrushedelmille allergiset saavat usein myös reaktioita kaikkialla yleisistä säilöntäaineista sitruunahappo E330 ja askorbiinihappo E300. Kannattaa siis selvittää oma ristiallergia ja välttää samankaltaisia ruoka-aineita.

Kaikkein tärkein allergiahoito, joka kannattaa huomioida

Jokaisen kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalioon ja edellä mainittuja vaihtoehtoisia hoitoja voi kokeilla, mutta jos sairastaa astmaa, on ensiarvoisen tärkeää pitää huolta riittävästä D-vitamiinin saannista. Tutkimusten mukaan D-vitamiinin puute voi hyvin olla ensisijainen syy astmaan. Useat saattavat siis tarpeettomasti kärsiä hengenvaarallisesta vaivasta, sillä D-vitamiinin puute on helposti korjattavissa.

Ihanteellisin tapa saada D-vitamiinia on auringonvalosta. Kannattaa huomioida, että aurinkovoiteiden tai suojaavan vaatetuksen käyttö estää tehokkaasti ihoa tuottamasta D-vitamiinia. Vaihtoehtona on tietysti turvallisen solariumin käyttö tai edellisten puutteessa D3-vitamiinilisä. Jos käyttää vitamiinilisiä, pitää myös varmistaa K2-vitamiinin saanti.

Miten tahansa D-vitamiininsa hankkii, kannattaa varmistaa pysyminen terveyttä edistävällä tasolla 125 – 175 nmol/L. Astmasta saattaa jopa päästä eroon pitämällä D-vitamiinipitoisuuden 150 nmol/L tasolla ja yhdistämällä liikunnan ja tasapainoisen omega-3 / omega-6 rasvojen saannin.

Siedätyshoidot

Allergian kanssa eläminen vaatii moniulotteista lähestymistä ruokavalion optimoimiseen, suoliston terveyteen, D-vitamiinitason ylläpitämiseen ja mahdollisten allergeenien välttämiseen. Tyypillisesti allergikot aseistavat itsensä allergiakauden kynnyksellä erilaisilla antihistamiinilääkkeillä, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Näillä lääkkeillä voi kuitenkin olla omat sivuvaikutuksensa ja helpotus on usein vain lyhytaikaista. Omien kokemusteni mukaan perinteiset allergiatestit verestä tai iholta antavat kunnon tuloksia vain 20 – 30 % ihmisistä. Kaiken lisäksi testaus on epämukavaa, sillä potilaan täytyy käydä pisteltävänä lääkärissä useasti ja tutkimukset voivat jatkua pitkään.

Allergian testaus ja hoito provokaatio-neutralointi-menetelmällä tarjoaa useimmille allergikoille pysyvää helpotusta ilman haittavaikutuksia. Tämän hoidon onnistumisaste on noin 80 – 90 % ja se on niin helppoa, että sitä voi tehdä vaikka kotona.

Provokaatio tarkoittaa allergeenille altistamista ihon alle ruiskutettavalla pienellä annoksella ja neutralointi siitä syntyneen reaktion neutralointia laimennetulla pistoksella tai kielen alle annostelulla. Iholle kohoavasta paukamasta on helppo havaita reaktion voimakkuus, mutta myös muita reaktioita tarkkaillaan, kuten huimaus, päänsärky, väsymys, pahoinvointi, hengenahdistus ja muut allergiareaktiosta kielivät oireet. Suomessa tätä hoitomuotoa ei ole käytetty, mutta Yhdysvalloissa löytyy menetelmään koulutettuja lääkäreitä.

New York Timesin mukaan on uusissa tutkimuksissa todettu, että kielen alle annosteltu (Sublingual Immunotherapy) allergeeni mietona vesiliuoksena toimii yhtä hyvin kuin injektioina annettu siedätyshoito. 63 satunnaistetun tutkimuksen meta-analyysi antoi vahvoja todisteita tämän hoidon toimivuudesta yli 5000:n iältään 4 – 74-vuotiaan potilaan astman hoidossa. Kielen alle annosteltu allergeeniliuos helpotti allergeenien aiheuttamia astman oireita yli 40 % ja vähensi merkittävästi astmalääkkeiden käyttöä. Siedätyshoitoa kokeiltiin mm. heinien, puiden ja pujon siitepölyille, pölypunkeille ja muille yleisille allergeeneille verrattuna plasebo-kontrolliryhmään. Mielenkiintoista on myös, että edellä mainittu provokaatio-neutralointi-menetelmä on jo vuosikymmeniä käyttänyt kielen alle annostelua osana allergian hoitoa.

Yhdysvaltain lääkäriliiton lehdessä julkaistu tutkimusten analyysi totesi SLIT-hoidon myös vähentävän silmätulehduksia ja nenän vuotamista. Paikalliset reaktiot olivat yleisiä, mutta 63 tutkimuksen 5130 potilaalla ei ollut hengenvaarallisia sivuoireita, kuten anafylaksiaa. Tri Daniel Mooren mukaan SLIT-hoidon allergiatippoja annostellaan päivittäin tai monta kertaa viikossa jopa vuosien ajan. ”Suoliston immuunijärjestelmä sietää vieraita aineita hyvin, joten se ei reagoi yliherkästi allergeeneihin, toisin kuin immuunijärjestelmän ulkoiset allergiareaktiot. SLIT-hoito mahdollistaa elimistön altistamisen allergeeneille, kuten siitepölyt tai eläinpöly, aiheuttaen merkittävästi vähemmän allergiareaktioita. SLIT vaikuttaisi olevan tehokas hoito allergiseen heinänuhaan, silmien kutinaan ja silmätulehduksiin ja vähemmässä määrin allergiseen astmaan.”

Muita turvallisia ja tehokkaita astman ja allergian hoitomuotoja

Kuten aiemmin jo mainittiin, listan kärkipäässä ovat ruokavalion optimoiminen, suoliston terveen bakteeritasapainon ylläpito ja D-vitamiinitasojen tarkkailu. Seuraavassa muutamia muita peruskeinoja allergian ja astman hoitamiseen:

Muita kokeilemisen arvoisia ruoka-aineita ja yrttejä:

Varoitus: Ruttojuuri kuuluu asterikasveihin tuoksukkeihin, joten pujolle, päivänkakkaroille, kehäkukille ja krysanteemeille allergisten kannattaa välttää ruttojuurta. Yrttiä ei kannata myöskään käyttää tuoreena, sillä se sisältää runsaasti pyrrolitsidiinialkaloidia, joka voi olla maksalle ja munuaisille myrkyllistä ja aiheuttaa syöpää. Kaupallisissa ruttojuurituotteissa suurin osa alkaloideista on poistettu.

Jokaiselle allergikolle on toivoa

Sadat miljoonat ihmiset maailmassa kärsivät allergiaoireista. On kuitenkin paljon muitakin mahdollisuuksia, kuin lihottaa lääkeyhtiöiden kassaa. Immuunijärjestelmän vahvistaminen teollisesti käsittelemättömillä luomutuotteilla, käymisteitse säilötyillä tai valmistetuilla tuotteilla, D-vitamiinitasoja ylläpitämällä ja korjaamalla omega-3 / omega-6 rasvojen tasapainoa luo vahvan pohjan allergian nujertamiselle.

Nopeampaa helpotusta allergiaoireisiin etsivän kannattaa kokeilla lääkkeiden sijaan akupunktiota, nenän huuhtelua nenäkannulla sekä yllä mainittuja ruokia ja yrttejä. Pidempiaikaista helpotusta ongelmaan etsivän kannattaa tutustua erilaisiin siedätyshoitoihin tai allergiatippoihin, jotka toimivat yhtä hyvin kuin inhalaattorit.

Alkuperäinen artikkeli: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/04/18/allergy-season.aspx [3]