Männystä on moneen

Havupuu-uutejuomasta voi ammentaa terveyttä. Pohjoisen karuissa oloissa kasvava suomalainen mänty kerää kasvaessaan huomattavan suuren määrän antioksidanttisia yhdisteitä.

Kaikille tuttu mänty on monipuolinen puu. Sen siemeniä voi syödä, samoin kuin nuorten oksien kuoren alaista nilaa ja jälsiä. Niissä on paljon vitamiineja ja sokereita. Neulasista on valmistettu teetä, jossa on runsaasti C-vitamiinia.
Suomalaisille on tuttu myös pula-ajan pettu eli petäjäinen jota käytettiin hätäravintona korvaamaan osa ruisjauhoista. Pettu on männyn nila- ja jälsikerrosta, ja sen on todettu sisältävän paljon ravintokuitua ja muita terveydelle edullisia aineita.

Männyn neulasissa on noin 5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin sitrushedelmissä. Kupillisesta neulasteetä saa 100% C-vitamiinin päivittäissuosituksesta. Haudutusaika teelle on noin 15 minuuttia.

Kaliforniassa, Nevadassa, Arizonassa, New Meksikossa ja Utahissa käytetään paljon Pinion-männyn siemeniä ravinnoksi. Niiden maku on hieman pähkinäinen, ja ne sisältävät noin 31 grammaa proteiineja per 100 grammaa siemeniä. Siemenistä puristetaan myös öljyä, jota arvostetaan sen sisältämien antoksidanttien takia. Siemenistä paahdetaan myös kahvia, jota kutsutaan nimellä Pinon.Männyn  siemenissä on runsaasti kuitua ja pinoleenihappoa, joka stimuloi hormoneja sekä vähentää ruokahalua. Niissä on myös korkeat oleiini-pitoisuudet, flavonoideja ja fenolisia yhdosteitä, rautaa, magnesiumia sekä A- ja E-vitamiinia. Oleiini on monityydyttämätön rasvahappo, joka auttaa maksaa eliminoimaan haitallisia triglyseridejä ja suojaa sydäntä. Magnesium taas helpottaa lihaskramppeja, jännitystä ja uupumusta.

Intiaanit ovat käyttäneet nuoria männyn versoja vihreinä vihanneksina. Kuten monien kansanparantajien käyttämien uutteiden kanssa on käynyt, laboratoriossa tehdyt kokeet ovat vahvistaneet kansanperinteen tiedon. Valkomänty on listattu Yhdysvaltain farmakopeaan. Siitä valmistetaan mm. yskänsiirappia. Filippiineillä mäntyuutteella suojataan ihoa. Uute suodattaa UV-säteitä sekä on tulehduksia lievittävä.
Laboratoriokokein on vahvistettu, että männyn pihkasta uutettu aines nimeltään Ecabet sodium auttaa närästykseen ja vatsahaavan oireisiin vähentämällä pepsiinin aktiivisuutta. Uute myös paksuntaa vatsaa suojaavaa limakerrosta suojaten siten happohyökkäyksiltä. Uute myös vähensi helikobakteeri (pylor) selvitymistä tehostamalla antibioottien vaikutusta. Tutkijat arvelevat, että uute saattaa osoittautua hyödylliseksi pitkäaikaissairailla, varsinkin oesofagiitin hoidossa.

Suomessa männyistä valmistetaan pääasiassa havupuu-uutetta, jota markkinoi Ravintorengas.
Havupuu-uutejuoman valmistuksessa käytetään nuoren männyn kuorta ja nilaa sekä puhdasta lähdevettä ilman mitään lisäaineita. Uuttaminen tehdään ikivanhaan kansantietoon perustuen, jossa viime aikoina on otettu huomioon myös Turun yliopistossa suoritettujen tutkimusten tuoma lisätieto.
Uutejuoma ei ole lääke, eikä sitä ole tarkoitettu korvaamaan minkäänlaista lääkitystä. Havupuu-uutejuoma valittiin vuonna 2003 vuoden luontasielintarvikkeeksi.
Ravintorenkaan perusti Kari Herttua. Herttua keräsi jo 60-luvulla talteen silloin vielä muistissa olleet taidon ja tiedon, johon perustuen hän kehitti menetelmän pohjalaisessa kansanperinteessä käytetyn havupuu-uutejuoman teolliseksi valmistamiseksi. Havupuu-uutejuomaa on valmistettu Siikaisissa sijaitsevassa Ravintorenkaassa vuodesta 1975 lähtien.
Suomessa havupuu-uutteiden tehoa ovat selvitelleet mm. Turun ja Tampereen yliopistot. Tehometsätalouden vaikutuksista puiden siementen, nilan, jälsin ja neulasten ravintoarvoon ei tiettävästi ole olemassa laajalle levinnyttä tutkimustietoa.

Havupuu-uutejuoma on auttanut:

– Reuma (Osteoarthritis)
– Diabetes
– Neuropatia
– Huono verenkierto
– Edeema
– Heikot verisuonet
– Turvonnut eturauhanen
– Ohenevat hiukset
– Kuiva iho
– Vaurioituneet sidekudokset
– Turvotus
– Biologinen Ph-epätasapaino
– Neurodegeneraatio
– Sydänoireet
– Syöpä
– Psoriasis

Havupuu-uutteesta apua syöpään

Useat syöpäpotilaat ovat saaneet havupuu-uutejuomasta suuren avun. Netistä löytyy paranemiskertomuksia, joissa lääkäritkin ovat olleet ihmeissään syövän nopeasta talttumisesta ja syöpähoitojen sivuvaikutuksen lievyydestä.

Siikaiselainen karjatilan emäntä Soili Viitanen kertoo Luontaisterveys-lehden jutussa, kuinka rintasyöpä talttui kuin itsestään. Hän nautti hoitojen aikana säännöllisesti havupuu-uutejuomaa. Rintasyöpäleikkauksen jälkeen Viitanen sairasti ainoastaan kolme viikkoa. Kauhajokinen Ekku Mattila taas sai lääkäreidenkin suureksi hämmästykseksi todeta keuhkosyövän hävinneen kahden viikon runsaan havupuu-uutejuomakuurin jälkeen.

havupuu-uutejuoman kehittäjä Kari Herttua tyrmää ajatuksen havupuu-uutejuomasta ihmelääkkeenä.
– Uute on ravintoa, aitoa ruokaa, joka parantaa ihmisen oman puolustusmekanismin ja auttaa paranemisessa. Siihen ei tarvitse uskoa, se auttaa silti, toteaa Kerttua Luontaisterveys-lehden haastattelussa. Hänen lausuntonsa taustalla ovat erilaiset sairauskokemukset ja paranemiset 30 vuoden varrelta.
Herttuan mukaan syövän yleisyys ja ihmisen oman puolustusmekanismin pettäminen johtuvat riittämättömästä ravinnosta. Puhdas, luonnollinen ja ravintorikas ruoka auttaisivat siinä, missä havupuu-uutejuomakin.

7 kommenttia

  1. Tuote-esittely. Ilmeisesti myynnissä erään lehden kustantajan kaupoissa. Uskomattomia tuloksia syövän hoidossa! Kerta kaikkiaan. Ja kahdessa viikossa.

    Plusääni(7)Miinusääni(5)
      1. Hei! Oletko kokeillut koska olet noin varma asiasta? Itse olen juonut uutejuomaa jo 15 vuotta. Verenpaine oli kohonnut ja kieltäydyin lääkityksestä. Muutenkin olen terve ja selviydyn ilman lääkkeitä.
        Halusin vain sanoa tämän!

        Plusääni(10)Miinusääni(0)
    1. Eihän noissa syövänhoitotuloksissa (tai oikeastaan tuloksessa) ole paljoakaan ihmettelemistä: Soili Viitanen nautti hoitojen aikana säännöllisesti havupuu-uutejuomaa, parani – kaikella todennäköisyydellä hoitojen ansiosta – eikä uutejuomastakaan ainakaan isoa vahinkoa ollut. Selvännäkijä/Skepsiksen-kukistaja/jnpp. Ekku Mattilan oma ilmoitus ihmeparanemisestaan on puolestaan lähes yhtä uskottava kuin seitsemän ruplan seteli ..

      Plusääni(0)Miinusääni(6)
  2. Kemiallisia analyysejä on tietenkin teetetty alaa lähellä olevilla tutkimuslaitoksilla, mutta missä ovat kliiniset tutkimustulokset? Mainos mikä mainos..

    Saas nähdä vaaditaanko pian hakkuukieltoja ravintoarvojen takia?

    Plusääni(0)Miinusääni(5)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat