- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Makeutusaine sukraloosilla valtavasti haittavaikutuksia

Muun muassa CocaCola Companyn, Felixin ja Arlan tuotteissa käytettävällä [1] makeutusaine sukraloosilla (E955) on paljon haitallisia terveysvaikutuksia. Julkisuudessa asiasta kirjoitetaan kuitenkin hyvin harvoin.

Coca-Colan suomenkieliset kotisivut [2]kertoo sukraloosista kuluttajille kaunistellen:

Sukraloosi on kevytmakeuttajista uusin ja noin 600 kertaa sokeria makeampaa. Maultaan sukraloosi muistuttaa paljon sokeria, koska sukraloosi valmistetaan sokerista. Silti sukraloosilla makeutetut ruuat ja juomat ovat lähes kalorittomia. Sukraloosi on hyväksytty käytettäväksi turvallisena makeutusaineena yli 80 maassa, mukaanlukien kaikki EU-maat. Ennen hyväksyntää Pohjoismaissa sukraloosia oli tutkittu yli 20 vuotta ja yli 1000 tieteellisellä kokeella, jotka osoittivat sukraloosin turvalliseksi. Sukraloosi sopii sekä aikuisille että lapsille.

Muun muassa Sprite-, Fanta-, Bonaqua- ja Coca-Cola –juomia markkinoiva yritys johtaa kuitenkin kuluttajia harhaan. Sukraloosin riskeistä on saatu lukuisia viitteitä. CocaColan täytyy tietysti kaupallisista syistä vaieta tuotteidensa sisällöstä. Hälyttävämpää kuitenkin on, ettei edes elintarviketurvallisuusvirasto Evira [3] kerro julkisesti sukraloosiin haitoista. 2008 uutisoitiin, että Ruotsissa sukraloosi leimataan ympäristömyrkyksi. Vaikka sitä on Euroopan ulkopuolella käytetty makeutusaineena jo vuosikymmeniä, ei sen ympäristövaikutuksia ole tohdittu – ymmärrettävistä syistä – tutkia.

Sukraloosi sisältää sokerin lisäksi klooria. Ruotsalainen ympäristökemian professori Göran Petersson totesi muutamia vuosia sitten, että esimerkiksi virvoitusjuomia valmistavat yritykset ovat yrittäneet pimittää makeutusaineen klooripitoisuuden julkisuudelta. Petersson on verrannut sukraloosia vaarallisiin kemikaaleihin, kuten PCB, kloorifenolit, freonit, fenoksihapot, klooratut liuottimet ja DDT. Myös niitä väitettiin kauan virallisissa raporteissa ”vaarattomiksi” eikä niiden käyttöä rajoitettu.

Aiemmin julkaisemassamme [4]käännösartikkelissa totesimme, että sukraloosi on omiaan aiheuttamaan esimerkiksi diabetesta. GreenMedInfo-verkkosivu [5] listaa sukraloosin haittavaikutuksia:

Kun sukraloosia lämmitetään, se erittää myrkyllisiä dioksiineja [14]. Sukraloosin puolustajat väittävät, ettei sukraloosia keräänny lähes lainkaan kemikaalilla makeutettuja elintarvikkeita nauttivien kehoon. Todellisuudessa 11–27 % sukraloosista imeytyy kehoon.

Sukraloosi on organokloori. Lääketieteen tohtori James Bowenin mukaan kaikki kehon ulkopuolella erittyneet organokloorit ovat vaaraksi aineenvaihdunnalle ja lopulta sisäelimille yleensä. Bowen on todennut, että organokloorit vaurioittavat maksasoluja. Kun sukraloosia on testattu eläimillä, on havaittu esimerkiksi maksan turpoamista ja munuaisten kalkkeutumista.

GreenMedInfo muistuttaa, etteivät keinotekoiset makeutusaineet ole oikea tapa pudottaa painoa. Monet tutkimukset osoittavat, että makeutusaineet itse asiassa lihottavat [15]. Makeutusaineiden on todettu lisäävän ruokahalua ja ylensyöntiä. Rottakokeissa makeutusaineet ovat myös hidastaneet aineenvaihduntaa. Kun makeannälkä iskee, on parempi syödä siis aidolla sokerilla tai esimerkiksi hunajalla makeutettua ruokaa. Painonhallintaan puolestaan auttavat liikunta ja terveellinen luonnonmukainen ruokavalio.

 

Lue myös:

Vaarallista uutta makeutusainetta aletaan testata kuluttajiin? [16]
Hartwallinkin juomissa tuntematonta vaarallista kemikaalia [17]